Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Lipödem 1

Lipödem 1

Lipödem Nedir?

Yağ doku, besinler ve oksijene yeterli maruz kalmayı sağlayan nispeten yoğun bir kılcal damar ağına sahiptir. Kan kılcal ağı metabolit taşınmasındaki gerekliliği yanı sıra bağışıklık ve iltihaplanmaya katkıda bulunur.

***

Lipödem, yağ hücrelerinin yağ dağılım ve depolanmasında simetrik bozulma ile sonuçlanan kronik bir lipit metabolizma hastalığıdır. Lipödem nerdeyse sadece kadınlarda görülür ve genetikle ilişkilidir. Görülme sıklığı kadınlarda yaklaşık % 11’dir. Erkeklerde nadir vaka rapor edilmiştir.

***

Lipödem alt ekstremitede iki taraflı simetrik ortaya çıkar. Kalçadan başlayıp ayak bileğine kadar uzanan yağ dokunun görsel olarak binici pantalonuna benzer bir görüntü almasıyla sonuçlanır. Genetik ve hormonal anormallikler nedeniyle anormal yağ dağılımı ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

***

Anormal yağ dağılımı ile birlikte kalça ve her iki bacakta ödem görülür. Ancak ayak bileği ve ayakta ödem görülmez.

***

Lipödem hastalarında mikro damarların artan kırılgan yapısı, lipödem hastalarına hafif bir dokunma ya da şokun kolayca ortaya çıkan morluklara neden olmasına yol açar. Ayrıca küçük bir palpasyon ya da uyarı ile o bölgelerde hassasiyet görülebilir. Cilt altında yağ birikimine bağlı olarak ele değişen büyüklükte biriken yağ nodülleri gelmesi mümkündür.

***

Lipödem hastalarında ağrı, kolay morarma, yağ doku sert deri altı nodülleri vardır ve geleneksel diyet ve egzersize karşı bireylerde direnç vardır.

***

Lipödemin Erken Tanı Ve Tedavisi Önemlidir

Lipödemde özellikle ergenlik ve hamilelik sonrasında artan östrojen seviyelerinin lipödem başlamasında rol oynayabileceği düşünülüyor. 35 yaşından önce uygun tedavi uygulanırsa lipödemin ilerlemesinin önlenmesi son derece muhtemeldir. Ancak hastalık lipolimfödeme ilerledikçe ilerleyiş kötüleşebilir.

***

Lipödem tedavi edilmedikçe ruh sağlığını ve yaşamı tehdit etmeye başlar. Lipödemin doğru teşhisi için alt ekstremite ödemine yol açan diğer hastalıklar net bir şekilde ayırt edilmelidir.

***

Lipödem Tanısında Alt Bölge Ödemine Yol Açan Diğer Durumlar Gözden Geçirilmeli!

***

Lipödem dışında alt bölge ödemine bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçlar yol açabilmektedir. Tanıda bu durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

***

Hipoalbünemi, kronik böbrek hastalıkları, konjestif kalp hastalıkları, pretibid miksödem, kronik venöz yetmezlik gibi hastalık gruplarının varlığı veya kalsiyum kanal blokerleri, gabapentin, kortikosteroitler gibi bazı ilaçların kullanımı da alt bölge ödemi ile ilişkilendirildiğinden tanıda hasta ilaç kullanımı ve ek hastalık varlığı bakımından çok boyutlu değerlendirilmelidir.

***

Tedavi

Cerrahi

Psikoterapi

Psiko - sosyal destek

Diyet danışmanlığı (kilo verme vb.)

Öz yönetim eğitimi

Özel kompresyon terapisi (kompresyon giysileri)

Fizik tedavi (lenf drenaj)

Fizyoterapi

Diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR