Fatmanur Çetin

Fatmanur Çetin

Partnerinizle aşamadığınız sorunlarınız mı var?

Partnerinizle aşamadığınız sorunlarınız mı var?

Maslow’un hiyerarşi kuramını duymuşsunuzdur. En temelde fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, saygınlık ve kendini gerçekleştirme diye devam eder. Ancak içlerinde bir tane ihtiyaç kriteri vardır ki bazen çokça göz ardı edilir ve yokluğunda ise ruhsal çökkünlük ile baş başa bırakabilir. Sevgi ihtiyacı… Bu hiyerarşinin içerisinde en ortada bulunur ve kişinin yaşamında oldukça önemli bir alanı kapsar. Sevgi çeşitleri çok olduğu gibi yetişkin yaşantısında başı romantik ilişki içerisindeki sevgisizlik çeker. Siz ilişkiniz içerisinde temel ihtiyaçlar kategorisinde bulunan sevgi ihtiyacınızın karşılandığını düşünüyor musunuz? Yoksa sihirli bir değnek tarafından bazı problemlerin çözülmesi mi gerekiyor?
Çiftler arasında yaşanan problemler ilişkinin dinamiğine göre oldukça çeşitli ve karmaşık olabilir. Bu sorunlar genellikle, bireysel farklılıklar, üçüncü kişilerin etkisi, iletişim problemleri, güven problemleri, şiddet türleri ya da yaşam koşullarının bir birleşiminden kaynaklanır. Tüm sorunların başını ise büyük bir oranla iletişim problemi çeker. İletişim, bir ilişkinin temel taşlarından biridir. İyi bir iletişim, çiftlerin duygularını, ihtiyaçlarını ve beklentilerini açıkça ifade etmelerini sağlar. İletişim sorunları içerisinde sıklıkla rastladığımız tablo ise yanlış anlaşılma, duygusal ifade eksikliği, dinlememe ve dinlenmeme şeklinde kendisini gösterir. İletişimdeki belirsizlikler ve eksiklikler, çiftler arasında yanlış anlamalara yol açabilir. Bir partnerin söylediği şey, diğer partner tarafından farklı bir şekilde algılanabilir. Duygusal ifade eksikliğinde ise duyguları ifade etme konusundaki yetersizlik, partnerlerin birbirlerinin duygusal ihtiyaçlarını anlamasını zorlaştırabilir. Aktif dinleme eksikliği, bir partnerin diğerinin düşünce ve duygularını önemsemediği izlenimi yaratabilir. İçinde bulunduğunuz durumu ve hislerinizi ‘ben dili’ ile net bir şekilde karşı tarafa aktarmak en büyük çözüm önerisi olacaktır.
İlişki içerisinde en sık karşılaşılan ikinci problem ise güven problemidir. Güven, sağlıklı bir ilişkinin temelidir. Aldatma, ilişki içerisinde yüz kızartıcı suçlardan ve güveni ciddi bir şekilde zedeleyici bir davranıştır. Gizlilik ve geçmiş deneyimler ise kolayca es geçilemeyecek problemlerdendir. Bir partnerin diğerine karşı dürüst olmaması veya bir bilgiyi saklaması, güven sorunlarına neden olabilir. Yine başka nedenlerle çocukluk ya da yetişkinlik zamanında öğrendiğimiz yanlış sevgi biçimleri ve travmatik yaşantılar mevcut ilişkiyi zedeleyebilir. Böyle bir probleminiz olduğunu düşünüyorsanız bir ruh sağlığı çalışanından psikolojik destek almak size büyük yarar sağlayacaktır.
Kişisel farklılıklar, ilişkilerde doğal bir durumdur. Bu farklılıklarla başa çıkmak için saygı ve anlayış geliştirmek önemlidir. Çiftlerin, farklılıklarını kabul etmeleri ve uyum sağlamak için ortak noktalar bulmaları gerekebilir. Ayrıca, bireysel alan ve kişisel ihtiyaçlara saygı göstermek de önemlidir. Tüm bunlara ek olarak çiftler, ilişkilerinde kaliteli zaman geçirecekleri vakti kendilerine sağlamalıdır. Çiftlerin, iş ve sosyal etkinlikler arasında denge kurmaları ve birlikte vakit geçirmek için planlama yapmaları gerekebilir. Kişisel alan ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması, ilişkinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olacaktır.
Sonuç olarak, çiftler arasındaki problemler, ilişkilerin doğasında olan zorluklardır ve her çiftin kendi dinamikleri ve özel durumları vardır. İyi bir ilişki yönetimi, bu sorunlarla başa çıkmak ve sağlıklı bir ilişki sürdürmek için çeşitli stratejiler geliştirmeyi gerektirir. Açık iletişim, güven inşası, mali yönetim, kişisel uyum, cinsel tatmin ve zaman yönetimi konularında çaba göstermek, çiftlerin karşılaştıkları zorlukları aşmalarına ve ilişkilerini güçlendirmelerine yardımcı olabilir. Eğer ki bu problemler evliliğinizde ciddi sarsıntılara yol açıyorsa tarafsız bir alanda yer alan çift terapistlerinin sizlere sağlayacağı faydayı göz ardı etmeyin.
Sevgiyle kalın…

Psikolog Fatmanur Çetin

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatmanur Çetin Arşivi