Arapça kelimeleri anlamak
Türkçede birçok Arapça Kelime vardır. Arapçada fiil çekimleri vardır. Çekimlere girmeden kısaca mantık olarak hangi kelime hangi anlama gelir, bunu yazmaya çalışacağım. Zira bu o kadar zor değildir. En sona da bazı kelimeler vereceğim ki, verdiğim kelimelerin anlamını bilmeyenler kendiliğinden ne anlama geldiğini bulabileceklerdir.
Arapça bir kelimenin başındaki harfi, ünsüz harfi silecegiz, sonra da ünlü harfleri silecegiz. Geriye kalan ünsüz harflerin bize çağrıştırdığı her ne var ise anlam yüksek ihtimal o olacaktır. Örnek verelim.
Muvazzaf kelimesinde baştaki m harfini kaldırıp, geriye kalan u, a gibi ünlüleri de atınca v,z,f harfleri kalacaktir. v,z,f harfleri bize ne çağrıştırır, ortalarına ünlüleri yerleştirebiliriz ki, bu da vazife kelimesini aklımıza getirir ki, muvazzaf kelimesi vazifelendirilmiş, görevlendirilmiş kişi anlamına gelir. Muvazzaf subay diye örneğin kullanılır.
Mescid kelimesinde aynı şekilde M yi ve ünlü harflerden e, i yi kaldirinca geriye S,c,d harfleri kalir ki, bu ne olabilir diye düşünunce aklımıza secde gelir, dolayısıyla mescid de secde edilen yer anlamına gelir.
Metruk kelimesinde aynı metodu uygulayinca geriye t,r,k harfleri kalır ki, bu t,r,k bize ne çağrıştırır? Terk, terk etmek çağrıştırır ki, metruk da terk edilen yer demektir. Metruk arazi diye kullanılırız.
Tehcir kelimesi başta t olunca çekime göre fiil olur, aynı şekilde baştaki ünsüzü ve ünlüleri atarız geriye h,c,r kalır ki, aklımıza hicret etmeyi çağrıştırır, tehcir etmek göç etmek anlamına gelir. Aynı kökten türeyen muhacir kelimesinde baştaki m yi ve sonra ünlüleri atar isek h,c,r kalır ki muhacir göç, hicret eden anlamına gelir.
Efkar, fikir, tefekkür, mütefekkir hep aynı kökten gelmekte...
Şimdi makbul kelimesi ne anlama gelir, bulalım.
Müteşekkir nedir, Şakir ne anlama gelir.
Mücella?
Mücahid nedir, aynı metodla bulalım.
Taalluk ne olabilir?
Mevlid ne olabilir? Mütevellid ne demektir.
Tahakküm nedir?
Mahmud ne anlama gelebilir?
Tecessüm etmek nedir? Bu metodla bulalım.tam olarak ne olduğunu bilmesek de metodu uygulayinca c,s,m harfleri kalir ki, bu sayede cisim ile ilgili bir fiil olduğunu anlarız ki, cisimleşmek demektir.
Muhabir ne demektir? Aynı metodla bulalım.
Dolayısıyla bu kısa yazıda en azından kullanılan bazı arapça kelimelerin ne anlama geldiğini anlamış ve çağrıştırmış oluruz ki hiç bilmediğimiz bazı kelimelerin anlamını bu metodla yüksek oranda bilmediğimizden bildiğimize çıkarız.
Kalın sağlıcakla...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.