Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Helal gıda üzerine

Helal gıda üzerine

Helal gıda husûsunda bugün iki vecheye dikkat etmek gerekiyor.

1-Helal gıdânın muhtevâsının helal maddelerden oluşması.

2-Gıdânın helal kazançla tedâriki. 

İlk maddeden başlarsak; içinde yaşadığımız modern hayat, pek çok hususta olduğu gibi, market raflarında çeşit çeşit, göz alıcı ambalajlarda tüketiciye sunulan gıda ürünleri, insanı devamlı almaya, tüketmeye sevk ediyor. İhtiyaçları karşılamak amacıyla gidilen marketlerden maalesef ihtiyaç fazlası şeyler alınıyor, gıdaların ambalajına bakıldığı kadar muhtevâsına bakılmıyor. Acaba o gıda ürününü oluşturan maddeler helal mi, içerisine haram maddeler karıştırılıyor mu? Burası biz Müslümanlar için gâyet ehemmiyetli bir husustur.

Bugün gıda sisteminde, dünyâyı ellerinde bulunduran tekelci, küresel şirketler var. Bunlar her Müslüman ülkede mevcutlar. Adamların ürettikleri gıda ürünlerinin içinde bize göre helal olmayan çeşitli maddeler bulunuyor. Bu yanlı mihraklar, ne idüğü belirsiz pek çok zararlı maddeyi bilhassa Müslümanların genlerini bozmak amaçlı koyuyorlar. İnsanların yedikleri direk onun ahlâkına, davranışlarına yansıyor. Dolayısıyla insanları köleleştirmenin en kestirme yolu onların gıdalarıyla oynamaktır. Müslümanları helal-haram hudutlarında dikkatsiz hâle getirip, bir nevi onların şahsiyetlerinde zayıflıklar oluşturarak, daha rahat sömürmek istiyorlar. Bunu başardıkları da ortada… Dünya coğrafyasında bunca zâlimlikler, acımasızlıklar varken, Müslümanlar dâhil kimse sesini yükseltemiyor; ‘Bu yapılanlar vicdansızlıktır.’ Diyemiyor. Günümüzde yanlışlıklar denizinde yüzülmesine rağmen, yanlışlıklara dur diyemeyen insanlık yoksunu zavallılar mevcut bugün… Bu acı ve hazin bir tablo tabi…

Gıda boyutuna el atan dünya tuzakçıları hâîn eller, savaşmadan, mücâdele etmeden, insanların boğazlarına verdikleri ehemmiyetten dolayı, onları âdeta esir almış vaziyetteler. Bugün paylaşmaktan hoşlanmayan, bencil, merhametsiz, duyarsız, vicdansız, kanaatsiz, şükürsüz, mâneviyatsız insanlar, yediklerinin neticesinde oluşan karakter zâfiyeti içerisindeler. Dolayısıyla helal lokma, helal kazanç, helal gıda insanların şahsiyetlerini oluşturan çok önemli unsurlardır, diyebiliriz, rahatlıkla.

İslam dînine göre, gıda maddelerinin elde edilmesinde, üretilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Hatta ilaçlar, temizlik ürünleri, kozmetik de aynı kategoride değerlendirilir. Bize göre, haram maddelerin yiyeceklere karıştırılması yoluyla gıdanın dönüşüm geçirmesi, Müslümanlar için çok büyük önem arz eden bir husustur. Gıda maddelerinin uzun süre saklanması açısından, içine ilâve edilen necis maddeler, sarhoşluk verici şeyler, zararlı kimyasallar, bilhassa domuzdan elde edilen ‘jelatin’, karışımı kolaylaştırıcı ‘emülgatör’ ve bâzı düzenleyici enzimler bu sektörde çok kullanılan katkı maddeleridir. Bunlar sağlığa zararlıdır. Besinlerin uzun süre dayanması adına yapılan radyasyon ve nano teknoloji uygulamaları da keza, sağlığa zararlı uygulamalardır. 

Bunların yanı sıra, sanayileşme sonucu fabrika atıklarının hatta kanalizasyon sularının toprağa karışması ve onunla tarımsal sulama yapılması, yiyecekleri kirletmektedir. Yine etlerini yediğimiz hayvanların yemlerinin içine, dînen necis sayılan maddelerin kullanılması o hayvanların etlerini dinen ve sağlık açısından sakıncalı hâle getiriyor. Bu sebeple Müslüman ne yediğine, ne içtiğine dikkat etmelidir. Market raflarında görülen her biri birbirinde şatafatlı ambalajlara aldanmamalı, ürünün muhtevâsına bakılmalıdır.

Bugün arzu ediyoruz ki, sâdece gıda alanında değil, temizlik, ilaç, kozmetik gibi sahalarda, Müslümanlara sunulan ürünlerin, helal olup olmadığı yetkili kurumlarca denetlensin ve ürünün üzerinde ‘helal’ logosu kullanılsın. Bizler bilinçli tüketiciler olarak yediklerimizin ve kullandıklarımızın denetlenmesini istiyoruz. Ürünler satışa sunulduğunda, üzerinde herkesin görebileceği şekilde muhtevâsının yazılması elzemdir. Unutulmasın ki, bu yapılmadığında kul hakkı konusu devreye girer. Biz buradan yetkilileri ikaz ediyoruz. Şimdiye kadar hep uyardık, yine uyarıyoruz.. Bu konuda ufak da olsa çalışmaların olduğunu biliyoruz, ancak bu hususta çok geç kalındığını da vurgulamak durumundayız.

Sağlıkla kalınız, hayırlı Cumâlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi