Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Sürdürülebilir Yaşam

Sürdürülebilir Yaşam

Sürdürülebilirlik, beslenmeden tarıma iş yaşamından teknolojiye kadar pek çok disiplini içinde barındıran bir kavramdır. Daha yaşanabilir bir dünya bırakma öğretisini benimser. Bir bilinçlenme hareketidir. Kendi kendine yeterek diğer canlılara ve doğaya zarar vermeden davranışlar sergilemeyi ilke edinir.

Sanayileşme, insanların bilinçsiz davranışları, doğaya salınan kimyasallar,

doğal kaynakların kontrolsüzce kullanımı maalesef gelecek yıllarda dünyayı yaşanmaz hale getirecektir. Su ve iklim krizleri öngörülmektedir.

Çağımızın en büyük sorunu olan küresel ısınma problemi sanayileşmeyle birlikte giderek artmıştır ve günümüzde de artmaya devam etmektedir. Küresel ısınma ile birlikte su kaynakları azalmakta, canlı türleri kaybolmaktadır. Eğer önlem alınmazsa Türkiye yakın gelecekte su fakiri bölgeler arasına girecektir. (WWF, 2014)

Sürdürülebilir Enerji Kaynaklarını Kullanmalıyız

Su yaşamdır, hayattır. Su olmadan yaşayamayız. Önlem alınması gerekmektedir. Doğal kaynaklar sınırsız değildir ve yok olmaktadır. Haberlerde göllerin kuruduğunu ve çekildiğini duymaktayız. Daha yaşanabilir bir dünya için önlem almamız şart.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Güneş enerjisi ve rüzgar panellerinin kullanımını yaşam alanlarında arttırmalıyız. Gereksiz yere yanan ampulleri kapatıp tasarruflu ampul kullanımına geçmeliyiz. Dolmayan çamaşır ve bulaşık makinasını çalıştırmamalıyız.

Çevre Dostu Ulaşımı Tercih Etmeliyiz

Şehir içi ulaşımda özel araç kullanımı yerine toplu taşımayı tercih etmeliyiz. Ulaşım aracı olarak yürüyebilir, bisiklete binebilirsiniz. Konya 550 kilometrelik bisiklet yolu ile bisikletli ulaşımda başı çeken illerden biridir. Çok geniş bisiklet yolu ağı var. Bisiklet tramvayı bile var. Bisiklet gibi çevre dostu ulaşımları kullanabilirsiniz.

Su Kaynaklarını Dikkatli Kullanmalıyız

Bulaşık ve çamaşır makinası gibi ev aletlerinde enerji tasarruflu olanları satın alın. Damlayan bir musluğunuz mu var, tamir ettirin. Damlayan bir musluk litrelerce su kaybına yol açıyor. Kişisel temizliğinizi yaparken diş fırçalama vb. musluğu açık bırakmayın gerekli olduğunda açın. Musluk başlıkları ayarlanıyorsa su akma seviyesini düşürün. Su kıtlığı sıralamasında Türkiye 164 ülke arasından 32.sıradadır. (World Reseources Institute, 2019) Yani uzun lafın kısası önlem almalıyız.

Sürdürülebilir Beslenme Alışkanlıkları Edinin

Üretilirken çevreye zarar vermeyen, çeşitli, besleyici kültürünüzle uyumlu gıdalarla beslenin. İmkanınız varsa kendi sebze ve meyvenizi yetiştirmek için adım atın. Eğerimkanınız yoksa yerel üreticileri destekleyebilirsiniz. Kültürünüzle uyumlu olan gıdalarla beslenmek çok önemlidir. Kültürünüzde olmayan bir gıdanın sizin sofranıza gelmesi için katettiği yol bile çevreye fazladan zarar veriyor.

Mevsimindeki sebze ve meyvelerle beslenmek de sürdürülebilirlik adına çok önemlidir. Eğer yapabilirseniz kışlık gıdalarınızı yapmanız doğa için çok değerli. Domates mesela kışın sera domatesi yiyeceğinize, konserve domateslerinizi yapabilirsiniz.

Gerek beslenmede gerekse farklı konularda sürdürülebilirlik adına yapılacak o kadar çok önemli adım var ki bu adımlarla hem kendimizi hem çevremizi korumuş oluyoruz. Daha yaşanabilir bir dünya için önlem almamız şart...

“Sen bir damlasın, o bir okyanus. Bir ol da git, o da sığsın içine.”

Hz. Mevlana

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi