‘Beyaz Baston’dan duyarlılık çağrısı
NEÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğünde düzenlenen toplantıda konuşan NEÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sarı, hem bireylerin farkındalık kazanması hem de görme engellilerin haklarına vurgu yapılması açısından 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’nın önemli olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu hafta, görme engellilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve toplumda duyarlılığı geliştirmek için oldukça mühim. Tarihinin, 1921'de Londra’da bir görme engelli fotoğrafçı olan James Biggs’in bastonunu beyaza boyamasına dayanan beyaz bastonun, günümüzde uluslararası bir sembol haline geldiğini görüyoruz. Ülkemizde ise beyaz baston kullanımı 1950’lerde başlamış ve 1980’lerden itibaren farkındalık kazanarak yaygınlaşmıştır. Görme engelli bireyler için bağımsız hareket etme imkânı sunan beyaz baston, aynı zamanda onların haklarına duyarlılık gösterilmesini sağlar. Toplum olarak, bu bireylerin karşılaştığı engelleri anlamak, saygı göstermek ve yaşamlarını kolaylaştırmak hepimizin ortak sorumluluğudur.”
BAĞIMSIZLIĞIN SEMBOLÜ
Doğuştan görme engelli olan NEÜ Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Elmas Gül Pınar ise, görme engelliler ve tüm engellilere yönelik farkındalığın oluşturulması için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bazı insanlar, beyaz bastonla bizi sokakta gördüklerinde anlayamıyorlar. Nasıl Türk bayrağı ülkemizin bağımsızlığının sembolüyse, beyaz baston da bizim bağımsızlığımızın sembolü. Bu hafta vesilesiyle halkımızdan, kaldırımlara, yürüyenlere engel oluşturacak şeyler koymamalarını, sarı şeritlere dikkat ederek, buralara araç park etmemelerini, görme engelli ve diğer engelliler için empati yaparak duyarlı hareket etmelerini istiyorum” diye konuştu.
Üniversitede beyaz baston kullanmaya başladığını söyleyen NEÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencisi Mehmet Akif Köz de, “Daha önce beyaz baston kullanmadığıma pişmanım. Çünkü beyaz baston bizlere özgürlük kazandırıyor, kimseye muhtaç olmadan bir yerden bir yere gidebiliyoruz. Ancak şunu da söylemek istiyorum; bizler beyaz bastonla yürürken bir anda kolumuza girenler oluyor. Kolumuza girmeden önce bize selam verip ‘Yardımcı olabilir miyim?’ diye sorabilirler. Bir de, beyaz bastonla bizi karşıdan karşıya geçerken gören araç kullanıcılarının daha dikkatli ve duyarlı olmalarını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.