Eyvah Kilo Aldım!
Hayatınızın belli dönemlerinde dış görünüş olarak, ruh hali olarak, sosyal yapı olarak değişiklik yaşamışınızdır. İnsan yaşayan bir varlıktır ve bir günün bir günü tutmaması normaldir. Değişen hava koşulları, sosyal hayat değişimleri, yaş değişimi, evde veya misafirlikte olmamız bizi değiştirir. İçimizde değişen duyguları, düşünceleri saklayabiliriz ama dış görünüşümüz öyle midir? Çevremiz tarafından fark edilir.
Birazcık kilo alsanız ya da zayıflasanız fark edilir. İnsanlar size bu görünüş değişikliğini söylerken kırıcı olabilir. Kilolu olmak kadar aşırı zayıflık da bireyler tarafından istenmemektir. Size tavsiyem olumlu ya da olumsuz vücut değişikliğiniz hakkında insanların ne dediğini pek de önemsememeniz yönünde olacaktır. İnsanlar sizin nasıl bir hayat geçirdiğinizi, hastalığınızın olup olmamasını ve dahasını bilmiyorlar. Belki de yıllardır kilo vermek için mücadele ediyor ama hormonel rahatsızlığınızdan dolayı kilo veremiyor olabilirsiniz. Kilonuz ne olursa olsun kendinizi değerli hissedin. Görünüşünüzün normal sınırlardan farklı olması sizi değersiz yapmaz.
Dış Görünüşünüz Değişiyorsa Ne Yapmalı?
Stres düzeyinizi sorgulayın. Son dönemlerde çok stresli bir hayat geçiriyorsanız bu durum kilo almanıza ya da zayıflamanıza yol açmış olabilir. Stresinizi yönetmeyi öğrenin. Nefes egzersizi yapabilir, açık hava yürüyüşleri ile stres düzeyinizi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.
Su tüketiminizi sorgulayın. Su vücudun olmazsa olmaz içeceğidir. Su az tüketilirse vücut toksinleri atamaz ve pek çok hastalığa karşı direnç düşer. Susuzluk ve açlık sinyalleri karışabilir. Vücudunuz susuz kalmış ama siz açım diye fazlaca yemek yiyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda su tüketin ve hala aç olup olmadığınıza bakın. Günlük en az 12 bardak su tüketmeye çalışın.
Günlük hareketinizi sorgulayın. Gün içinde yeterli düzeyde yiyor fakat çok hareketsiz bir yaşam benimsediyseniz kilo alıyor olabilirsiniz. Gün içinde hareketli olmaya ve sevdiğiniz egzersizlerle vakit geçirmeye özen gösterin.
Uyku düzeninizi sorgulayın. Çok fazla veya az uyumak kilo almanıza yol açabilir. Gün içinde yorulan vücudun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle uyku yeterli düzeyde günlük yaklaşık 7- 8 saat olmalıdır.
Beslenme düzeninizi sorgulayın. Son dönemlerde çok fazla dışarıda yemek yiyor, hazır paketli gıdaları gereğinden fazla tüketiyorsanız, düzensiz öğün saatlerine sahipseniz ve sürekli sağlıklı olmayan gıdalarla besleniyorsanız kilo alıyor olabilirsiniz. Önlem almanızda fayda vardır. Sağlıklı bir beslenme süreci yönetmede diyetisyenden destek alabilirsiniz. Hızlı ve sağlıksız kilo vermek uğruna işin uzmanı olmayan kişiler yerine işin profesyonellerine danışınız.
Yıllar içinde alınan kiloları çok kısa sürelerde vermek yerine daha uzun sürede sürdürülebilir ve kalıcı kilo kaybı hedeflemek sizin yararınıza olacaktır. Hızlı verilen kilolar hızlı alınmakta ve vücut yapısında, organlarında hasara yol açabilmektedir.
Vücut değişikliklerininiz farkına varın ve yol yakınken önlem alın.
Su, egzersiz, beslenme, uyku düzeni ve stresin kilo vermenin 5 anahtarı olduğunu unutmayın. Sağlıcakla kalın...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.