HIZLI VE KOLAY ÇÖZÜMLER
Değerli okurlar, biliyoruz ki her sorunun hızlı ve kolay çözümleri vardır.
Bu çözüm, bir sonraki sorunun temelini oluşturur.
Tek vuruşta yapılan işlerdir bunlar.
Övünülen ve kalıcı olacağı sanılarak (psikolojik) yapılan faaliyetlerdirler.
İnsanımız fıtratı gereği kolay çözüm arayışına meyyaldir.
Bu kolay çözüm arayışı aslında kalıcı, işletme gerçeklerine uygun ve insan kaynağının taşıyıp iyileştireceği yapıda değildir.
Fıtratımız aceleci yapıdadır. Zaten aceleci fıtratını yönetebilme kabiliyetine sahip olan insan ya da işletmeler hızlı ve kolay çözümlere başvurmaz.
Nedir bu hızlı ve kolay çözümler;
Örneğin, perakende satış yapan bir firmada, hizmet kalitesiyle alakalı şikayetlerin artmasıyla satış temsilcilerinin “ Müşteri Kraldır” adlı eğitime gönderilmesi hızlı ve kolay bir çözümdür.
Şu bir gerçektir ki, bu sorunun esas nedeni çalışanların, müşterinin önemi konusundaki bilgi eksikliği değildir. Evet, yapılan bu çözüm, hızlı, kolay düşünülmüş, kök nedenleri araştırılmamış, işletmenin temel hizmet kültürünün oluşturduğu hedeflerle alakalı uzun vadeli duruşu temsil eden hiçbir anlama sahip olamayan ani gelişmiş mucizevi çözümdür.
Peki! Bu sorun mudur?
Evet, şöyle açıklayalım; bütçe açığı olan bir devletin iç ve dış borçlanma yoluna gitmesi buna benzer hızlı çözümdür. Uzun vadeli, verimliliği arttıracak, AR-GE odaklı ve zaman isteyen politikaları uygulamak zahmetlidir. Doğru çözüm bu olmasına rağmen tercih edilmez. Bu yüzden kolay çözümleri uygulamak başlanılan noktanın da (borç sarmalığı gibi…) gerisine götüren durumlardır.
Yukarıdaki “Müşteri Kraldır” örneğine dönelim. Bu örneğimizde sorunu derinlemesine uzun vadeye yayarak çözmeye çalışırsak (Hızlı ve kolay çözüm değil) başlıca dört nedene ulaşırız.
1-Eleman seçimindeki hatalar.
2-Mağaza yöneticilerinin yönetim becerilerinin düşüklüğü.
3-Satış iş akışıyla alakalı düzenlemelerin yetersizliği.
4-Performan değerlendirme sisteminin yokluğu ya da vasat çalışmasıdır.
Bu nedenlerden faaliyetler çıkarıp sonucu değiştirmek,
(Zor iştir be gülüm, kim uğraşacak, zaten ben bu işin içerisinde 20 yıldır varım acele edeceksin kardeşim, yok elemen secimi, yok performans, çalışmayan arkadaş çalışmaz kardeşim.)
Evet zordur!
Hızlı ve mucizevi çözümler, kararı alan yöneticiye ve uygulayana kısa süreli katkı sağlar, kurumun uzun vadeli başarısıyla alakalı derin ve kalıcı çözümler olmadıkları için gerekçeleri de aynen hızlı ve çarpıcıdır.
“Başkaları da eğitime gönderiyor, ben göndermezsem olmaz.”
Ne kadar hızlı ve kolay bir gerekçe değil mi?
Evet değerli okurlar, hızlı ve kolay çözümler bulmak insanın fıtratında olduğu gibi; zor, derinlemesine ve uzun vadeye yayılmış çözümler üretmekte insanın fıtratında vardır.
İnsandan beklenen bu iki fıtratın dengeli yayılımını yönetmesidir.
Haftaya farklı bir bakışta buluşmak dileğiyle,
Saygılarımla.