Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Reflü, Beslenme ve Sindirim Sistemi

Reflü, Beslenme ve Sindirim Sistemi

Sindirim kanalı, ağız, özofagus, mide, ince bağırsak, kalın bağırsaktan meydana gelmektedir. Pankreas, karaciğer, safra kesesi, tükürük bezleri de sindirim sisteminin birer parçasıdır. Gastointestinal sistem hastalıkları en sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Yetişkin bireylerin % 30-40’ında sindirim sistemi problemi görülmektedir.

Sindirim sisteminin temel görevi yenilen besin maddelerinin organizmanın kullanabileceği moleküler formlara dönüştürmektir. Sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirmesi önemlidir. Sağlıklı işlev göremediğinde bireylerin hayat kalitesi düşebilmektedir.

Gastroözafajial Reflü

Reflü mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır. Yapılan çalışmalarda reflünün çok yaygın olduğu, pek çok hastalıkla ilişkilendirildiği ve bozulmuş yaşam kalitesi ile birebir ilişkili olduğu bildirilmiştir.

Gastrik yani mide içeriğinin yemek borusuna doğru reflüsü, sağlıklı kişilerde de olabilir ve mide yanması ile sonuçlanır. Yetişkinlerin yaklaşık % 20- 40’ında her hafta en az bir kez reflü semptomlarının varlığı bildirilmiştir. Alkol ve sigara tüketimi, obezite ve ailede benzer oluşumların varlığının reflü gelişimini tetiklediği bildirilmektedir.

Reflüsü olan bireylerde öksürük, astım, göğüs ağrısı, ses kısıklığı gibi ekstra özafajial semptomlar görülebilmektedir. Reflüye bağlı mide yanması, şişkinlik gibi şikayetler genelde yemek yenildikten sonra görülür. Bu nedenle özellikle yeme düzeni ve yenilen gıdalara dikkat ederek ve yaşam tarzında değişiklikler meydana getirerek reflü şikayetlerini azaltmak mümkündür.

Öneriler

Bireyler yüksek yağlı ve büyük öğünlerden sakınmalıdır. Özellikle kızartma tarzı ürünler tüketilmemelidir. Ara öğünler yapılarak ana öğünlerde fazlaca gıda alımının önüne geçilmelidir. Yemekler yavaş yavaş yenmeli ve lokmalar iyi çiğnenmelidir. Yiyecek ve içeceklerin çok soğuk ve sıcak olmamasına dikkat edilmelidir.

Yemekten sonra güçlü egzersizler yerine daha sakin egzersizler tercih edilmelidir. Yemekten hemen sonra yapılan egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Kolalı içecekler, koyu kahve, çay, boza, maden suyu ve soda tüketimi sınırlandırılmalıdır. Alkol ( özellikle bira ve şarap gibi fermente olanlar) tüketilmemelidir.

Nane, roka, tere tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Gaz yapıcı besinler( kurubaklagiller, karnabahar, lahana, kereviz, kavun, karpuz vb.) tüketilmemelidir. Portakal suyu, limonata,domates, turşu, sirke, gibi asidik besinlerden kaçınılmalıdır.

Acılı baharatlar, sarımsak, çemen, hardal limon tuzu kullanılmamalı ya da sınırlı tüketilmelidir.

Bel kısmı sıkı giysiler giyilmemelidir.

Yemek yerken ve sonrasında doğru duruş korunmalıdır. Yemekten hemen sonra yatılmamalıdır. Yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yemek kesilmelidir. Yatak başı en az 15 cm yüksekte olmalıdır.

Vücut ağırlığı fazla ise diyetisyen kontrolünde zayıflanmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR