Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Tezkiye  ikliminde Hazreti  Peygamber

Tezkiye  ikliminde Hazreti  Peygamber

Bugün düzelmek adına toplum olarak küçükten-büyüğe, gencinden yaşlısına her durumda, her konumda bir tezkiye iklimine girmek gereklidir. Bu kavramı biraz açalım isteriz. Tezkiye; Kur’an ve Sünnet eksenli bir kavramdır. Sözlükte; temizlenmek, arınmak, bereketlenmek anlamında kullanılır. Kavram olarak ise; ‘Nefsini temizlemek, onu şirk, günah, nifak, rics, cehâlet, kötü duygular ve benzeri şeylerden arındırmak, ona itaat ve takvâyı öğretmek’ demektir. (İslâm’ın Temel Kavramları, Hüseyin K Ece, İst, 2013, s.739) Aslında bu tanım insanlarda bugün mevcut olan ahlâkî zâfiyetlerden nasıl kurtulacağımıza dâir genel ölçüyü veriyor. Bilindiği üzere Cenâbı Hak en tesirli tebliğini yüce kitâbıında insanlara açıkça bildirir. İnsanlara eğriyi-doğruyu, güzeli-çirkini, iyiyi-kötüyü açıklar. Dolayısıyla insanları mutlak mânâda sâdece yüce Rabb tezkiye eder.

Allâhu Azûmüşşan kendi tezkiye eğitimine ilâveten, Yüce Kitâbındaki tezkiye yollarını bıkmadan, usanmadan anlatacak sabır elçileri peygamberlerini göndermek sûretiyle insanlara Hakk’ı bulmakta kolaylıklar sağlamıştır. O seçilmiş Hak elçilerinin içinden de seçtiği ‘Habibim’ dediği son elçi, son peygamber Hazreti Muhammed Mustafa aleyhissalâtu vesselam yalnızca Müslümanlara değil, bütün insanlığa Hakk’ı ve hakikati, en güzeli ve en doğruyu anlatan biricik misaldir. O’na uyan asla aldanmamıştır, O’nun izinden giden en mükemmele ulaşmıştır. Zâten O Kutlu Nebi’ye uymamızı, O’nu örnek almamızı bizzat yüce Kur’ân’ın kendisi istemektedir. “Ey inananlar! And olsun ki, sizin için, Allâh'a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allâh'ı çok anan kimseler için Resulullah (Allâh'ın Elçisi) en güzel örnektir.” (Ahzab, 21) 

Dolayısıyla Peygamber aleyhisselâm’ın tezkiye görevi vardır. “Kitapsız (okuma-yazma bilmeyen) kimseler arasından, kendilerine âyetlerini okuyan, onları arıtan, onlara Kitabı ve hikmeti öğreten bir Peygamber gönderen O'dur. Onlar, daha önce, şüphesiz apaçık bir sapıklık içinde idiler. Onlardan başkalarına da -ki henüz onlara katılmamışlardır- Kitap ve hikmeti öğretmek üzere, Peygamberi gönderen Allah'tır. O, güçlüdür, Hakim'dir. Bu, Allâh'ın dilediğine verdiği lütfüdür. Allah, büyük lütuf sâhibidir.” (Cuma, 2-4) 

Bugün menfîliklerin hâkim olduğu, her konuda haksızlıkların yaşandığı, çirkinliklerin güzellik diye öne sürüldüğü, zâlimlerin alkışlandığı neredeyse ahlaksızlığın ahlak sayıldığı bir devirde yaşıyoruz. Bundan ne yazık ki pek çok kişi şikâyetçidir. Peki, o zaman ne yapmalıyız? Nasıl düzelebiliriz? Diye ruhları hasta olan insanlığa, çözüm reçeteleri aranıyor. Bizde diyoruz ki, sağda solda çözüm aramaya ne hâcet! Bizim yanı başımızda kutsal kitâbımızda ‘örnek alın’ diye salık verilen bir önderimiz var. Ve yine diyoruz ki bu hastalıklı topluma şu ‘Mevlîdî Nebevî’ ayının kahramânı en güzel misaldir. O ‘usvei hasene’dir. O âlemlere rahmettir. O’nun her sünneti bütün bir insanlığı ihya edecek mâhiyettedir. Yeter ki biz yalnızca O’na ve O’nun getirdiklerine teslim olalım. 

Nebiyi Ekrem aleyhisselam hakikaten tüm beşeriyet için gönderilmiş eşsiz bir rehberdir. Peygamber aleyhissalâtu vesselâm’ın şahsî ve mânevî hayâtı gibi sosyal ve fizîkî hayâtındaki mükemmellik, O mübârek peygamberi sâdece kendi halleriyle dahi değerli bir şahsiyet olarak insanlığın önüne koyuyor. Müslümanlar şimdiye kadar kendi ferdî hayatlarında ve yaşadıkları sosyal çevre içerisinde inançları gereği hep o en güzel davranış modellerini bizzat üzerinde toplayan, kâmil ahlak sâhibi Peygamberlerin Sultânı Hz. Muhammed aleyhisselâm’ı örnek almışlardır. Zirâ O aleyhissalâtu vesselam hayâtı boyunca Kur’ân’ın külli emirlerinin gösterdiği çizgide yaşamış, zerre sapması olmamıştır. Yanında bir saadet asrını yaşayan tıpkı yıldızlara benzetilen o güzide sahabeler sâdece O’nu misal aldılar, O’nun sünnetlerine ittiba ettiler. Bu şekilde onlar Kur’an ve Sünnette belirtilen esaslar üzerinde ahlâkî olgunluğun zirvesinde huzurlu bir hayat yaşadılar. 

Son olarak toplum problemlerin çözümünde Kâinâtın Tek Önderi’nin insanları tezkiye metoduna tâbi olmalı O’nun çözümlerini ve uygulamalarını hayâta tatbik etmeliyiz diyoruz, vesselam

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi