HAZRETİ PEYGAMBER VE ÂİLE
Efendim bu güzel Şaban ayında, bilinen ve bilinmeyen yönleriyle yüce dînimizin Önderi Sevgili Peygamberimiz aleyissalâtu vesselâm’ı tanımayı ve tanıtmayı hedefliyoruz. Seven sevdiğinin her türlü hususiyetlerini öğrenir, onları kendi hayâtına uygular, faydalanır dolayısıyla sünnetler uygulanmış olur ve neticede müminin yaşantısına peygamberî bir hayat tarzı bereketi gelir. Biz de bu niyetle, önce toplumun temeli olan âile ile Peygamberimizin münâsebetlerini ele almak istedik. Buyurun başlayalım:
Peygamber aleyhissalâtu vesselam, vahiy kâidelerini âile teşkilinde temel ölçü olarak almış, evliliği kolaylaştırarak yeni âilelerin kurulmasını teşvik etmiştir. Rasûlullah aleyhisselam, âilede eşlere dünyâda cennet misâli bir hayat yaşatacak âile modelini, kendi yaşantısıyla insanların önüne koymuştur. Aynı zamanda, bu birliktelikten ahret kazançları ve dahi dünya-ahiret meyveleri oluşacağından dolayı âileye ayrı bir kutsiyet atfetmiştir. Bu sebepten Efendimiz aleyhisselam, âileyi sağlam temeller üzerine oturtur. Eski câhiliye âdetlerine itibar etmez. Evlilik yoluna girildiğinde karşılıklı rıza esâsı ile başlanır, eğer kabul olursa, meşru nikah akdi, mehir bunların yanı sıra kadın ve erkek kendi fıtratına uygun hâne içi sorumluluklar temeline dayalı bir âile müessesesini ortaya koyar.
Hangi ortamda olursa olsun, insanlar arası geçim çok önemlidir. Hele de bu âile olunca, özel bir önem arz eder. Evlilikte eşler arası hoş-muhabbetle geçimde, güzel davranışlar esastır. Karşılıklı sevgi ve muhabbetin oluşumunda ve devâmında merhamet, şefkat, yumuşaklık, hoşgörü, sadâkat olması gerekir. Peygamberimiz aleyhisselam, eşlerine en güzel muamelede bulunan bir zâtı muhteremdi. Hatta hadisi şeriflerinde bu husûsu dile getirir; ‘En hayırlınız hanımlarına karşı iyi davrananınızdır. Bana gelince, ben âileme karşı en hayırlı olanınızım.’ (İbnî Mâce, I.c, 636 ) Âile fertlerinin birbirlerine olan tavırlarında yumuşaklığa ve güzel ahlâka dikkat çeken şu hadisi şerifleri de ne hoştur; ‘Müminlerin imanca en mükemmel, ahlakça en güzel olanı, âile fertlerine yumuşak davrananıdır.’ (İbni Hanbel, VI.c, 47) Enes bin Mâlik (r.a); ‘Âilesine Rasûlullah kadar şefkatli bir kimse görmedim.’ (İbni Mâce, I.c, 639) buyuruyorlar. O zaman bu hadisi şerifleri topladığınızda Şaban ayının Sultânı, Kîanâtın En İdeal Âile Reisi olan peygamber efendimiz aleyhisselâm’ın, âilesine karşı son derece yumuşak, şefkatli, hayırlı ve güzel ahlaklı olduğunu anlıyoruz. Yâni kabalık yok, nezâketsizlik, sertlik, zorbalık yok. Anlayış ve hüsnü muamele var. Ne güzel, değil mi?
Bilindiği üzere, insanların birbirleri üzerinde hak ve hukukları vardır. Bilhassa âile içinde en mahrem şeyleri paylaşan, sevinç ve kederde ortaklık eden, âilenin temel taşları olan eşlerin elbette birbirleri üzerinde hakları olur. Peygamber aleyhisselam, kadınlar hakkında Cenâbı Hakk’tan korkulmasını ve onlara haksızlık yapılmamasını ister. Hatta kocalarının yaptıkları haksızlıklardan, attıkları dayaklardan rahatsız olarak Rasûlullah aleyhisselâm’a gelen hanımlar için Allâh’ın Elçisi; ‘Kadınları ancak kötüleriniz döver.’ Buyurmuşlardır. (İbni Sa’d, VIII.c, 204) Rasûlullah aleyhissalâtu vesselam, erkeklerin kadınlarını kötü sözlerle tahkir etmemesini istemiş, dayak atılmamasına dâir ikazlarda bulunmuştur.
Şaban ayının Sultânı peygamberimiz aleyhisselam, eşlerine gâyet ehemmiyet vermiş, sözlerini değerli görmüş, onlarla istişâre etmiştir. (Buhârî, Bedü’l Vahy 3) Rasûli Ekrem aleyhisselam eşleriyle şakalaşmış, (Êbû Dâvud, Edeb 92) onların oyun ve eğlence konusundaki meşru isteklerini karşılamıştır. (İbnî Mâce, I.c, 415) Peygamber aleyhisselam, âilesiyle geçirdiği vakitleri güzel değerlendirir zaman zaman onları eğitirdi. Bu konuda geçmiş senelerde hanımlarıyla sohbet halkaları oluşturduğundan bahsetmiştik.
Âileye en güzel rol model olan peygamberimiz aleyhisselâm’ın öğretilerine göre, İslam’da erkek evin reisi, kadın ise,‘Allâh’ın emâneti’ olarak değerlendirilir. Ayni zamanda İslam kadına, şefkat ve merhamet cihetiyle çocuklarına bakma ve eşin servetini muhafaza etme gibi sorumluluklar getirmiştir.( Ebû Dâvud, Talak 18) Evin mâişetini temin işi de erkeklerindir, kadın bundan sorumlu değildir. (İbnî Mâce, Nikah 3)
Müslümanların her türlü hayâtına yön veren hayat kitâbımız Kur’ânı Hakim’de, Rasûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın âile yaşantısı ve hanımları ile aralarında geçen tartışmalara dâir bizlere bilgi veren âyetler vardır. Rabbi Teâlâ kutsal kitâbında, Rasûlüne ve hanımlarına yönelik tavsiye ve yol gösterici nasihatlarda bulunur. (Ahzab, 28-29)
Evliliği sağlıklı toplumların genel sigortası gibi değerlendiren peygamber aleyhisselam evliliği desteklemiş, boşanmayı zorlaştırmış, resmi olmayan birliktelikleri yasaklamış hatta bu hususta cezâlar koymuştur. Bize düşen sünnetler uyarak hayâtı bereketle yaşamaktır.
Şefaat niyâzıyla…
Nurten Selma ÇEVİKOĞLU
ÖNEMLİ NOT:
ÂİLENİİN TEMELİNİ SARSAN “İSTANBUL SÖZLEŞMESİ”NDEN ÇIKILMASINDAN DOLAYI HÜKÜMETİ TEBRİK EDİYORUZ.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.