Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Şaban ayı teşrif etti

Şaban ayı teşrif etti

Öyle böyle derken Receb ayını bitirdik elhamdülillah. İnşaALLAH yüce Rabb’imizi hoşnut edebilmişizdir. Şimdi Receb ile Ramazan ayı arasındaki mübârek Şaban ayına girdik. Bilindiği gibi Receb Allah Teâlâ’nın, Şaban Rasûlullâh’ın Ramazan ise ümmetin ayıdır. İşte bir Şaban ayı daha önümüze sunuldu, buyurun sevaplarından hisselenin dendi. Rabb’im bütün Müslümanları sevgili Peygamberimizin ayında O’ndan en kâmil şekilde istifâde edebilmeyi nasip etsin. Bu vesilelerle hepinizin Şaban ayını tebrik ediyor, Efendimizin şefaatine erişebilmemize sebep olmasını Cenâb-ı Hakk’tan niyaz ediyoruz.

Üç aylar biz müminler için kâr mevsimi, dünya meşgalelerinden yorulan ruhları yeniden diriltme mevsimidir. Dünya etrâfımızı çepeçevre kuşatmışken insanı rahatlatan iklimler dermansız kalan gönlümüze bir canlılık ve mânevi ahenk sunuyor doğrusu yararlanmaz isek yazık bize zira bugün en çok buna muhtâcız. Recep ayı ile mânen arınan, tevbe ve istiğfarla temizlenen ruhlar, Şaban ayı ile ikinci basamağa geçerek Rasûlun muazzez ve pâk rûhunu şâd etmek durumuna erişecekler sonrası Ramazan inşaallâhu Rahman.

Bize düşen Şaban ayında kutlu Rasûlün izlediği yolu tâkip etmektir. Kaynakların belirttiğine göre O yüce Resul aleyhisselam Şaban ayında, Ramazan ayından sonra en çok orucu bu ayda tutar ve bu ayda çok Kur’an okuyarak âdeta Kur’ân’a kendini kapatırdı. Biz de mânâsını anlayarak sâdece Ramazan hatimlerine hasretmeyerek Şaban ayında da Kur’an’ımızı okuyalım hatimler yapalım inşaALLAH.

Bu sevaplı ayda hayırlı işlerimizi çoğaltalım. Rasûlümüze kendimiz tanıtıcı salavatlar çekelim, O’nun sünnetlerini yaşamaya azm edelim, tanıtıcı bir kitap okuyalım hatta imkânımız varsa hediye edelim O’nun gül hatırına. Meselâ benim “YÜZAKI YAYINCILIK”tan yeni çıkan kitabım “AŞK ÇAĞLAYANI” eserimi arkadaşlarım sponsor oldular, tam 700 adet alarak çeşitli Kur’an Kurslarına hediye olarak dağıttık. Böylesi hayır faaliyetleri bu ayda ayrı bir bereket ve kazanç olur. Çünkü Şaban ayında hayır kapıları açılır, günahlar bağışlanır, şefaat umulur.

Ayrıca Şaban ayının tam ortasında “Berat Gecesi” vardır ki, o gece pek çok hikmetli işin ayrıldığı bir mübârek gecedir. O gecede kaynaklarda belirtildiği üzere yeni doğanlar-ölenler belirlenir, rızık dağılımı yapılır, ameller Rabb’i Teâlâ’ya arz edilir. Berat gecesi uyanık olmalı tabi. Şaban ayı sonunda on bir ayın sultânı Ramazan’a erişilir. Ne mutlu bizlere ki böylesi arınma, rûhen dirilme, mânen coşabilme zamanlarına sâhip bir dînin mensuplarıyız hamdolsun.

Abdulkâdir Geylâni Hazretlerinin Günyetü’t Tâlibîyn adlı eserinde bahsedildiği üzere Rasûllullah aleyhisselam buyuruyorlar ki; ‘Şaban, Recep ile Ramazan ayı arasında bir aydır. Fakat insanlar on(un faziletin)den gâfildirler. Halbuki onda kulların amelleri, Rabb’ül-Âlemîn'e yükselir. Ben de oruçlu olduğum halde amelimin Allâh’a yükselmesini severim.’ (1) Buyuruyorlar. Yine peygamber aleyhisselam; ‘Recep ayının diğer aylar üzerindeki fazileti, Kur’ân-ı Kerim’in diğer kitaplar üzerindeki üstünlüğü gibidir. Şaban’ın diğer aylar üzerindeki üstünlüğü, benim diğer peygamberler üzerine fazlım gibidir. Ramazan’ın diğer aylar üzerine fazileti, Allah Teâlâ’nın yarattığı varlıklar üzerindeki fazlı gibidir.’ (2) Buyuruyorlar.

O halde bu ay asla gafletle geçirilmemeli, Cenâb-ı Mevlâ’ya daha çok yönelmeli, kendimiz affettirme gayretinde olmalı, Peygamberimizi salavatlarla çokça anmalı, Ramazan’a hazırlık yapmalıyız vesselam.

--------------

1) Günyetü’t-Tâlibîn, Abdulkâdir Geylânî, Dâru’ı-Elbâb, Dımaşk, târihsiz, 1/187

2) Günye, 1/187

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi