A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi Sorular ve Cevapları

Fıkhi Sorular ve Cevapları

S.1) Hocam; Yılbaşında milli piyango bileti alıyoruz. Çıkarsa fakirlere, fakir öğrencilere vereceğiz. Milli piyango bileti devletin olduğu için helal diyorlar. Siz ne dersiniz? Açıklar mısınız?

 

C.1) Piyango bir çeşit kumardır. Kumar kesinlikle haramdır. Kim haram olan bir şeye helal derse dinden çıkar kâfir olur. Bu tip adamlar art niyetli İslam dışı itikada sahip olanlardır. Bunlar yurt dışına angaje olmuş ajanlardır. Kur’an-ı Kerimde Maide Suresinin 90. Ayet-i Kerimesinde Allah (C.C) şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Şüphesiz ki şeytan; içki, kumar, fal okları yoluyla aranıza düşmanlık sokmak ister. Allah’ı anmak ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçersiniz değil mi?

Ayetle yasaklanan bir şeyi devlet kurdu, devlet satıyor, devlet teşvik ediyor diyerek tevil etmek suretiyle helaldir demek, Allah’ın indirdiği Ayet-i Kerimeyi inkâr etmektir. Ayeti inkâr eden, harama helaldir diyen dinden çıkar kâfir olur, hanımı da boş olur. (Kaynak: İmamı Azam: Fıkhül Ekber s. 453)

 

S.2) Hocam: Yılbaşı kutlamaları yapılıyor. Dükkânlara çam ağacı konuyor. Hindiler kesiliyor. Noel kutlanabilir mi? Açıklar mısınız?

 

C.2) Noel: Hristiyan inancına göre kurtarıcı Mesih Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul ettikleri Hristiyanların dinî bayramıdır.

Noel: 24 Aralık Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul edilir ve bayram yapılır.

Müslümanlar Hz. İsa’ya iman eder, peygamberliğini kabul eder, gerçek incili tastik ederler. Ancak tahrif edilmiş incili, bozulmuş Hristiyanlık inancına benzememek için evlere çam koymak, hindi eti yemek, tombala oynamak eğlenmek caiz değildir. Bir Müslüman bunların noelini benimseyerek, önemseyerek kutlarsa dinden çıkar. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Men teşebehe bi gavmin fe hüve minhüm-Men teşebbehe bi gavmin feleyse minnî: Kim bir kavme (örfüyle, âdetiyle, inancıyla) benzerse o’da onlardandır. İkinci Hadis-i Şerif(te ise: “Kim bir kavme (örfüyle, âdetiyle, inancıyla) benzerse o bizden değildir” Kim yılbaşını Hristiyanlara benzeyerek kutlarsa onların sınıfına yazılır.

Bu hususta Hanefi Mezhebi İmamlarından Allame Ebul Hafs şöyle der: “Müslüman olan bir kimse 50 yıl ibadet etse sonra onların bayramlarını kutlasa, benimsese kâfir olur yap50 yıllık amelide mahvolur. Onların bayramında onların satın aldığı bir şeyi o gün satın alsa, tazim ve hürmet maksadı olmasa da yine de caiz olmaz ” der.

 

S.3) Hocam; Ben yeni evlendim. Hanımımı çarşaflı, özellikle Cuma günleri Müslümanların bayramı diye oruç tutuyor. Ben tutma doğru değildir diyorum ancak bağlı bulunduğu tarikat şeyhi Cuma Günü oruç tutmak sevaptır demiş ve onun için de tutuyor. Bir açıklama yapar mısınız?

 

C.3) Burada şahsın sözü geçerli değil, ilim ve fıkıh geçerlidir.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; yalnız Cuma Günü oruç tutmak Mekruhtur. Mekruh hafife alınmaz. Cuma Günü oruç tutun diyen adamın ilimden haberi yok demektir.

Ebu Hureyre (R.A) Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den rivayet ettiği bir Hadis-i Şerifte Efendimiz şöyle buyurur: “Sizden birisi Cuma Günü oruç tutmasın. Yalnız bir öncesi veya bir sonrası ile oruç tutabilir” (Kaynak: Buhari-Müslim-Tirmizi)

Peygamber Efendimiz (S.A.V) “Sizden birisi yalnız Cuma Günü oruç tutmasın” buyuruyor. Şeyh nasıl Cuma Günü oruç tutun diyor. Bir söz vardır; “Cahilin sofusu şeytanın maskarası olur

 

S.4) Hocam; Bizim fabrikada çalışan Suriyeli bir işçimiz var. Her Pazartesi Perşembe oruç tutuyor. Bu oruç nedir? Merak ettiğimiz için soruyoruz. Açıklar mısınız?

