Seminere Dâvet
Biliyorsunuz Aralık ayından bu yana Meram Belediyesi tarafından düzenlenen “Aile Eğitim Seminerleri’ tarafımızdan her ay farklı bir konuyla sâdece bayanlara Meram-Konevi Kültür Merkezinde gerçekleştirilmekte. Geçen ay ‘Tüm Boyutlarıyla Evlilik’ isimli seminerimizin Gözyaşı FM’in düzenlediği ‘Gözyaşı Geceleri’ sebebiyle ikinci bölümü icra edilememişti. Bu ay hem geçen ayki ikinci bölümü hem de yeni konumuzu siz değerli Konyalı hanım kardeşlerimize sunacağız inşaallah. Seminerlerimiz başladığından bu yana her ay çok ehemmiyet arz eden konuları işledik. İlk konumuz ‘Hayatta İletişim’ idi. Bugün insan ilişkilerinde derinden hataların yaşandığı gerçeğinden hareketle daha olumlu davranışların gelişmesinde yapılması gerekenler anlatıldı. İkinci konumuz ki, seminerlerimizin merkez şahsiyeti kadını, ‘İslâm’ın Kadına Verdiği Değer’ olarak sunduk. Diğer seminerimizde kadından Anneye yükseldik ve ‘İslam’da Anne-Günümüzde Anne’ dedik. Geçen ay başta da belirttiğimiz gibi ‘Tüm Boyutlarıyla Evlilik’ konusunu işledik. Nisan ayı konumuz ‘Eşler Arası İletişim-Terbiye ve Gelişim’ konusunu Allah(c.c) izin verirse işleyeceğiz. 26 Nisan Pazartesi günü saat 12-15 saatleri arası Konevi Kültür Merkezine siz hanım kardeşlerimizi bekliyoruz inşaallah.
Seminerimizin ilk bölümünde ‘Eşler Arası İletişim’ konusunda anlatacaklarımızdan kısa başlıklar alalım buraya. Mutlu yuvaların tesisinde atılması gereken adımlar sâdece yeni bir ev kurmak için gereken resmi muameleler ve maddi eşyalar olmamalı. Eşler arası sağlıklı iletişimin kurulabilmesi adına olması gerekenler, davranış modelleri neler? Karşılıklı uyum, sevgi-saygı-fedâkarlıktaki ölçüler, güven-sadâkat-kıskançlık hususlarındaki dengeler nasıl olmalıdır? Bugün bunlar bilinmeli ve ona göre hareket edilmeli. Evliliğin ilk anlarından sonraki devrelerde baş gösteren kişilik çatışmalarını sağlıklı bir biçimde atlatmak için neler yapılmalı? Olası çatışmalarda kriz yönetim şekilleri neler? Bunları konuşacağız. Yanısıra eşlerin sevgi dilleri ve iletişim tarzlarının mutlak tespit edilmesi hususlarını işleyeceğiz Rabb’imizin izniyle.
İçinde yaşadığımız cemiyetteki insan kalitesindeki düşüşler bizleri yaraladığından insan eğitiminin çok önemli bir husus olduğunu düşünüyor ve bu hususlarda elimizden geldiğince insanımızın eğitiminin daha iyi bir seviyeye gelmesi için yapılan her katkıya seviniyor ve kendimizde elimizden geldiğince katkı yapmaya çalışıyoruz. İşte bu seminer çalışmalarımızda bu sebepledir. İnsan doğumundan başlayıp ölünceye kadar geçirdiği hayat sürecinin her safhasında ayrı bir eğitime muhtaçtır. Hiç şüphesiz Allaâhü Teâla, Kurân-ı Hâkim’inde belirttiği gibi bizleri anne karnından bir şeyler bilerek çıkarmadı. İnsan; çocukken, gençken, olgun yaştayken hatta ihtiyarlık devresinde bile ‘Terbiye’ye muhtaçtır. Terbiye, fıtratta var olan kâbiliyetlerin eğitilerek biçim kazandırma işlemidir, diyerek terbiyenin bir eğitim-öğretim çalışması olduğundan hareketle ‘Terbiye ve Aile’, ‘Terbiye ve Anne’, Terbiye ve Baba’ hususlarını ayrı ayrı ele alarak günümüz gerçekleriyle yoğurarak neler yapılması gerektiğine dâir ehemmiyetli mesajlar vereceğiz.
Nesillerin yetiştirilmesinde ailelerin önemli bir konuma sâhip olduğu biliniyor. Evlâdın dünyâya gelişiyle başlayan ebeveynlik görevi çiftleri olgunlaştırır ayni zamanda evliliği kutsal bir birliktelik hâline gelir. Çocuklarıyla berâber farklı sorumluluklar ve mesuliyetler yüklenen anne ve babalar iyi model olmaya sağlıklı iletişimler kurmaya özen gösterirler. Çünkü huzurlu ve ahenkli ailelerden nitelikli ve kaliteli bireyler yetişir. Zıt hayat görüşlerine sâhip, sıkça münâkaşa edilen ailelerden ruhsal ve bedensel yönden sıkıntılı kişiler yetişir. İnsan kalitesi ailenin kalitesiyle özdeştir desek abartmamış oluruz. Çocuğa verilen ilk mânevi eğitim ailesi tarafından eğer iyi işlenmişse etkisi ömür boyu devam eder. Ömür süreci içinde bazı zikzaklar çizse bile aslı temiz olan insan birgün gelir aslına rucû eder. Bugün şikâyetçi olduğumuz nesil bugünün anne ve babaların eseridir. Günümüzde, çocuk terbiyesinde dikkat ve titizlik şart. Teknoloji ve modernite senin verdiğini bozuyorsa ey ebeveyn elbette senin çok titiz olman gerekir. Bu titizlik hem annede hem babada nasıl olmalı? ‘Terbiye ve Anne’, ‘Terbiye ve Baba’ diyerek farklı yaklaşımlarla sizleri bilgilendireceğiz inşaallah.
Siz hanım kardeşlerimizi seminerimize bekliyoruz efendim. Hayırla kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.