Sağlıklı Aile İslam İle Beslenir
Yazılarımızın ağırlıklı noktası eğitim ve aile üzerinedir takip edenler bilirler. Toplumun en değerli yapı taşı olan aile ile ilgili icra edilen her çalışmayı tâkip ederek sizleri bilgilendirmeyi borç biliyoruz. Bu hususta geçtiğimiz hafta İzmir’de’21.Yüzyılda Aile’ konulu bir sempozyum düzenlenmişti. Sempozyum, İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önderliğinde İzmir Vâliliği, İl Müftülüğü ve Üniversitelerin katılımıyla gerçekleşti. Toplum adına bu faydalı çalışmadan yansıyanları sizlere duyurmak istiyorum efendim.
SORUNLARIN KAYNAĞI DEĞERLERDEN UZAKLAŞMAK
Modern dünyânın getirdiği teknolojik gelişmeler insanlarda sosyal ve psikolojik buhranlar oluşturmuştur. Bu toplumsal problemler aile kavramının içinin boşaltılmasına sebep olmuştur. Sempozyumda problemin çözümünün yeniden aile bağlarının güçlendirilmesi ile mümkün olacağı, belirtildi. Ülkemizde bâzı kesimlerin bilhassa muhafazakar kavramı üzerinden aileye olumsuz etkiler yüklediğini, muhafazakar toplumun bireysel hak ve özgürlüklerin önünde engelmiş gibi yansıtıldığı husûsu, vurgulandı. Bunun doğru bir yansıma olmadığı kesin bir şekilde anlatılırken şu bilgiler verildi: Bize düşen geçmişimizi koruyarak modern dünyânın ve yeniliklerin gereklerini doğru bir şekilde sentezleyebilmektir. Bugün gençlerimizin en büyük ihtiyâcı budur. Aile kavramının içi boşaltıldığından bu yana toplumumuzda bireysel problemlerin ve suç oranlarının arttığına hep birlikte şâhit olmaktayız.
Hayatta asıl olan insanların mutluluğuysa, bireyin mutluluğu toplumun mutluluğunu getirecekse o zaman bilmeliyiz ki bunu yalnızca maddiyat ile sağlamamız mümkün değildir. Mutlak sûrette maddi değerlerin yanına mânevi değerlerin de katılması ile bireylerin huzur ve mutluluğunun artacaktır. Bilim, bireyin anne karnından okul çağına kadar kendi kişilik ve karakteri ile ilgili pek çok şeyin oluştuğunu bize söylüyor. Demek ki bu süreçte biz, insanı bir cevher gibi kabul edip ona iyilik, mutluluk ve sevgi aşıladığımızda iyi bireyler yetiştirmiş oluştururuz. Ancak kötülük ve fitne aşıladığında ise o zaman problemli bireyler yetişmiş olur ki bunların topluma katılmasıyla toplum da problemli hâle gelir.
ÖRNEK GÖSTERİLEN BATI TOPLUMU ÇÖKTÜ
Sempozyumda aile kurumunun Batı toplumunda zayıfladığı konusuna dikkat çekildi ve şunlar söylendi: Bugün bize örnek olarak gösterilen, çağdaş olarak lanse edilen modern dünya, artık kaybettiği aile değerlerini, mânevi ve kültürel kimliğini kazanmak için artık ciddi politikalar üretmeye başladılar. Biz biliyoruz ki istediğiniz kadar kânun yapın, polisiye tedbirler alın; eğer kültürel ve ahlâki değerleri yeni yetişen bireylere vermezseniz toplumsal huzûrun inşâsı mümkün olamaz. Bizlerin Türk toplumu olarak elimizde çok önemli bir şifresi var. Bu şifre kendi kültürümüzü, geleneklerimizi ve ahlâkî değerlerimizi bilip onlar üzerinde odaklanmamızdan geçiyor.
MUHAFAZAKARLIĞI KÖTÜLEME YARIŞI VAR
Muhafazakarlık kavramının topluma yanlış yansıtıldığı belirtilirken; Aile kurumu sâdece kadınlardan oluşmuyor. Bugün maalesef bir takım aktörler, muhafazakarlık denildiğinde sanki çağdaşlık ve modernlikten uzak bir kavram olarak topluma sunulmaktadır. Bilhassa da gençlerimiz üzerinde böyle bir anlam yükleme baskısı var. Oysaki bizim anladığımız ve bildiğimiz kültürümüzün bize aktardığı muhafazakarlık da geçmişten gelen doğru değerlerimize sâhip çıkmak anlayışı vardır. Ama sâdece bunlara sâhip çıkmak yeterli değildir. Çünkü gelişen, modernleşen dünyânın, teknolojideki yeni yolların neler olduğunun idrâki içerisinde bize düşen, geçmişimizi koruyarak modern dünyânın ve onun getirdiği yenilikleri doğru sentezleyebilmektir. Bugün gençlerimizin en büyük ihtiyâcı budur. Yâni geçmiş kalıplarla onlara bir şey dikte ettirmeye çalıştığınızda bunu kabul etmek istemiyorlar. İşte bu noktada bizler aileler olarak modern dünyânın şartları ile geçmişin sentezini onlara doğru aktarabilirsek o zaman güçlü bir toplum olma yolunda önemli basamağı aşmış oluruz, dendi.
Hakikaten bu doğru tespitlere katılmamak mümkün değil. Bireylerin, yetişkinlerin, ailelerin yeniden doğru biçimde yapılanmasına katkı sağlayacak nice faydalı çalışmalara..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.