Konya’nın Seçim Sonu Fotoğrafı
İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Konya için ilk turu ve milletvekili seçimlerini değerlendirmek önemli.
Görünen o ki; Konya’nın muhafazakar, milliyetçi seçmeni safları sıklaştırdı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konya’dan 983 bin 270 oya karşılık yüzde 68,94’lük orana ulaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ise 341 bin 123 seçmen tercih etti. Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 23,92. Sinan Oğan ise 96 bin 333 oyla yüzde 6,75’lik orana ulaştı. Erdoğan ve Oğan’ın oy oranları Konya’da Türkiye ortalamasının üzerinde.
Hükümete muhalefet etmek için aday olan Oğan’ın, tüm eleştirilerini yok sayarak Erdoğan’a destek vereceğini açıklamasına artık şaşırmamak gerekiyor. Buna rağmen ikinci turda yüzde 6,75’lik oy Konya’da adaylara eşit miktarda dağılır. Dolayısıyla Erdoğan yarışı yüzde 73’ün üzerinde, Kılıçdaroğlu ise yüzde 26’nın üzerinde tamamlar.
***
Gelelim milletvekili seçimlerine.
Konya’da AK Parti’nin oy kaybettiği seçimlerde iktidar partisi yüzde 59’dan yüzde 48’e geriledi. Milletvekili sayısı da 1 azalarak 9 oldu. AK Partililer kovid, enflasyon, geçim zorluğu, mülteciler, deprem gibi olumsuz etkenlere rağmen 1 milletvekili kayıp için ‘ucuz atlattık’ yorumu yapabilirler. Büyükşehir Belediye Başkanı iken kendisine ‘randevu alamıyoruz, derdimizi anlatamıyoruz’ diye sitem edilen Tahir Akyürek, 1. sırada olmanın sorumluluğu ile sahada fazlasıyla çalıştı. Sanırım vatandaşlar Akyürek’e içini iyice döktü.
CHP, Konya’da Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile birlikte kendi ismiyle yarıştı. Bu parti Konya’da 2018 seçimlerinde yüzde 9,7 olan oyunu 13,7’ye çıkardı. Bu 4 puanlık artış Saadet, Gelecek ve DEVA’nın desteğiyle gerçekleşti. Saadet Partisi’nin kampanyanın başından bu yana gösterdiği fedakarlık ve hummalı çalışma dikkate değerdi. DEVA ise ortalarda pek görünmedi. CHP 3’üncü milletvekilini çıkaramamanın sancısını çekiyor. CHP ve Gelecek Partisi’nin il başkanları Barış Bektaş ve Hasan Ekici muhalefet görevini üstlendi.
Seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’ye çekilmesinin en büyük nedeni eriyen MHP oylarıydı. Ancak bu seçimde MHP Konya’da da Türkiye genelinde de oylarını korudu. Bu parti 2018’de Konya’da yüzde 15,5’le iki milletvekili çıkardı. Oy oranı 14,3’e düşse de iki milletvekili ile yoluna devam ediyor. Mustafa Kalaycı, Meclis’te yine partisini ve AK Parti’yi savunacak.
İYİ Parti ise hayal kırıklığı yaşıyor. Bu partinin Konya’da 2018’de yüzde 9 olan oy oranı 8,6’ya düştü. Bu duruma en çok İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttfakı’ndan ayrılıp tekrar dönmesinin oluşturduğu olumsuz etki neden oldu. Lokomotif olarak listenin başına yerleştirilen eski futbolcu ve teknik direktör Ünal Karaman ise beklenen etkiyi yapamadı. Önceki dönemin çalışkan milletvekili Fahrettin Yokuş seçilemedi.
Zafer Partisi ve Yeniden Refah Partisi’nin yeni kurulmalarına rağmen ‘görece başarılı’ oldukları bir tablo var karşımızda. Yeniden Refah’ın Konya’da 1 milletvekili çıkarması ‘sürpriz’ olarak değerlendirilebilir.
Yeşil Sol adıyla seçimlere giren eski HDP ise oy kaybı yaşayarak yüzde 3,7’den 2,8’e geriledi. Konyalı seçmen Türkiye genelinde de etkin olmayan ve bir bölgeye hapsolan bu partiye yine yüz vermedi.
***
Seçimde Türkiye’de yükselen milliyetçiliğin en önemli yansımasını Konya’da gördük. Suriyeli göçmenler meselesi Konya’da da hissediliyor. Ancak mütedeyyin Konya halkı milletvekili seçimlerinde bu sorunu oylarına yansıtmadı. 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde de Konyalılar mülteci sorununu şimdilik öteleyerek yine tercihini yüksek oranda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yana kullanacaktır.
KONYA’DA PEK ALIŞIK OLMADIĞIMIZ GÖRÜNTÜLER
Konya’da cuma, Ereğli’de cumartesi günü yağan sağanak yağmur nedeniyle yollar sular altında kaldı. Karadeniz bölgesinde daha çok yaşanan bu durumla artık Konya’da daha sık karşılaşıyoruz. Yarım saat sağanak yağmur yağınca bazı sokaklar ve alt geçitlerde büyük mağduriyetler yaşanıyor. Araçlar mahsur kalıyor. Ev ve işyerlerini su basıyor. İnsanlar sığınacak yerler arıyor.
Konya’nın coğrafi avantajı nedeniyle bu durum bir afete dönüşmüyor. Ancak yaşananlar Konya’nın alt yapısının yarım saatlik bir yağmurda bile alarm vermesine neden oluyor. İlçelerde de durum farklı değil. Hasar tespitinde büyük kayıpların olduğu ortaya çıkıyor.
Uzmanlar bu tür sağanak yağışlara daha sık maruz kalacağımızı ifade ediyorlar. Yani alt yapı yetersizliği nedeniyle mağduriyetler artabilir.
Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ’den Devlet Su İşleri’ne, Valilikten AFAD’a ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne kadar tüm kurumlar önlemlerini almalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.