Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Senyoraj Değeri

Senyoraj Değeri

Paranın senyoraj farkı zamanımızdaki ekonomilerde derebeylerden daha acımasız olan devlet bankalarının veya devlet adına para basan bankaların kasalarında kaldığı için devletler bu yolla vergi gelirlerinden başka ciddi anlamda gelir elde ederler.

Devletlerin altın para kullandıkları yani itibari paraya geçmeden önceki veya itibari paralarını altın sistemine göre tedavüle çıkardıkları zamanlarda altının maddi değeri ile itibari değeri arasında fark oluşmayacağı için devletlerin bu anlamda bir senyoraj gelirinin bulunması mümkün olmazdı.

Paranın senyoraj değerini düşüren tağşiş işlemi yani maden değerinin düşürülmesi paraya olan güveni azaltacağı için de devletlerin veya devlet bankalarının bu işlemi yapmaları mümkün değildi.

Günümüz ekonomik sistemlerinde altın para ve altına dayalı para tedavülü sisteminden tamamen çıkılmış olmasına ve itibari para olan kâğıt paranın sürekli kullanılır hale gelmiş olmasına rağmen kâğıt paraların da değeri zamanla hem içeri piyasa da hem de dış ticareti olumsuz etkileyecek şekilde azalmaktadır.

Şimdilerde para sisteminde eskiye göre farklılıklar bulunuyor olsa da bazı devletler bu büyük pastadan pay alma noktasında nüfusunu, bazıları askeri gücünü, bazıları da gayrisafi millî hasılasının önemli olduğunu biliyorlar.

Tek kutuplu olarak devam ettirilen dünya ekonomik sisteminde dünya jandarmalığına soyunan ABD senyoraj geliri denilen bu pastadan en büyük parçayı koparmak için diğer devletlere de altın para sisteminden çıkmayı zorunlu hale getiren ülkelerin başında gelmektedir.

Aslında yüksek sesle ifade edemeseler de, unvanları ekonomist ve analist olan insanlar ile ekonomi bürokrasisinde yer alan herkes ABD nin silah ve zorbalığının dışında gerçek bir değeri olmayan küresel rezerv para birimi olan doların dünyayı nasıl bir cehenneme çevirdiğini biliyorlar.

Dünya çapında merkez bankaları bu üçkâğıt sistemi içinde yer alsalar da bir taraftan da merkez bankalarına mümkün olan en büyük miktarlarda altın yığınağı yapmaktan geri kalmıyorlar.

Bunun nedeni hemen hemen her 20 veya 30 yılda bir çıkartılan ekonomik kriz dönemlerinde beyan ettiklerinden daha fazla altın ve gümüşü olan ülkelerin altını olan kuralı koyar veya en azından kendisini koruma altına alır görüşünün hala geçerli olmasıdır.

Diğer taraftan aynı altın paradan kâğıt paraya geçişte devletlerarasında veya devletlerle vatandaşları arasında yaşanan sıkıntıların daha büyüğü şimdilerde dijital paraya geçişte yaşanacak gibi görünüyor.

Görünen o ki para savaşları daha uzun yıllar devam edecek gibi görünüyor.

Son dönemlerde türlü adlarla ortaya konan ve insanların katlanmak zorunda kaldıkları tüm sıkıntı ve saçmalıkların nedeni adına ulus devlet denilen milliyet veya vatandaşlık esasına dayalı devletlerin ortadan kaldırılması ile tüm dünyada yürürlüğü konulmak istenen küresel dijital para birimi üzerinden kimin veya kimlerin ne kadar senyoraj geliri elde edeceği konusundaki belirsizliklerdir.

FARKINDA MIYIZ?

Bu beylik hakkı ile ilgili olarak IMF Başkanı Kristalina Georgieva, tek dünya hükümeti konusunda başarılı olurlarsa, tek bir küresel merkez bankasının tek bir CBDC | dijital para birimi olacağını ve devletlerin kendi bağımsız dijital para birimlerini kullanmalarının programlarına uygun olmadığını ifade etmiştir.,

BU İFSADA SESSİZ KALMANIN SONU, KÜRESEL ESARETTİR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi