Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Hayvanlarda tuberküloz

Hayvanlarda tuberküloz

Tuberküloz denilince akla verem hastalığı gelir. Ülkemiz yıllardır veremle uğraşmış ve  çözüm bulunamadığından binlerce  insan bu hastalıktan ölmüştür. Hayvanlardaki tüberküloz hayvan veremi de denebilir.geçtiğimiz günlerde tüberküloz hayvanların kesimi ile ilgili ihale sessiz sedasız gerçekleşince bu haftaki yazımızı bu hususa ayırma gereği hissettim. Türkiye’de en sık görülen üç hayvan hastalığından  biri sığır tüberkülozudur. Diğeri Şap ve Bruselladır.. Bu hastalıklarla mücadele için her yıl milyonlarca lira harcanmakta sonuç itibari ile kalıcı çözüm bulunamadığı için ülke hayvancılığı büyük zarar görüyor.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün “Sığır Tüberkülozu nedir? başlıklı yayınında tüberkülozla ilgili olarak “Hayvan sağlığının güvence altında olmadığı durumlarda, insan sağlığı ve sürdürülebilir gıda güvenilirliğini temin etmek mümkün değildir. Çünkü insan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaların birçoğunu hayvansal gıdalardan ve hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar oluşturur. Tüberküloz özellikle hayvansal gıda arzında, gıda güvenilirliğini tehdit eden hastalıklardan biridir” demiştir.

Konya’da son 2 ay İçerisinde karşılaşılan 3 hayvancılık işletmesinde tüberküloz hastalığı görüldü. Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 20 Mayıs, 15 Nisan ve 17 Mart’ta 3 kez tüberkülozlu hayvan kesimi için ihale açtı. “Tüberkülozlu Hayvan Kesimi” başlıklı duyuruya göre, Meram İlçesinde bir işletmede 22 adet büyükbaş hayvanın Tüberküloz hastalığı dolayısıyla kesiminin yapılacağı ihale ile bildirilmekte ve kesim yapmak isteyen firmaların Meram İlçe Müdürlüğü’ne 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü saat 14:00’e kadar evraklarını tamalayarak başvurmaları isteniyor.
Daha önce 15 Nisan’da Karapınar İlçesinde bir işletmede 122 büyükbaş hayvan için,ve 17 Mart 2016’da ise yine Karapınar İlçesindeki bir işletmede 104 adet büyükbaş hayvanın kesimi için yine duyuru yapıldı. Kamu oyu fazlaca bilgilendirilmedi. Tedbirler ne şekilde alındı? nasıl alındı?nasıl uygulanıyor? bu hususlarda gizliliğini korumakta. Halbuki Karapınar ilçemiz büyükbaş  hayvancılıkta lider konumda iken bu tehdit ister istemez tehdit niteliğinde ama üreticilerle paylaşıldı mı?
Bölgede tüberküloz hastalığı yaygın ve tehdit içerisinde .Tüberküloz teşhisi görülen hayvanların kesilmesi gerekiyor. Kesilen hayvanların gözetmenler eşliğinde imha edilmesi ve imha edilen  hayvanlar için devlet tazminat ödemek zorunda ama bu göz ardı edilmekte. İşletme sahibi ise karantina ve imha ile karşı karşıya kalmamak için çoğu zaman hastalık gizleniyor. Hayvanlar kesilerek piyasaya sürülmekte. Hayvan sağlığını tehdit eden ve hayvanlardan insana da geçen tüberküloz hastalığı daha çok işletme koşullarından kaynaklı olarak ortaya çıkıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün "Sığır Tüberkülozu nedir?" başlıklı yazısında bu durumdan nasıl korunulabileceğine de şu sözlerle dikkat çekilmiş: "Hastalığından korunmak için kesimhaneler dışında, veteriner hekim kontrolü olmaksızın kesilen hayvanların etlerini tüketmekten kaçınınız. Kırmızı eti çiğ veya az pişmiş olarak tüketmeyiniz. Isıl işlem görmemiş süt ve süt ürünlerini kullanmayınız" denildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi