Takvimdeki Hikâyeler
Takvimdeki Hikâyeler
Hayat; herhalde uzun, kısa, göreceli, süre(k)li, hikâye içinde hikâyelerden ibaret.
TYB Konya Şubesi 2021 Yılı Kültürel Etkinlikler Takvimiyle karşınızdayız.
Programların, şahısların, zamanın, dünyanın anbean değişen, "OL'an" hikâyesinin bünyesinde; yeni, zengin örneklerle...
"İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100. Yılı" olması dolayısıyla, ilk programımızı TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan'la başlatıyoruz. Bize 1000 yılı aşan, geleceği de kucaklayacak Türk tarihinin destanını, kahramanlık hikâyelerini anlatacak; İstiklâl Marşı: Bin Yılın Destanı...
Onur konuğumuz, Türk Dünyasının seçkin ismi Doç. Dr. Ganira Paşayeva, Kardeş Azerbaycan'dan ses verip; "Azerbaycan Karabağ'ın Yeni Hikâyesi 'ni" dile getirecek.
Konya’yla özdeşleşen, ya da birlikte hatırlanan Necmettin Erbakan, Tahir Büyükkörükçü, Sadettin Nüzhet Ergun, Namdar Rahmi Karatay gibi siyaset ile, Konya'nın kültür ve düşünce hayatına katkıda bulunan simalar, takvimimiz içindekilerden.
Yine "Konya'da Yayıncılık" ve sorunları, konuşacaklarımız arasında.
"Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olması münasebetiyle düzenlenmiş Yunus Emre Bilgi Şöleni ile İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif Bilgi Şöleni, 2021'in anlamlı değerlendirmelerinden.
Yunus'tan Âkif'e "Şiirin değiştirme Gücü", ruhî, zihnî etkileri; yine güzide nüfuzlu Şairimiz "Necip Fazıl Kısakürek'in Şiirindeki Değişmeler", bir şiir hikâyesi de; sevenleri hoşnut edecek gelişmelerden.
XI. Mevlânâ Şiir Şöleni'yle, şiir ve şairlerimizi selâmlıyoruz.
100. Yılında İstiklâl Harbi'nin "Edebiyatımıza Etkileri"; 100. Yılında İstiklâl Harbi'ne "Mevlevîlerin ve Bektaşilerin Etkisi"; İnanç ve Cesaret Timsali Mehmet Âkif, diğer programlarımızdan.
Ünlü romancılarımızdan Reşat Nuri Güntekin, popüler şairlerimizden Orhan Veli Kanık; "65. vefat Yıldönümünde Reşat Nuri Güntekin" ve "Bir Garip Orhan Veli" başlığı altında anılacak.
"Edebiyat ve İtibar'da", "bir itibar duruşu, insanlığın itibarına, itibara lâyık kalemlere, güzellere" değinilecek.
Sinema ve Mimarlığın kesişen öyküsü, sanatsal bir alışveriş "Sinema ve Mimarlık'la" ifade edilecek.
"Edebiyatçı Gözüyle, Türkiye'de Edebiyat ve Sinema İlişkisi'nde", "Halide Edip Adıvar'dan, Ahmet Haşim'e, Necip Fazıl'dan Peyami Safa'ya, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Tarık Buğra'ya uzanan, edebiyatımızın önde gelen şahsiyetlerinin konuya yaklaşımları" incelenecek.
Ayrıca tarihî hikâyeleri ele alıyoruz. "Kudüs Öyküleri" sanırım alâka çekecektir.
"Haçlı seferleri tarihinin kimi zaman ironik, kimi zaman ilginç, bazen hayranlık uyandırıcı ya da dehşete düşüren hikâyeleri", "Ötekinin Gözünden "Haçlı Seferleri"yle göz önüne serilecek.
Cem Sultan'ın hazin hikâyesi, "Konya ve Cem Sultan" ile dile dökülecek.
"Dânişmendliler'de Kültür Politikası", takvim yapraklarından davet edecek.
"Dijital Dünyada Yeni Arayışlar; Günümüz Tekno-Kültürü, Gençler Üzerinde Deizm İthamı; Gıda Katkı Maddeleri Gerekli mi? Zararlı mı? Helal mi?" gibi güncele temas eden konular işlenecek.
Yine "Hacı Bektaş Veli'yi An(la)mak; Necati Bey Divanında Peygamberler; İmam Mâturidi'nin İnsan Anlayışı; Edebî ve Tarihî Açıdan Seyyid Harun Veli; Sultan Veled ve Mevlevîlikteki Yeri" isimli programlarımız da, faaliyetlerimiz cümlesinden.
Çocuk Edebiyatı, Deneme ve Eleştiri türleri de programlarımız içinde yer alıyor: Meselemiz: Masalların İzinde Çocuk Edebiyatı; Türk Edebiyatı'nda Denemenin Seyri; Eleştirinin Eşiğinde Edebiyat...
Musikîyi, ihmal etmedik: "Tebriz'den Konya'ya Santur İle Ezgiler"..
Neticede hikâyeler toplanır, Büyük Hikâyeye gelir dolanır.
Bizi Biz Yapan, izlenesi, okunası hikâyelerle, aranıza karışır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.