Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Hayırdan Murad Edilen Nedir?

Hayırdan Murad Edilen Nedir?

Rabbi Teâlâ: “Hayır işleyiniz ki kurtuluşa eresiniz.” Buyuruyor. Hayırdan maksat, her çeşit iyilik ve ihsandır. Gerçekleştirilen iyilik ve kötülüklerin mükâfâtı ve cezâsını verecek olan Allah Teâlâ’dır. Kutsal Kitâbımız inananları, dâima iyilik yapmaya teşvik ederken, kötü davranışlardan da, sakındırmıştır. Hayır işlemek, iyilik yapmak, fedâkarlık ve olgunluk ister. Bu faziletli iş, tavsiye edilir ama herkes yapamaz. Nitekim Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselam bir hadisi şeriflerinde buyuruyorlar ki; ‘Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu düşmanına teslim etmez. Din kardeşinin ihtiyâcını karşılayanın, Allah’ta ihtiyâcını karşılar. Müslümandan bir sıkıntıyı giderenin, Allah da kıyâmet günündeki sıkıntılarını giderir. Bir Müslümanın ayıbını örtenin, Allah da kıyâmet gününde ayıplarını örter’ İhtiyaçlıya kol kanat gerip, bilhassa da, sevdiğimiz şeylerden başkalarını da, faydalandırmak, Cenâbı Hakk’ın istediği, yüce Rasûlun tavsiye ettiği faziletli bir davranıştır.

Yüce İslam dîni, hayâtıın tümünü kapsayıcı bir dindir. İnsanlar bir arada yaşamak zorunda olduklarından, birbirleriyle güzel ilişkilerde bulunmak durumundadırlar. Güç ve imkan ölçüsünde kişiler, birbirlerinin ihtiyaçlarını görüp gözetmeli, dert ve problemleriyle ilgilenmelidir. Bu din kardeşliğinin gereğidir. İnanan kişi ihtiyaçlı kişilerin gücü nispetinde, ihtiyaçlarıyla ilgilenir, sıkıntı ve problemlerini giderici yardımlar yaparsa, mümin olma sorumluluğunu ifâ etmiş olur. Hastaların yaralarını sarmak, fakirlere yardım etmek, yetimleri gözetmek, iyi muamele örnekleridir, güzel hasletlerdir. Merhametle davranma, düşenin dostu olma, dâima iyi tavır, yardımlaşma insanların gönlünü kazandırır.

Yapılan iyilikler kişiler için hayat sigortasıdır. ‘Yap iyiliği at denize balık bilmezse Hâlık bilir’ derler. Doğrudur. İyilik yapan insanlar, toplumumuzda hep hayırla yâd edilir. Ölseler bile arkalarından güzel anılan bir iz bırakmış olurlar. Ayrıca iyi insanlarla berâber olmak kişi için de, bir kazançtır. İyilerle düşüp kalkan iyi, kötülerle hemhal olanlar, onlardan olumsuz etkilenirler. İyilik de, kötülük de, bulaşıcıdır.

İnsan iyiliği, hem kendine hem başkalarına yapar. Kişiler kendilerine yaptıkları iyiliği alışkanlık olarak yaptıkları için bunun farkında olmazlar. Meselâ kişinin Hakk’ı bilip O’nun emirlerine uyması, sağlığını koruması, güzel ahlâkî vasıfları işlemesi, hayırla yoğrulan insanların gösterdikleri pek tabi davranışlardır. Müslümanlar günde beş vakit namaz kılarak kendilerini ahret azâbından korurlar, insanların hak ve hukuklarına dikkat ederek ahrette sorgulanacakları sorumluluklardan kurtulmuş olurlar, güzel ahlâkî davranışları icra ederek herkes tarafından sevilmeyi hak ederler.

Bunların yanı sıra bir de, insanların diğer insanlara ve içinde yaşadığı topluma karşı da yapacağı, yapması gereken iyilikler vardır. Bunlar kişiye yaşama sevinci katar. Böylesi hayır hasenat yapan insanlar toplumda takdirle anılır, iyilikte ve hayırda yarışmak bizim değerlerimizde hep teşvik edilir. Yardım faaliyetleri tek tek yapılabileceği gibi toplu olarak da yapılır. Dayanışma rûhuyla hareket edilip toplu şekilde yapılan çalışmalar, eğer samimiyet ve ihlas varsa ciddi ses getirir. ‘Bir elin nesi var iki elin sesi var’ diye, boşa söylenmemiştir.

Yeryüzünde yaşarken, arkamızda bizi sonsuzluk âleminde, sonsuz mutluluklara taşıyacak olan, güzel ve hayırlı işler bırakabiliriz. Yaşadığımız devrin bütün menfiliklerine rağmen samimi bir gönülle yerine getireceğimiz yardım, infak, bilgi alışverişi, hasta-yaşlı-eş-dost ziyâreti, bir gönül alma büyük mükâfatlara vesile olabilir. Mümin kişi, yardımda bulunduğu, iyilik ve ihsan yaptığı, sadaka verdiği sürece üzülmesin. Onlardan aldığı hayır duâları kişiye yeter ve o duâlar Allâh’ın izniyle dünyâyı da, ahreti de aydınlatır. Dolayısıyla kişi, iyi hasletlerini çoğaltarak üzüntü ve kederlerini unutur. Böylece dertten ve tasadan uzak kalır, sevapları artar, ebedi saadeti için sermâyesi birikir, rûhu rahatlar, gönlü huzurla dolar, ömrü bereketlenir.

Efendim, siz kıymetli okurlarıma, hayır ve iyiliklerle dolu, bereketli ömürler diliyorum. Cumânız mübârek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi