TEOG’un yerine açıklanan yeni sistem
Bilindiği gibi liseye geçiş sistemi diye adlandırılan ‘TEOG’ sınavı içinde pek çok problemi barındırıyordu. Ama bunların en önemlisi sâdece öğrencileri değil ayni zamanda velileri de içine alan ve aylar süren bir imtihana hazırlanma telaş ve heyecânı kaygısı idi. Zâten hayâtın kendisinde birçok imtihanlar ve kaygılar yaşanırken bir de eğitim amacıyla gidilecek okullardaki fazladan icra edilen sınavlar insanları daha çok geriyordu. Yeni sistem en azından böylesi bir gerginliği azaltmaya yönelik müspet artıları içinde barındırıyor.
Pazar günü Milli Eğitim Bakanı ‘TEOG’ yerine getirilen “Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi” (VTBSKS) ile ilgili bir basın toplantısı yaparak gerekli açıklamalarda bulundu. Sistemin nasıl işleyeceğine dâir bilgiler verdi, bâzı faydalı istatistikî veriler sundu, sınav takvimine yönelik açıklamalar yaptı. Buna göre bizler de eğitimciler olarak bu konudaki görüşlerimizi paylaşmak istiyoruz efendim.
Yeni getirilen sistemle hem öğrencilere hem velilere daha rahat bir eğitim imkânı takdim ediliyor. Şöyle ki, eski sistemde her öğrencinin ‘TEOG’ sınavına girmesi mecburi idi şimdi ki sistemde bu mecbûriyet ortadan kalkıyor. İsteyen kendi oturduğu semtteki liseye hiç imtihana filan girmeden direkt olarak kaydını yaptırabilecek. Öğrenci kendi mahallesinde lise varken sırf puanlamadaki durumu sebebiyle daha uzak yerdeki okul kendisine çıktığı için oralara gidiyordu. Hatta sabahın çok erken saatlerinde servis araçlarında uyuklaya uyuklaya gitmek zorunda kalıyordu. Yeni sistem bu sıkıntılı duruma çözüm oldu.
Ancak ‘Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Meslek Liseleri’nde durum biraz farklı. Büyük şehirlerdeki bu sayılı gözde liselere yine imtihanla öğrenci alınacak. İmtihansız bir dünya yok yâni yine imtihan var fakat herkese böyle bir zorunluluk koşulmuyor. İsteyen girecek, istemeyene zorla bir sınav dayatma baskısı yapılmayacak. Bu da güzel! Herkese böylesi bir zorunluluk gereksiz oluyordu. Bunun sonucu pek çok insan rahatlayacak, strese düşmeyecek. Ne âlâ!
Sâdece listelerle belirlenecek gözde okullara gitmek isteyenler, o imtihanlara girecekler. Onlar da, 6-7-8 sınıflarda derslerinde okudukları muhteva kapsamında hazırlanacak ve tek oturumda gerçekleşecek 90 dak sürecek olan imtihanlara girecekler. Bu imtihanlar çoktan seçmeli sosyal bilimler ve fen bilimleri alanında 60 soru sorulacak. Giren öğrenciler başarı durumlarına göre listelerdeki tercih ettikleri liselere gitmeye hak kazanacaklar. Yâni imtihan yine var. Ama imtihana herkesin girme zorunluluğu yok, isteyen girecek. İstemeyen yakınındaki istediği bir liseye kaydını yaptırabilecek. Hem öğrenciye hem veliye son derece kolaylık sağlıyor bu yeni sistem.
Tabi bu sene sistem yeni uygulanacağı için bâzı problemler çıkabilir. Sistem uygulandıkça tespit edilen sıkıntılar elbette ki giderilecektir hatta yeni teklifler dahi olabilecektir. Bu doğaldır. Zamanla en iyi uygulama sisteme girecektir bu arada çözüm arayışları da devam edecektir.
Bütün bunlara ilâveten Milli Eğitim her lisenin Anadolu Lisesi kapasitesinde olması için büyük gayret sarf ettiklerini, derslikleri artırarak sınıflardaki öğrenci sayılarının düşürüldüğünü de açıkladı. Eğitimin kalitesi için sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılması son günlerde eğitim adına kaydedilen en güzel gelişmelerden biridir. Kalabalık sınıflarda sunulan bilgiler tam yerine oturmuyor, öğretmen de öğrencisiyle yeterince ilgilenemiyordu. Şimdi 20-25 kişilik sınıflarda güzel bir eğitim sağlanabilir, eğitim materyalleri de son teknoloji, kitaplar parasız geliyor, akıllı tahtalar, tabletler. MâşaALLAH yeni nesle her türlü imkan sunuluyor. Ama bu seferde hep bahsettiğimiz gibi öğretmen kalitesi gündeme geliyor.
Toplumu oluşturan bireyleri öğretmenler yetiştiriyor. Onların kalitesi toplumun kalitesini yansıtır. Buradan devam edersek okulların kalitesi de öğretmenlerin kalitesiyle özdeştir. Öğretmen öğrencisine dersini en güzel bir şekilde vermesinin yanında ona hayat vizyonu kazandırmalı, onu keşfetmeli ve kendisinin de keşfetmesine vesile olmalı, onu doğruya yönlendirmelidir vesselam. Yeni sistem hem neslimize hem ülkemize hayırlar getirsin inşaALLAH.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.