Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

SIFIR KARBONLU ARAÇ YALANI

SIFIR KARBONLU ARAÇ YALANI

Elektrikli otomobiller yola çıktığı ilk günden beri bilim insanları, üreticiler ve kullanıcılar aralarında fosil yakıtın terk edilip edilmemesi konusundaki tartışmaların ateşli taraftarları oldular.

Kimilerine göre tartışmanın temelinde iklim bilimini kabul edenler ile etmeyenlerin arasındaki kavga, kimilerine göre ise içten yanmalı araç teknolojisinin sonuna gelindiği gerçeği yatıyor.

Elektrikli araçların üretim ve kullanım maliyetini düşürerek muadillerine oranla her açıdan daha iyi arabaları sunmayı hedefleyen üreticiler elektrikli otomobillerin arabaların insanlığın geleceği için daha iyi ve gerekli olduğuna dair iddialarda bulunuyorlar.

Aynı zamanda elektrik araç taraftarı olanlar elektrikli otomobillere yönelik yapılan karalamaların sadece iklim bilimine karşı olma niteliğini taşımadığını genelde her yeniliğe karşı çıkanların bu yeniliğe de karşı çıktıklarını ve eninde sonunda bilime mağlup olacaklarını iddia ediyorlar.

Karşıt görüşte olanlar ise elektrikli otomobillerin fosil yakıt olarak bilinen benzin ve motorin ile çalışan araçlara nazaran çevreyi daha çok kirlettiği argümanını her geçen gün ortaya çıkan yeni bilgilerle desteklediklerini iddia etmektedirler.

Elektrikli otomobillere karşı çıkanların iddialarının temelinde ilk zamanlara karşın her geçen gün büyüklüğü ve şarj ile kullanım süresi artsa da araç bataryaları olmaktadır.

Bunun nedeni batarya üretim hattının normal araçlar için yapılan imalat hattından çok daha pahalı ve çok daha tehlikeli bir yatırım olmasıdır.

Araç bataryalarının içerisinde yer alan kimyasalları temin etmek için yapılan madencilik yatırımlarının fosil yakıt üretiminden çok daha fazla kirliliğe sebep olmasının doğrulanması karşı olanların iddialarını güçlendirmektedir.

Elektrikli araçların sıfır karbonlu araç olduğu yalanını ileri sürenlerin bir diğer iddiaları ise hem araç imalatı, hem de batarya için gerekli kimyasal ve madenlerin temini için yapılacak alt yapı ve üst yapı yatırımlarında kullanılan araç ve gereç ile makinaların üretiminde ve kullanılması sırasında fosil yakıt kullanılmış olduğudur.

Bu iddiaya göre, arabanın normal üretimine bir de bataryayı ve ek batarya malzemelerini ilave etmek, aracı üretirken salınan sera gazları ikiye katlamaktadır.

Bu argümanın ikinci kısmı ise, elektrikli araçların ihtiyaç duyduğu elektriğin üretim yöntemleriyle ilgilidir.

Elektrikli araçlardaki büyük ebatlı bataryaları şarj etmek için kullanılan elektrik, çoğunlukla durumda geleneksel enerji santrallerinden gelmektedir.

Dolayısıyla elektrikli bir araç kullanıyor olsanız da halen kömür ve petrole dayalı olarak, herkes gibi fosil yakıt kullanmış oluyorsunuz, ama buna ek olarak bir de aracınızın batarya imalatı nedeniyle karbon salınımları ilave ettiniz ki bu sizi sera gazı salınımı açısından sıradan bir içten yanmalı araç sürücüsünden farklı kılmamaktadır.

FARKINDA MIYIZ?

İddialara net bir cevap verilmemesi elektrikli araç sürücüleri yaptıkları her bir kilometrede içten yanmalı motora sahip bir arabayla benzer oranlarda sera gazlarına katkıda bulunmaktadır.

Bu gün elektrik araçlar için yapılan itirazlar yakın geçmişte yaşadığımız covid pandemisi dönemindeki itirazlara benzemektedir.

Pandemi döneminde hem Instagram'da hem Facebook'ta yoğun bir sansür uygulayan Zuckerberg’in, ABD başkanı Joe Biden ekibinin aşının yan etkileri konusunda kendilerine baskı yaptığını itiraf etmesi pek çok kişi için şaşırtıcı olmamıştır.

Öyle görülüyor ki dönem yöneticilerinin iktidarlarının yıkıldığını gören insanların aşılar ile alakalı olarak bu günlerde yükselen seslerinin sadece ulusal alanda değil küresel alanda da her geçen gün daha da yükseleceği beklenmektedir.

Bu gün benzer baskılar nedeniyle elektrikli araçlar için seslerini çıkaramayanları yakın zamanda elektrik araçların fosil yakıtlı araçlardan daha çok karbon salınımına neden olduklarının açıklanması da şaşırtıcı olmayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi