Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Daha güzel yarınlara doğru …

Daha güzel yarınlara doğru …

Efendim biliyorsunuz iki yazıdır TRT tarafından düzenlenen çocuk merkezli ilk medya konferansında gerçekleşen faydalı bilgileri sizlere aktarıyorduk. Bu son yazımızda da aktarmak istediklerimiz var. Hemen onlara geçelim. 

Çeşitli medya kuruluşları, yayıncılar, üniversiteler, şirketler ve sivil toplum kuruluşlarının dünya çocukları için iki gün boyunca bir araya geldiği konferans kapsamında ‘Dönüşüm’, ‘Çocuk Medyası ve İçeriğin Dönüşümü’, ‘Çocuk Medyası ve Mecrânın Dönüşümü’, ‘Teknolojinin Dönüşümü ve Dijitalizasyon’, ‘Ürünün Dönüşümü’ ve ‘Hikâye Anlatıcılığının Dönüşümü’ başlıklı oturumların yanı sıra özel oturumlar ve atölye çalışmaları da  gerçekleşti. Bu bağlamda:

İstanbul Üniversitesi, İletişim Fakültesi Akademisyenlerinden Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu ‘Çocuk ve Medyanın Dönüşümü’nü anlatırken; ‘Biz çocukların dönüşümü gerçekleştireceğini düşünüyoruz açıkçası. Çünkü teknolojiyi en sık, en kolay, en hızlı şekilde kullananlar onlar. Teknolojinin içine doğuyorlar zâten. Anne babalara tavsiyemiz, çocuklarını engellemesinler.’ dedi. 

‘İçinde büyüdüğüm çocuk medyasından bugün içinde bulunduğum çocuk medyasına’ konulu bir sunum yapan yapımcı ve yönetmen Cansu Akbel ise babası Can Akbel sâyesinde çocukluğunun tamâmında TRT'nin yer aldığını belirterek, ‘Sevgili babam henüz ortaokul yıllarında dinlediği TRT Radyosu'ndaki çocuk saatinden etkilenmiş. Üniversiteye geçtiğinde hukuk fakültesini yarıda bırakarak Almanya'ya iletişim okumaya gitmiş. Annem ve babam sâyesinde benim başka bir şansım yoktu diyebilirim. Kulislerde büyüdüm ve kendimi bu dünyâda buldum.’ değerlendirmesinde bulundu. Henüz 9 yaşında seslendirme yapmaya başladığını söyleyen Akbel, TRT'deki pek çok çocuk programının seslendirmesinde yer aldığını, ifâde etti. Boğaziçi Üniversitesinde Felsefe Bölümü mezunu olduğuna dikkati çeken Akbel, hayâli olduğu için yurt dışında prodüksiyon ve sinema eğitimi aldığını söyledi.

Konferansa Japonya-Tokyo City Üniversitesi’nden katılan, Özel Tasarım Çocuk Okulları Mimarı, Prof. Dr. Takaharu Tezuka, ‘Çizgi Dışı Düşünmek’  isimli bir sunum yaptı. Binâlar gibi medyanın da farklı tasarımlara açık olması gerektiğine dikkat çekti. ‘Burada âilelere çocuklarına karşı çok bunaltıcı olmamalarını tavsiye ediyorum. Eğer çok baskılarsak zayıf olurlar. Nasıl eğitim normal binâlardan ziyâde farklı tasarımlarda daha iyiyse yeni medya da öyle olabilir.’ Diye konuştu.

Konferansta medyadaki dönüşümün çocuk psikolojisine etkisi de ele alındı. Psikiyatrist Prof. Dr. Bengi Semerci; ‘Çocuğun gelişim dönemine göre gördüklerinden etkilenme süreci değişir. Hangi çocuğun kaç yaşında neleri izlemesi gerekir, ne kadar izlemesi gerekir, ne kadar oynayabilir, uğraşabilir bunları âilelerin öğrenip buna göre uygun denetlemeler yapmaları gerekiyor.’ dedi.

Cambridge Üniversitesi Çocuk Edebiyatı Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Karen Coats ile hikâye ve masal anlatıcılığında dünyâda adından söz ettiren Nazlı Çevik Azazi’de başarılı sunumlar yaptılar. 

Hakikaten bu güzel bilim şölenini hazırlayanlara, emeği geçenlere teşekkürler ediyoruz. Her zaman deriz, -ki TRT’de bunun farkında- ‘çocuklar bizim geleceğimiz’ onların zâyi olmaması adına ne yapılsa azdır. Hele de böylesi her şeyin hızla değiştiği, dönüştüğü bir çağda çok çalışılması elzemdir. TRT Çocuk Genel Müdürü İbrahim Eren’in belirttiği gibi; ‘Çocukları hazırladıklarıyla 360 derece kuşattıkları’ gerçeği doğru ve yerinde tespit. Gurur duyduk, gelecek neslin yetiştirilmesi adına dertlenenlerin bulunduğunu anlamak bizim için büyük bir sevinç ve heyecan kaynağı idi. Sağ olun, var olun.

Daha güzel yarınlara doğru umutla inşaALLAH…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi