Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Bereket hayattır

Bereket hayattır

Cumâ günkü yazımızda kültür olarak bizim asli değerlerimizden olup hayâtımızdan silinmek üzere olan bereket kavramını işlemeye başlamıştık. Müsâdenizle ayni husûsa devam etmek istiyoruz efendim. 

İslam inancına göre bâzı beldeler mübârektir. Kur’ân-ı Kerim’de Kâbe’nin bulunduğu şehir Mekke için: “Şüphesiz, âlemlere bereket ve hidâyet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev (mâbet), Mekke'deki (Kâbe)’dir.” (Âli İmran, 96) Mescidi Aksa ve çevresi yâni Kudüs’de Müslümanlar için mübârektir. “Kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescidi Haram'dan (Mekke'den), kendisine bir kısım âyetlerimizi göstermek için, çevresini mübârek kıldığımız Mescidi Aksa'ya (Kudüs'e) götüren Allâh'ın şânı yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür.” (İsra, 1) Kudüs, Hıristiyan ve Yahudiler için de mübârektir. Hz. Peygamber aleyhisselam Şam ve Yemen’e dua ettikleri için Şam ve bölgesi de mübârektir. (Buhârî, Fiten, 16) bunlara ilâveten Tuva vâdisi de Kur’an’dan anlaşıldığına göre mübârektir. “Oraya gelince, o mübârek yerdeki vâdinin sağ kıyısından, (oradaki) ağaç tarafından kendisine şöyle seslenildi: Ey Musa! Bil ki ben, bütün âlemlerin Rabbi olan Allâh'ım.” (Kasas, 30) 

Cenâb-ı Hak canlıların rızkını temin etmesi adına yeryüzünü bereketlendirmiştir. “Hor görülüp ezilmekte olan o kavmi (Yahudileri) de, içini bereketle doldurduğumuz yerin doğu taraflarına ve batı taraflarına mirasçı kıldık. Sabırlarına karşılık Rabbinin İsrail oğullarına verdiği güzel söz yerine geldi. Firavun ve kavminin yapmakta olduklarını ve yetiştirdikleri bahçeleri helâk ettik.” (Araf, 137) Bilhassa yağmur rahmet ve berekete vesiledir. “Gökten bereketli bir su indirdik, onunla bahçeler ve biçilecek dâneler bitirdik.” (Kaf, 9) Ayni zamanda zemzem de berekettir. (Müslim, Siyam 45) Sevgili Peygamberimiz aleyhisselam zeytin ağacını ve zeytini de mübârek olarak görmüştür. (Ebû Dâvud, Et’ime, 20) 

Bâzı yerler ve vakitler de bereketlidir. Meselâ, Hz. Nûh’ın gemisinin karaya oturduğu yer: “Ve de ki: Rabbim! Beni bereketli bir yere indir. Sen, iskân edenlerin en hayırlısısın.” (Müminun, 29) Âlemlere rahmet peygamberimiz aleyhisselam; ‘Allâh’ım ümmetimin sabah erken vakitlerini bereketlendir’, ‘rızık talebinde erken davranınız çünkü fecir vakti erken davranmak berekettir, başarıdır.’ (Ebû Dâvud, Cihad, 78) buyururlar. Bu bağlamda gece içindeki en değerli vakitler olan seher vakitleri de gecenin bereketidir. Gereksiz uyumak bilhassa güneş doğduktan sonra uyumanın bereketi yok edeceğini peygamberimiz aleyhisselam buyururlar. (Ahmed bin Hanbel, Müsned, c.I, s.73)

Allâh’a îman, takva, güzel ahlak da berekete sebeptir. “O (peygamberlerin gönderildiği) ülkelerin halkı inansalar ve (günahtan) sakınsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık..” (Araf, 96) Peygamber aleyhisselam; ‘Allâh’a imânın ve tevekkülün berekete vesile olacağını’ buyurmaktadır. (Tirmîzî, Zühd, 33) Güzel ahlak içinde değerlendirilen sadaka ve cömertliğin (Sebe, 39), sılaı-rahim, yumuşaklık, zorlukta olanlara kolaylık gösterme gibi faziletli davranışlar da berekete vesiledir. (Buhâri, Edeb, 18)

Yine tevbe ve istiğfâra devam eden kimseye, Rabbül âlemîn bir genişlik, bir rahmet ve bereket ihsan eder. “Dedim ki: Rabbinizden mağfiret dileyin; çünkü O çok bağışlayıcıdır.(Mağfiret dileyin ki,) üzerinize gökten bol bol yağmur indirsin.)

Mallarınızı ve oğullarınızı çoğaltsın, size bahçeler ihsan etsin, sizin için ırmaklar akıtsın.” (Nuh, 10-11-12) 

Namaz kılmak da berekete sebeptir. “Ehline namaz kılmalarını emret, kendin de onda devamlı ol. Biz senden rızık istemiyoruz, sana rızık veren Biziz. Sonuç Allâh'a karşı gelmekten sakınanındır.” (Taha, 132)

Şimdi şu başlıklara baktığımızda bugün yaşanan hayatta bereketsizlik olduğu mâlum. Cenâb-ı Hak yeryüzünü bize bereketli kılmış ve bizleri de bereketli olmaya âdeta dâvet ediyor. Namaz kılmamak, imân etmemek, tevbesizlik, günahlara ısrarla devam hep bereketsizlik izleri. Varın gerisini siz düşünün. Kısacası bereket hayattır. Hayırla kalınız efendim yine devam edeceğiz inşaALLAH.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi