Saadet Partisi İçin GZFT Analizi
Güçlü Yön: Siyasi açıdan 55 yıllık bir tecrübeye sahip olması. Bu sürecin Millî Görüş adı altında çok güçlü bir müktesebatla temsil edilmesi.
Güçlü Yön: Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN hocamızın hayattayken sahip olduğu karizmatik liderlik ve bu liderliğin etkilerinin hocamız vefat ettikten sonra devam etmesi.
Güçlü Yön: Erbakan Hocamızın siyonizm konusunda yaptığı uyarıların öneminin günümüzde net olarak anlaşılması ve Saadet Partisinin siyaset çizgisinin bu doğrultuda devam ediyor olması.
Güçlü Yön: İyiye, doğruya, faydalıya, adil olana yönelik siyaset çizgisinin bulunması ve bu durumun toplum tarafından büyük ölçekte kabul edilmesi. Yani halk diliyle, Millî Görüş iktidarlarının en ufak bir yolsuzluk, hırsızlık vb. olayla anılmaması.
Güçlü Yön: Erbakan hocamızın devlet adamlığı vasfına sahip sadık arkadaşlarının varlığı ve bu insanların sayesinde Millî Görüş hareketinin bugünlere taşınması.
Güçlü Yön: Türkiye’nin her il-ilçesinde teşkilatının bulunması ve bu teşkilatlar arasında fikir-eylem-söylem birliği bulunması.
Güçlü Yön: Millî Görüşe ait STK’ların ve medyanın varlığı, bu kuruluşların yetiştirdiği insan kaynağı.
Zayıf Yön: Saadet Partisinin anlatmaya çalıştığı kavramların, toplumun yapısına göre fazlaca gerçekçi ve ciddi olması.
Zayıf Yön: Günümüz problemlerine çözüm önerilerinin detaylı olmaması, biz yaptık-yaparız düzeyinde kalması.
Zayıf Yön: Parti içi ismi popüler olmuş kişilerle sürecin yürütülmeye çalışılması. Pozitif yönlü farklı fikirlerin tolere edilmemesi.
Zayıf Yön: Medya yönlü dikkat çeken bazı çalışmalarda milli ve manevi değerlere muhalif unsurların kullanılması.
Zayıf Yön: Son dönem yapılan ittifakların neden ve kimle yapıldığının güçlü bir paradigma ile izah edilememesi, seçim çalışmalarında parti tabanını rahatsız edici görüntülerin oluşması.
Fırsatlar: Milli Görüş’e bağlı STK’larda samimiyetle görev yapan çok sayıda donanımlı, nitelikli insan kaynağının bulunması. Bu insanların profesyonel siyaset yapabilecek yeterliliğe sahip olması.
Fırsatlar: Ak Parti’nin gücünü kaybetmesi, sağduyulu insanların oy vermek için alternatif yer aramaları.
Fırsatlar: Kurulacak bütün ittifaklarda çatı görevi üstlenebilecek çalışma modeline sahip yapısı ve yapıcı ittifaklara açık olunması.
Fırsatlar: Sol ittifaklarda ülkenin muhafazakâr-kaygılı insanları için sigorta olabilecek siyaset anlayışı.
Fırsatlar: Bütün dünyada İslam dünyasına duyarlı topluluklarla etkileşim halinde olması ve yeni bir dünyayı kuracak İslam Birliği düşüncesine sahip olması.
Tehditler: Yeniden Refah Partisinin (YRP) varlığı. Milli Görüş adına kazanılacak her bir oyun Saadet’e değil YRP’ye gitme ihtimalinin çok yüksek olması. İki parti arasındaki büyük farkı topluma anlatmanın zorluğu.
Tehditler: Milli Görüş ideolojisine yakın partilerin türemesi, bu partilerin de Saadet Partisi’ne benzer kavramlarla ve düşüncelerle siyaset yapması.
Tehditler: CHP ile olan ittifakın partiye oy verenlerde ve oy verme potansiyeli olanlarda oluşturduğu huzursuzluk.
Tehditler: Toplumda İran’ın nasıl değerlendirileceğine yönelik belirsizliğe rağmen parti yönetiminin İran’a pozitif olması.
Tehditler: Partinin ümmetçi-kuşatıcı yaklaşımına rağmen ülkede ulusçu akımlara yönelim olması, özellikle Z kuşağında bu yaklaşımın belirgin olması.
Tehditler: Mevcut ekonomik kriz nedeniyle Siyasal İslam’a dönük algıların seçmen nezdinde olumsuz etkilenmesi.
GZFT analizi sonrası yapılması gereken stratejik yönetim hedeflerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda çalışma programı hazırlanmasıdır. Gayret insandan, başarı Allah’tan.