Kurbanı Anlamak
Âlemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan, dünya ve ahiret huzurunun tek çaresi İslam’ı gönderen ve bizleri hac ayı, kurban ayı olan Zilhicceye ulaştıran Allah’a (c.c.) hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e salat ve selam olsun.
2023 yılı kurban bayramının gölgesindeyiz. Bütün Peygamberlerin hayatında olan kurban ibadeti, İbrahim (a.s) itibaren günümüzdeki şekliyle tatbik edilmektedir. Yaklaşmak, Allah'a yakın olmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban kelimesi, dini terim olarak; Allah rızasını kazanmak amacı ve ibadet niyetiyle, belirli vakitte, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı, usulünce kesmek demektir.
Kurban bayramına özel ayrıca bir ibadetimiz daha vardır. O ibadet, arife günü sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar,(ikindi namazı dahil)farz namazlardan sonra toplam 23 defa teşrik tekbirlerini söylemektir.Teşrik tekbiri, “Allâhüekber, Allâhüekber, lâ ilâhe illallâhüvallâhüekber. Allâhüekber ve lillâhi’l-hamd.”şeklinde söylenir. Ve “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh (yaratan, yaşatan, yöneten) yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.”Anlamlarına gelir.
Hepimiz, âlemlerin Rabbi olan Allah’ın kuluyuz ve kulluğumuzun gereklerini yerine getirme gayretindeyiz. Bu gayretlerimiz vesilesiyle de Rabbimizin razı olduğu kullarından olmayı ümit ediyoruz. Bizler biliyoruz ki; ibadetlerimizin şekli, fiili kaidelerini yerine getirmekle birlikte, bizi Allah’a yaklaştıracak olan asıl netice, ibadetlerimizdeki ihlasımız ve samimi niyetimizdir. Her ibadetin ayrı bir hikmeti olmakla birlikte asıl hedef Allah’ın razı olduğu, takva sahibi bir kul olabilmektir: “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.” (Hac Suresi 37)
Kurban, belirli şartları taşıyan hayvanı, belirli günde kesmek ile beraber kulluk kalitemizi artırmaktır. Kötülükten alıkoymayan namazın, yalandan ve yalanla iş yapmaktan alıkoymayan orucun, cimriliğimizi gidermeyen zekâtın, ahlakımızı güzelleştirmeyen haccın tam olarak fayda vermeyeceği gibi riyadan, kibirden arındırılmayan kurbanın da bize,tam bir faydası faydasıolmayacaktır. Kurban ibadetinden tam olarak istifade edebilmek için düşünce dünyamızı yeniden bir kontrol etmemiz gerekmektedir. Bu doğrultuda “Kurbanı Hakkıyla Anlamak” ne demek bir hatırlayalım:
Kurbanı anlamak demek;Hacer(r.a.) annemizi anlamaktır. Âlemlerin Rabbi olan Allah’a, Hacer annemiz gibi teslim olmaktır. Bu teslimiyet;“Bu ıssız çöllerde bizi kime bırakıyorsun ey İbrahim!” sorusu karşısında “Sizi Allah’a bırakıyorum” cevabına sevinmektir. Ve“Rabbim sana bunu emrettiyse, sen git İbrahim.” (a.s.) demektir. Hacer annemiz gibi tevekkül etmektir, hedefe ulaşmak için gayret etmek, koşturmak, ter dökmektir. Zaferin geleceğinden emin olarak kendini sefere adamaktır kurbanı anlamak.
Kurbanı anlamak demek; İbrahim’i (a.s.) anlamaktır. Çağın putlarını kıran, yanlış yapan babası bile olsa onu,güzellikle uyaran, şehrin ileri gelenlerin baskısına rağmen hakkı haykırmaktan çekinmeyen İbrahim (a.s.) olmaktır. “İbrahim doğru söylüyor.” diyenlerin sessizliğine, seyirci kalmalarına rağmen hakkı haykırmaktan vazgeçmeyip ateşte yanmayı göze almaktır kurbanı anlamak.
Kurbanı anlamak demek; İbrahim olmak, İsmail olmaktır. İbrahim (a.s.) gibi, İsmail (a.s.) gibi Allah’ın emrine tereddüt etmeden teslim olmak demektir. İbrahim olmak, yavrusunu alnı üzere yatırarak verdiği sözü yerine getirmektir. Ve İsmail olmak, “Sözünü yerine getir, emrolunduğun şeyi yap babacığım.” diyerek kurban olmaktır.
“Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim ona,Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın” dedi. Her ikisi de teslim olup, onu alnı üzerine yatırınca: Ey İbrahim! Rüyayı gerçekleştirdin. Biz iyileri böyle mükâfatlandırırız. Bu, gerçekten, çok açık bir imtihandır, diye seslendik. (Sâffât Suresi 102, 106)
Kurbanı anlamak demek;Mü’min olmanın gereği olarak, İbrahim gibi sözünde durunca, İsmail gibi teslim olunca, nâmın kıyamete kadar kalacak olduğunu unutmamaktır.Nihayetinde ateşi gül bahçesine döndüren, çölden zemzemi fışkırtan, gökten kurbanlık koçu indiren âlemlerin Rabbidir. “Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik. Geriden gelecekler arasında ona (iyi bir nam) bıraktık: İbrahim'e selam! dedik. Biz iyileri böyle mükâfatlandırırız. Çünkü o, bizim mümin kullarımızdandır.” (Sâffât Suresi 107,111)
Kurbanı anlamak demek; Kurban olmak demektir. İhlasla, samimiyetle ter dökmektir ümmetin kurtuluşu için. Bir yudum suya, bir lokma ekmeğe muhtaç hale getirilen kardeşine umut olmaktır. Açlığın, yoksulluğun ve yoksunluğun sona ermesi için iyilik ve güzellik yolunda gayret etmektir kurban olmak. Ve paylaşmaktır kurbanı anlamak; "Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve yerden sizin için çıkardıklarımızdan Allah yolunda harcayın. Kendinizin göz yummadan alıcısı olmayacağınız bayağı şeyleri vermeye kalkışmayın ve bilin ki Allah, her bakımdan zengindir, övülmeye layıktır." (Bakara Suresi 267)
İhlastır, samimiyettir kurbanı anlamak. Fedakârlıktır,şükürdür, sabırdır. Bütün takatimizle son nefesimize kadar gayret etmektir. Ve sözümüzün eri olmaktır kurbanı anlamak:“Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’âm Suresi 162)
Teşrik tekbirindeki ve kurban ibadetindeki manaları kuşanarak, iyilik ve güzelliklerin yaygınlaştığı, kederlerin, üzüntülerin azaldığı,kardeşlik tadında bir bayram geçirmeniz duasıyla Allah’a emanet olunuz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.