Nazmiye Gülbaş

Nazmiye Gülbaş

Hayırlısı oldu mu?

Hayırlısı oldu mu?

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri sonuçları dileriz ki ülkemiz ve İslam Alemi için hayırlı olur.

Seçim analizine geçmeden önce 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinden 15-20 gün önce Sabahattin Önkibar bir takım öngörülerde bulunduğu bir yazı kaleme almıştı. 

Yazısında AKP'nin 2011 seçimlerini kazanması halinden Türkiye'de gerçekleştirilecek olan 3 aşamadan bahsetmişti. 

İlk evvela büyük şehirlerde can ve mal kayıplarına mâl olacak ses getiren eylemlerin, patlamaların yaşanacağını...

İkinci olarak ise bu eylemler sonrası AKP ve PKK arasında müzakerelerin başlayacağı ve görüşmelerde çözüm sürecine yönelik anlaşmalar yapılacağını..

Son olarak da PKK'nın meclise parti olarak gireceği ve terörist başının affı ile birlikte, Güneydoğu için özerklik sözlerinin verildiğinden bahsetmişti. 

Bu günkü meclis aritmetiğine bakınca bu öngörünün gerçekleştiğini ifade edebiliriz herhalde. Aslına bakılırsa bu bir öngörüden ziyade bir proje idi. 

Kısa bir seçim analizi yapalım.

Bu seçimin kaybedeni (bile bile lades diyen) iktidar partisi AKP oldu.

% 9’luk bir oy kaybına uğradı ve oyların çoğunluğu HDP’ye gitti. 

Daha doğrusu HDP ödünç oylarını geri aldı. 

HDP-AKP gizli ittifakın neticesinde meclise giren Dengir Mir Mehmet Fırat, Hüda Kaya gibi eski AKP’liler ilk akla gelenler. Sonuçta AKP en çok oy kaybeden parti oldu. Üstelik Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın onca mitinglerine rağmen.

CHP'nin bu seçimlerde oy yüzdesinde bir değişiklik olmadı. Kutuplaştırıcı siyaseti ile AKP'nin ekmeğine yağ sürme rolünü iyi yapmasına rağmen, miadı dolduğu için rolünü HDP'ye kaptırıp bu seçimin rol kaptıranı oldu. 

MHP oyunu % 3 artırdı artırmasına lakin, yine de anamuhalefet partisi dahi olamadı. Seçim öncesi kendilerine sunulan  Milli İttifak'ta yer alma teklifini kabul etmemesi ile iktidardan olduğu gibi, şimdi anamuhalefet bile değil. Ve de ülkenin bölünme aşamasında en az AKP kadar sorumlu olacakları vebali de cabası.

Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi ''Milli İttifakı'' ise büyük hayal kırıklığı oluşturdu ne yazık ki. Her iki lider ve parti teşkilatlarının üstün çabalarına rağmen halk tarafından yine kabul görmediler. Bu noktada daha uygun siyasi hamlelerin gerektiğini umarım anlamış oldular.

Seçimin tek galibi ise HDP. 

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi bu bir proje idi ve bu aşamada bu proje tuttu. Siyonizmin AKP'ye yedek parça olarak monte ettiği HDP parti olarak seçildi ve meşrulaştı.

Şu meşhur paralel efsanesinin ise kocaman bir balon olduğu ve bu seçimlerde patladığını görmüş olduk. Ülke maalesef 13 yıldır 'algı operasyonu' ile yönlendiriliyor ve bu gelenek 2015 Genel seçimlerinde de bozulmadı. 

Bu seçimlerin en çok kaybedeni ise her zamanki gibi yine seçmen oldu.

Tüm siyasi partilere şirin görünmek için ''hayırlısı olsun'' diyerek dürüst davranmayan seçmenin muradı gerçekleşti ve en hayırlı (!) HDP’yi meclise sokmayı başardı. 

Seçmene soruyoruz çok istediğiniz hayırlısı oldu mu?

Koalisyonlu günlere merhaba dediğimiz bu seçimlerin hemen akabinde erken seçimlere hazırlıklı olalım. (Gerçi belli olmaz T.C Tarihinin en başarılı hükumeti 54. Refahyol Hükumeti de sonuçta koalisyon hükumeti idi.) 

Selam ve dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nazmiye Gülbaş Arşivi