Sloganlar ile yeni fetihler olur mu?
Ak Parti on altı sene evvel büyük umutlarla iktidara getirildi. Ancak hâlâ birtakım vaatler veriyor, reformlardan bahsediyor. Cumhuriyet tarihinde hiç bu kadar rahat, bu kadar anlayış gösterilen bir iktidar olmadı sanırım. Millet sukut-u hayale uğramamak için bir umut Ak Parti’yi iktidarda tuttu. Asında hiçte azımsanamayacak bir on altı yıl geldi geçti.
Emevi halifelerinden Ömer bin Abdülaziz iki buçuk yıl gibi kısa bir iktidar süresinde devleti toparlamış ve hatta o dönemde zekat verecek kimse bulunamamıştır. Ömer Bin Abdülaziz'in yaşadığı dönem şimdikinden kolay değildi. Yani şirk, küfür, rüşvet, adam kayırma vb. fiiller o zaman da vardı. Ancak buna rağmen dirayetli, samimi bir halife olan Ömer Bin Abdülaziz çok başarılı bir iktidar dönemi yaşattı.
Tarihimiz kısa zamanda çok işler başaran lider ile dolu. Çelebi Mehmet Fetret Devrine son vermiş sekiz yıl gibi kısa bir sürede devleti toparlamıştır, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci kurucusu kabul edilir. Yine Yavuz Sultan Selim de sekiz sene gibi kısa bir süre tahtta kalan çok işler başaran sultanlardandır. Fatih Sultan Mehmet ise otuz yıl iktidar olmuş olsa da ikinci iktidarının ikinci yılında henüz yirmi bir yaşında bir çağ açmış bir çağ kapatmış, FATİH unvanı almış ender şahsiyetlerdendir. Şehzade Mehmet babasının isteği üzerine ilk tahta çıktığı zaman daha on iki yaşında idi. Çandarlı Halil Paşa'nın muhalefeti ve Yeniçerilerin ayaklanması sonucu tahttan indirildi ve babası II. Murat tekrar tahta oturdu. Beş yıl sonra II. Murat'ın vefatı üzerine tekrar tahtta çıktığında on dokuz yaşında olan II. Mehmet, çok değil iki yıl sonra Konstantiniyye'yi Feth ederek Peygamber (sav) övgüsüne mazhar olmuş bir padişahtır. Bin yıllık Bizans İmparatorluğu’nu tarihe gömen bir lider... İktidarı döneminde siyasi ticari pek çok başarılara imza attı.
Son üç yüz yıldır İslam Alemi bırakın kayda değer bir başarı göstermeyi, bilhassa son zamanlarda çok zor bir dönemden geçiyor. Abdülhamid gibi bir lider ümmetin bahtı oldu da, devleti otuz üç yıl onca entrikalara rağmen ayakta tutmayı başardı. Son dönemin nimeti ise merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan idi. Çok kısa süreli koalisyon iktidarlarında olmasına karşın Türkiye'ye pek çok hizmeti oldu ve İslam Birliği adına önemli adımlar attı.
İstanbul'un fethinin 564. sene-i devriyesindeyiz. Devlet erkanı yine sloganik cümleler eşliğinde ecdadımızın başarılarıyla övünecek, büyük büyük programlarla fethi kutlayacaklar. Mehter çalacak, havai fişekler patlayacak... Ancak fetih ruhuna temas edilmeyecek! Ayasofya müze kalmaya devam edecek!..
Fatih'in kendi vakfiyesi Ayasofya yeniden camiye ne zaman çevrilecek?
Ayasofya bu halde iken hangi reformlardan bahsediliyor?
Slogan üretmek bir yana bırakılsa da, düşünen, üreten insan yetiştirilse iyi olmaz mı?
Fatih Sultan Mehmet gibi liderler yetiştirmek için hangi adımlar atılıyor?
Fatih çocukluğu boyunca İstanbul hayali ile büyüyen bir çocuktu. Babası ve hocaları onu Konstantiniyye'yi alması konusunda hep güdülüyordu. Maddi ve manevi ilimler ona daha küçük yaştan itibaren veriliyordu. Türkçe’nin yanında Farsça ve Arapçayı iyi bildiği, Yunanca, Sırpça, İtalyanca, Slavca, İbraniceyi de belirli ölçülerde öğrendiği belirtilmektedir.
Doğumundan itibaren itina ile yetiştirilen Şehzade Mehmet çok küçük yaşta ata binmeyi, kılıç kuşanmayı öğrendi. Biraz da afacan bir çocuk olan II. Mehmet, oyunlarını hep savaş üzerine kuruyordu. Fatih Sultan Mehmed'in aldığı eğitim onu dini ilimlerde, sosyal bilimlerde ve gerekse pozitif ilimlerde oldukça iyi bir seviyeye getirmiştir. Edebiyata düşkünlüğü biliniyor ve Avni mahlası ile şiirler yazmıştır. Din felsefesine ilgi duyuyordu ve hatta medreselerde felsefe derslerinin okutulmasını istemiştir. Coğrafya, tarih ve askeri konulara da büyük ilgi göstermiştir. Matematik ile çok yakından ilgilenmiş, Ali Kuşçu gibi bir çok matematikçiyi getirtmiştir. Bıraktığı kitapların üçte biri tarih ve coğrafya üzerine olan kitaplar olması hayli ilginçtir.
Fetih, dönemin en yeni teknoloji silahlarını kullanmıştır. ''Şahi'' toplarının planının Fatih'e ait olduğu söylenmektedir. Konstantiniyye'nin fethi için Rumeli Hisarı’nı yaptırmıştır. Gemileri karadan yürütecek kadar dahidir. II. Mehmet slogan üretmemiş bilme, teknolojiye yönelmiştir. Kısacası Fatih kendi döneminde en yeni teknolojiyi üretiyor ve kullanıyordu.
Bugün kullandığımız cep telefonları, HD Tvler, otomobiller, uçaklar, tankları kimlere üretiyor?
Biz ne zaman uzaya kendi yaptığımız füzeleri fırlatırız ya da dünyada olmayan yeni teknolojiler kullanmaya başlarız işte o zaman yeni fetihlerden bahsedebiliriz. Diğer türlü bir daha gelmeyecek Osmanlı ile övünmek ancak zaman kaybettirir.
Selam ve dua ile...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.