 

C.4) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Pazartesi Perşembe günleri oruç tutmak Menduptur sevaptır. Konu ile ilgili olarak Ebu Hureyre (R.A) Peygamber Efendimizden şöyle rivayet eder. Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Ameller Pazartesi Perşembe günleri Allah’a arz edilir. Bende amelimin oruçlu bulunurken arz edilmesini seviyorum (Kaynak: Tirmizi)

 

S.5) Hocam; Kur’an-ı Kerimde Lokman Suresinin 34. Ayet-i Kerimesinde: “Rahimlerde olanı ancak Allah bilir” buyrulur. Bir hoca vaazında; anne karnındaki çocuğun durumunu erkek mi? Kız mı? Kimse bilemez dedi. Hâlbuki ultrasonla bugün çocuğun cinsiyeti tespit edilebiliyor. Bu konu hakkında açıklama yapar mısınız?

 

C.5) Kur’an-ı Kerimde Lokman Suresinin 34. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyrulur: “ Şüphesiz Allah ki; kıyamet Gününün ne zaman kopacağını bilir. O günden sakının, korkun ki yağmuru O (Allah) indirir. Rahimlerde olanı da o bilir. Hiçbir kimse amel bakımından ne yapacağını, ne kazanacağını bilemez. Hem de hiçbir kimse nerede olacağını bilemez

Bazı teknik neticeler sonunda çocuğun cinsiyeti tespit edilebiliyor. Söz konusu olan Rahimlerde olanı ancak Allah bilir derken; çocuğun ne kadar yaşayacağını, müslim mi gayri müslim mi olacağını, çocuğun neler yapacağını bilemezler. Bilinmeyen usuller bunlardır. Kaderi hakkında bir şey bilinemez.

 

S.6) Hocam; Gusül yaparken küpe deliklerine su geçecek mi? Bir de gözlerimde lens var, gusül abdesti alırken lensleri çıkaracak mıyım? Açıklar mısınız?

 

C.6) Hanefi Mezhebine göre; gusül abdesti alırken kadının küpe deliklerine su girmesi vaciptir. Kadınlar veya küpe takanlar gusül abdesti alırken küpe deliklerine suyun girmesini sağlayacaklar.

Şafii Mezhebine göre; kadının kulak deliklerinin görünen kısımlarının yıkanması vaciptir. Sakın ha banyoda küpe deliklerini unutmayın.

 

S.7) Hocam; Ulusal bir kanalda etiketli bir hoca İslam’da reenkarnasyon vardır. Reenkarnasyon nedir? İslam’da böyle bir şey var mıdır? Açıklar mısınız?

 

C.7) Reenkarnasyon yabancı bir kelimedir. Ölen bir insanın ruhunun bir hayvana veya bir başkasına geçmesidir.

Bu inanç ineğe tapan Hindistan’daki Hinduların inancıdır.

İslam Dinine göre kesinlikle reenkarnasyon yoktur. Ölenin ruhu bir başkasına geçmez. Ona inanan bir insan Müslüman olamaz. Her şey bu dünyadan ibarettir. Ahiret azabı, mizan terazisi yoktur diye inanan kimselerdir. Buna inanan da kâfir olur.

 

S.8) Hocam; Bir camide vaazda dinledim. Yalan haramdır. Ancak bazen de söylenebilir dedi. Bu konuyu izah eder misiniz?

 

C.8) Yalan söylemek büyük günahlardandır. Aklen de naklen de haramdır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Doğru olun. Doğruluk iyiliğe, iyilik ise cennete çeker. Yalandan sakının Yalan insanı cehenneme götürür” (Kaynak: Buhari)

Bir başka Hadis-i Şerifte: “İnsanı güldürmek için yalan söyleyenlere yazıklar olsun” (Kaynak: Ebu Davud)

 

Yine başka bir Hadis-i Şerifte Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Şüphesiz bütün yalanlar kaydedilir. Ancak kişinin savaşta yalan söylemesi bunun dışındadır. Çünkü harp hileden ibarettir. Veya aralarında dargınlık bulunan iki kişinin arasını bulmak için söylenen yalan kaydedilmez Bir de hanımını hoşnut etmek, karı koca arasını düzeltmek için söylenen yalan sayılmaz” (Kaynak: Müslim)

Ali Galip DOĞAN

İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi