Fıkhî Sorular Ve Cevapları
S.1) Hocam bir hoca efendi vaazında şöyle bir hadis açıkladı; Peygamber efendimiz S:A.V) şöyle der “Ölü, ailesi üzerine ağlamasıyla azab çeker.” Bunu açıklar mısınız ?
C.1). Yukarıdaki hadis sahihtir. Sahih olduğu üzerine ittifak vardır. Bilhassa baba anne, oğulları üzerine yüksek sesle ağlarsa o evlat çok rahatsız olur. Ruhu alayı ılığına ulaşmakta çok zorluk çeker denir.
Hz. Ömer hançerlendiği zaman, kızı Hafsa Hatun (annemiz) yüksek sesle ağlıyormuş. Hz. Ömer kendine gelince Kızım öyle ağlama sen Peygamberimiz (S.A.V) şöyle dediğini işitmedin mi? “ölen kimse, ailesi üzerine ağlamasıyla azab görür.”
Bir aniktot: 2010 Yılı aralık ayında oğlum Osman ani ölünce aile olarak ağlıyorduk. Vefatından dört gün sonra Hüseyin Cam Polat efendiyle çok samimilerdi Hatim okuyup ruhuna bağışlamış, durumu hakkında istihare yapmıştı. Osman beyaz elbiseyle yanıma geldi selam verdi, ben Osman nasılsın dedim. “Elhamdülillah büyüklerimin yanındayım” der ama Osman rengin soluk deyince, Annemle babama selam söyle onlar ağladığı için ben rahatsız oluyorum. Der.
S.2) Hocam harama dua etmek. Banka şubesi açılışında dua ettim acaba ben dinden çıktım mı? ben o duadan sonra çok rahatsız oluyorum açıklama yapar mısınız?
C.2) İmam-ı Azam Fıkhı Ekber adlı eseri 453 ten itibaren şöyle der; “Harama Besmele çeken dinden çıkar” der. Yalnız siz bunu bilmediğiniz için dua etmişsiniz. Büyük günah işlemiş olursunuz. Tevbe eden , kasten inkar edilirse dinden çıkmış olursunuz.
S.3) Hocam Konya dışından arıyorum, dört çocuğumuz var hepsi kız, şimdi hamileyim, kayın pederim kayın validem, kocam da eğer kız olursa seni boşarım der. Hocam benim günahım, kabahatim var mı? Açıklama yapar mısınız?
C.3) Bundan senin bir hatan, bir kastın yok. Kocan kayın validen islamı tam bilmiyorlar. Bütün insanlarda kromozom sayı 23 çifttir. Kadında tüm kromozom sayısı yirmi üç çifttir. Hepsi X uzunluktadır. Erkeklerde kromozom sayısı yarısı X, yarısı Y uzunluktadır. Döllenme esnasında, eğer X ile X birleşirse kız meydana gelir, Eğer X ile Y birleşirse oğlan meydana gelir, Cinsiyeti tayin babaya verilmiştir. Esas suçlu kocandır. Bu döllenmeyi yapan kadın değil Allah cc. Dir. Kadının ne kabahati var.
S.4) Hocam Konya dışından arıyorum. 65 yaşındayım devlet bize 65 yaş maaşı veriyor bunu almak helal midir.? Açıklar mısınız.?
C.4) Devlet sosyal yardım yapabilir. Bu devletin vatandaşlarına yaptığı bir yardımdır. Burada ihtiyaçlı olmak şarttır. Başka gelirleriniz yoksa tabi ki siz o yardımı alabilirsiniz. Başka gelir varsa ev kirası, köyde tarla varsa o zaman almamak gerekir. Alırsanız o zaman kul hakkına girersiniz.
S.5) Hocam Afyondan arıyorum. Sizi yutuptan dinliyoruz. Bir fabrikaya mal veriyoruz. Sac satın alırken, ben satın almadayım, Onbin TL alacağı var benden ikibin TL fazlalık istiyor. İşi almak için ikibin TL verirsem günah olur mu? Satın alma müdürü mal sahibinin haberi yokken müdür alıyor. Açıklar mısınız?
C.5) O bir nevi rüşvettir. Rüşveti alanda verende azaptadır, haramdır. O müdür patronun haberi yok ondan habersizsiniz. Alınan kimseye o para haramdır, neye haram olsun ki derseniz dinden çıkar kafir olursunuz. Tevbe edin fakirlere sadaka verin. Allah’a yalvarın umulur ki Allah cc bağışlar.
S.6) Hocam gece yattığımda karabasan basıyor. Korkuyorum, Ne yapmalıyım açıklarmısınız?
C.6) Bu gibi durumlarda okumak, okutmak, koruma ayeti yazıp üzerinde taşırsa, caizdir. Bundan kurtulmak için Meryem suresinde bir ayet var onu 11 defa okursa korkudan geçersiniz inşaallah.
S.7) Hocam ben okuldayım, sabah derse girerken günaydın diyorum. Bazı öğrenciler hocam selam ver diyor. Günaydın selam yerine geçmez mi? Açıklarmısınız?
C.7) Hz. Adem’e ruh verildiği zaman, ilk sözü “Esselamü Aleyküm ve rahmetullah” demiştir. Günaydın Allah’ın selamı yerine hiç geçer mi? Kur-an’ı Kerim bir ayette Selamü Aleyküm geçer, Hz. Peygamber (S:A.V) şöyle buyurur; “Mü min olmadıkça cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de mü min olamazsınız. Birbirinizi sevecek şeyi size haber vereyim mi ? selamı aranızda yayınız.” Kaynak Müslim Ebu Davut İbni Mare
Selam verenin selamını tekbaşına ise farzdır, toplulukta ise farzı kifayedir.
S.8) Kasko yaptırmak caiz midir.? Açıklar mısınız.? Hayat sigortası yaptırabilir miyiz?
C.8) Güvenilir asrımız alimleri hayat sigortası, yangın, ekin vs. gibi sigortalar caiz değildir. Haramdır. Şöyle ki, sigorta şirketi binlerce sigorta yapıyor. İçlerinden bazıları kazadan dolayı sigortadan para alıyor , hiç kaza yapmayanların parası sigorta şirketine kalıyor. Aynen şans oyunları gibi oluyor. Şans oyunlarında belli insanlara para çıkıyor, ama bazıları hiç para almıyor, günümüzde yaygınlaşan sigortacılık faiz esasına dayanıyor. Kaskoda caiz değildir.
S.9) Hocam taksitle bir eşyanın alınması helal değil diyen bir hoca var, bu konuyu açıklar mısınız?
C.9) Beyaz eşya alacak birisi mağazaya gittiği zaman diyelim ki buzdolabı alacaksın, işyeri peşin fiyatı 15 bin TL. 6 ay vadeli fiyatı 16 bin TL. diye pazarlık edersiniz. Bu alışveriş caizdir, yalnız 15 bin TL peşin pazarlık ettiniz, öderken param yetişmedi 10 bin TL ödeyeceğim kalanını 2 ay sonra öderim derse sahibi de o takdirde 10 bin TL den fazla alırsanız bu caiz olmaz.
S.10) Hocam ben sarrafım düğün için geliyorlar, veresiye, taksitle altın veriyoruz. Bu sakıncalı dediler açıklarmısınız?
C.10) Altın, gümüş, yabancı paraların alışverişi fiziki olarak mal bir yana para bir yana peşin olması lazım. Altının gümüşün, yabancı paralara kart çekmek, veresiye satmak caiz değildir. Bir hac mevsimi Medine’ye Yemenli bir adam gelmiştir. Bir adam Yemen parasıyla Medine parasını bozdurmak ister, alıcının parası yetişmez evine girer. Hz Ömer de oradan geçerken durur adam biraz sonra parasının üstünü verir. Hz Ömer şöyle der; eğer üstünü vermeseydin seni döverdim der.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.