Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Yurtta Kalan Öğrencilere Beslenme Önerileri

Yurtta Kalan Öğrencilere Beslenme Önerileri

Çoğu bireyin hayatının belli dönemlerinde evde olmadığı ve ev dışı bir yerde konakladığı olmuştur. Ev dışı konaklamanın çok uzun olduğu süreçlerden biri de yurtta kalmaktır. Şehir dışından gelen öğrenciler genelde yurtta kalmayı tercih etmektedirler. Öğrenciler özel yurtları ya da devlet yurtlarını tercih etmektedir. Evde kalan öğrenciler de vardır fakat sayıca daha az öğrenci evde kalmayı tercih etmektedir. Dışarda geçirilen zaman arttıkça bazı şeyleri yönetmek zorlaşabilmektedir. Dışarda yönetilmesi zor konulardan biri de beslenmedir. Normalde çoğunlukla annelerinin yaptığı yemekleri yiyen bireyler bir anda farklı damak tadında ve farklı kişilerin yaptığı yemeklerle karşılaşmaktadır. Bu yemekleri ya yurtlarındaki aşçılar yapmakta ya da dışardan almaktadırlar. Öğrenciler mezun olana kadar beslenmelerini bu şekilde sürdürmektedir. Öğrenciler beslenme süreçlerini iyi yönetemezlerse maalesef vücut ağırlıkları değişebilmekte, mezun olurken fazlaca kilo alabilmekte ya da yememeye bağlı kilo kaybedebilmektedirler.

Kahvaltı Günün En Önemli Öğünü

Kahvaltı çoğu yurtta çıkmaktadır. Kahvaltıda yumurta, omlet, peynir, zeytin, yeşillik, reçel çeşitleri, patates kızartması, poğaça ve simit gibi gıdalar çıkmaktadır. Öğrencilerin dengeli bir kahvaltı ile güne başlaması önemlidir. Mümkün olduğunca kahvaltı ile güne başlamalısınız. İyi bir kahvaltı günü daha rahat geçirebilmenize yardımcı olur. Kahvaltıda çıkan poğaça, kek, simit, gözleme, patates kızartması gibi ürünleri her gün tüketmemelisiniz. Her gün tüketirseniz maalesef istenmeyen vücut ağırlığı artışları görebilirsiniz. Bu tarz ürünler haftada en fazla 1-2 kez tüketmelisiniz. Ekmek olarak yurtlarda genelde beyaz ekmek çıkmaktadır. Beyaz ekmek daha hızlı acıktırdığından tam buğday ekmeğini tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Öğle Yemeği

Öğrenciler geç kahvaltı yaptıklarında öğle yemeğini yeme ihtiyaçları olmamaktadır. Ama erken kahvaltı yaptıklarından öğle yemeği ihtiyacı doğabilmektedir. Böyle durumlarda ekmek arası ürünler yerine üniversite yemekhanelerinde çıkan ev yapımı yemekleri tercih ederlerse daha iyi bir tercih olacaktır. İster öğle ister akşam yemeği olsun meyve suyu ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Ayran tercih edilebilecek sağlıklı içeceklerdendir. Ayran tercih edebilirsiniz.

Akşam Yemeği

Akşam yemeği günün son öğünüdür. Akşam yemeğinden sonra genelde pek hareket edilmediğinden daha sade gıdalar tercih edilmelidir.

Akşam yemeği erken başlıyorsa üniversiteden gelince akşam yemeği yiyebilirsiniz. Akşam yemeğini geçiştirip abur cubur ile mideyi doldurup ötelerseniz maalesef akşam yemeği geç saatlere kalıyor. Sindirim problemleri yaşamamak adına akşam yemeklerini çok geç yapmamanızda fayda var. Akşam saatlerinde dersi olan öğrenciler ya da günün belli öğünlerinde dışarda olan öğrenciler mutlaka yanlarına sağlıklı bir ara öğün almalılar. Açlık anında besin tercihlerimiz genelde sağlıksız gıdalardan yana oluyor ama eğer yanınıza meyve, süt, kuruyemiş, leblebi gibi sağlıklı ara öğünler olursa bunları tüketir ve dışardaki beslenmenizi daha rahat yönetebilirsiniz.

Yurtta Kalan Öğrencilere Öneriler

Dolabımızda ne varsa onu tüketiriz bu nedenle alışveriş tercihlerinizi sağlıklı gıdalardan yana yaparsanız daha rahat bir şekilde beslenmenizi yönetebilirsiniz. Haftalık planlı alışveriş listesi ile markete gidin.

Su tüketimi maalesef unutuluyor. Mutlaka yurda su alın. Taşıması zor oluyor ise topluca su şirketi ile anlaşıp koli su alabilirsiniz. Günlük su almak zor olacağından mutlaka haftalık su planınızı yapın.

Mevsim meyvelerine beslenmenizde yer verin. Tatlı ihtiyacınızı çikolata, kek gibi sağlıksız gıdalar yerine meyvelerden karşılamalısınız bu nedenle dolabınızda mutlaka meyveniz olsun. Mutlaka sevdiğiniz bir egzersizi hayatınıza dahil etmelisiniz. Hareketsizliğe bağlı sorunlarla karşılaşmamak adına seveceğiniz bir egzersizi günlük rutininize ekleyin.

Hazır noodle, cips, kola gibi sağlıksız gıdalar yurtlarda fazlaca tercih edilmektedir. Bu gıdalar uzun vadede sizlere zarar veriyor. Mümkün olduğunca bu gıdalardan uzak durmalısınız.

Her bireye çok az değil, çok fazla değil, doğru miktarda beslenme ve egzersiz yapabilirsek, sağlığın en güvenli yolunu bulurduk.

Hipokrat


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi