Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Su

Su

Hayatta Kalabilmemiz için Su Olmazsa Olmazdır

Su renksiz ve kokusuz ve dünyada bol miktarda olan ve yaşam için olmazsa olmaz temel bir ögedir. Duymuşunuzdur bir insan yemek yemeden yaşayabilir bir müddet fakat su olmadan yaşayamaz. Su vücudumuzda gerçekleşen pek çok olayda yer aldığından insanlar suya ihtiyaç duyar.

Günde Ne kadar Su Tüketilmeli?

Bireylerin su ihtiyacını basit bir formülle 30 ml * vücut ağırlığı (kg) hesaplanır. Örnek verecek olursak 60 kg bir birey 60 * 30 ml = 1800 ml yani 1.8 litre su tüketmelidir. Bu en az 1.8 litre tüketmesi gerektiği anlamına gelir. Organlarının ve vücudunun sağlıklı çalışabilmesi için gerekli minimum su miktarıdır. Bireylerin vücut ağırlığının artmasına bağlı olarak daha fazla su tüketmesi gerektiği formülden de hesaplanınca ortaya çıkmaktadır. Her bireyin tüketmesi gereken su miktarı farklıdır. Genelleme yapacak olursak bir birey günde 2-2.5 litre yani yaklaşık 10-12 bardak su tüketmelidir.

İçecekler Su Yerine Geçer mi?

Çay, kahve gibi içecekleri gün içinde fazlaca tüketmekteyiz. Hatta çayı fazlaca tükettiğimizde susama ihtiyacımızın azaldığını düşünürüz. Ama tam tersine bu tarz içecekleri tükettiğimizde normalden daha fazla su tüketmemiz gerekmektedir çünkü bu içecekler vücuttan su attırmaktadır. Yani bir bardak kahve içtiğinizde bi o kadar daha su tüketmelisiniz. Çay ve meşrubatlardan gelen su içme suyu yerine geçmemektedir.

Suyun Görünür Bir Noktada Olması Tüketiminizi Arttırır

Su içmeyi unutuyor ya da sevmiyorsanız gözünüzün önüne bir şişe koyun. Suyu görmeniz tüketiminizi arttıracaktır. Hem ne kadar tükettiğinizi buradan da kontrol edebilirsiniz.

Su Tüketimini Arttırmak İçin Suyun İçine Sevdiğiniz Bir Gıdayı Koyabilirsiniz

Maalesef bazı bireyler su tüketmeyi sevmemektedir. Bu bireyler suyu tatlandırmak adına içine karanfil, tarçın atabilir ya da sevdiği bir sebze veya meyveyi ekleyebilir. Su tüketimini arttırmak adına yararlı olabilir. Ama bu tatlandırdığınız suyu gün içinde tüketmenizde fayda var bekledikçe suyun aroması değişmektedir.

Susuz Kalınca Vücutta Neler Olur?

Yeterli sıvı tüketilemediği veya vücuttan sıvı kaybının arttığı durumlarda dehidratasyon oluşur. Bu durum tehlikelidir ve ilk belirtileri susama, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, üşüme hissidir. Bu durum arttıkça sık nefes alıp vermeler, baş ağrıları ve kramplar gelişmeye başlar. Yani susuzluk arttıkça vücut sinyalleri daha da bir kötüye gider. Dehidratasyonun şiddetine bağlı olarak terleme azalır ya da durur, deri kan akımı azalır, kalp daha hızlı atar. Vücut ağırlığında % 2’lik bir kayıp ile güçlü susama hissi oluşur ve bireyin su kaybı arttıkça artık tablo iyice kötüleşir. %7’lik bir kayıp, kollaps denilen vücut için ağır bi çöküntü tablosudur. Aşırı sıvı kaybına bağlı bu tablo gelişebilir.

İdrar Renginden Su Tüketiminizi Değerlendirebilirsiniz

İdrar renginiz böbrek sağlığınız hakkında fikir verebilir. Sağlıklı bir insanda idrar rengi sarının her tonu olabilir. İdrara rengini veren ürokrom maddesidir. İdrar rengini açık renkte olması su tüketiminin yeterli olduğunu gösterir. Hatta suya yakın renkte olması çok sıvı tüketildiğine işarettir. Koyu sarı renkli olması ise sıvının az tüketildiğini ve böbrek sağlığının da olumsuz etkilenebileceğine işarettir.

SUSUZLUĞU BEKLEMEDEN SU TÜKET!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi