Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

KTB'nın Organik Tarım Atılımı

KTB'nın Organik Tarım Atılımı

Geçenlerde yazı arasında “KOP konferanslarla topluca çay içmelerle geçiyor galiba” diye üstünde durmuştum.
Salı günü KOP İdaresi ile KTB müştereken gönderdiği daveti alınca acaba taşlayınca açıklamamı yapacaklar düşüncesine girdim ama davetiyede ki “1. KOP Bölgesi Organik Tarım Paneli’ne katılımlarınız…” yazısı KOP’la ilgili olmadığı kanısını vermekte idi.
Panele gittiğimde nitekim öyle olduğunu öğrenmiş oldum.
Aslında Organik Tarım üzerinde KOP havalisinin gelişmesi üzerinde “Organik Borsa” kurulması için yapılan gelişmeler için bir panel olmakta idi.
Panel konuşmaları arasında ki çay molasında takdim edilen Balistan isimli Balın ve Polen’in organik halinden, Organik nane çayından tattırmış da oldular.
 Bunlar üzerindeki açıklamaları ben anlatmayayım da kendilerinden dinleyelim neler olduğunu.
***
İlk sözü alan KTB Başkanı Sayın M. Uğur Kaleli nükteli konuşmacılığı içinde gıdayı bir zincir olarak nitelendirdiklerini belirtirken, zincirin bütün halkalarının sağlıklı ve sağlam olması gerektiğini ifade ederek devam etti.
“Türkiye'de gıda sektörü ve sanayi gelişmiş bulunmakta. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıdayla ilgili olarak yeni uygulamaya konulan 90 yönetmelikle yeni bir gıda güvenliği sistemi kurulmuş bulunmaktadır.
Bununla paralel olarak dünyada organik tarımın gelişme kaydettiğini belirtmek isterim.
Bu bakımdan bizde Konya'ya Organik Ürünler Borsası kurulması üzerinde çalışmalar yapmaktayız.” derken devamla
“Organik sektörün hedefi yükselmektedir. Dünyada şu anda 60 milyar dolarlık organik tarım pazarı var. Dünyada bu trend yükseliyor. Birkaç yıl içinde en az 100 milyar dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyor.
2011 yılında 300 milyon dolarlık organik ürün ihracatı gerçekleştiren Türk organik sektörü, 2023 yılında 2,5 milyar dolar ihracat hedefi belirledi. Organik tarımdaki taleple ilgili Türkiye'de 1 milyon hektar alanda hali hazırda potansiyel bulunuyor. Tarım sektöründe dünyadaki 7. büyük güce sahip ülkemizin, yapılacak çalışmalarla bu alanı artırma imkanı vardır.
Bunu sadece yatırımla değil; işleme, paketleme, pazarlama ağı ile de güçlendirmeliyiz. Organik tarıma ilgi duyan işletme sayısını arttırabilirsek, organik üretimi de artırmış oluruz. Aynı zamanda bu sektörde çalışanların gelirini de artacaktır. Bölgede 213 köyde uygulanan organik tarımı daha arttırmak için, Konya Ticaret Borsası olarak stratejik planımız dahilinde, Organik Ürünler Borsası için çalışmalarımızı başlattık. Yasaların izin verdiği en kısa zamanda hizmet vereceğiz” demekle bu iş üzerinde atılımda olacaklarını belirtmiş oldu.
Çalışma ve tetkiklerini yıllarca KOP üzerinde geliştiren KOP İdaresi Başkanı Sayın Dr. Prof. Mehmet Babaoğlu aldı sazı eline vurdu her tele
 “Konya bölgesinde ilgili kurumların öncülüğünde organik tarım hamlesi başlamış bulunmakta. Bu hamlenin başlangıçta amatör bir çalışma olduğu ancak ilerleyen dönemlerde konuyla ilgili seri toplantılar yapılmıştır. Bu toplantılarda biz özellikle KOP tarım eylem planı yaptık. Konya ilinde tarım camiasının bir araya gelerek yaptığı bir başarıydı. Bu başarıda emeği geçenlere teşekkür ederim”
Toplantıya iştirak eden ve her yerde kendini hazır ve nazır tutan güleç yüzü ile nüktelerle konuşan Milletvekilimiz Sayın Mustafa Kabakçı fevkalade bir gelişme olan Organik Tarım üzerinde çalışılan işlemdeki verimliği belirterek her zaman çalışanların yanında olacaklarını vurguladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Sayın Vildan Karaarslan da, organik tarımın mutfağı olarak, toplantıya katılmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
Bakanlık olarak organik tarımın zeminini oluşturduklarını, organik tarım kontrol ve sertifikalandırma yetkisini 19 özel kuruma verdiklerini vurgularken şöyle devam etti.
“Dünyada organik tarım yapan 160 ülkeden birinin de Türkiye bulunmaktadır. Organik tarımın gelişmesine paralel olarak organik hayvancılık ve organik arıcılık faaliyetleri de gelişmeye başladı. Bulunduğunuz yerde hangi ürün yetişiyorsa orada o ürünü organik olarak rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Bakanlık olarak her zaman bu çalışmaların yanındayız'' dedi.
Kalkınma Bakanlığı Tarım Dairesi Başkanı Sayın Mehmet Tarakçıoğlu ise, Köyden şehre akımın günümüzde ciddi bir şehirleşme eğilimi yaşattığını, ancak insanların bunun farkında olmadığını aktarırken şu vurgulamayı yapıyordu.
“Önümüzdeki 20 yıllık süreçte dünyanın yüzde 85'inin şehirlerde yaşamaya başlayacağına dikkati çekerim. Bu konuda en ileri ülkelerden birinin Türkiye’nin olduğudur.
Bakanlık olarak diğer kurumlara aracılık yapmaktayız derken devam ederek
''İnsanların köylerde yaşaması için organik tarım çok önemli. Konya'dan Batı Avrupa ülkelerine organik tarım ihracatının yapılmış olmasını çok önemsiyorum. Bu durum ticari arz zincirinin oluştuğunun göstergesidir.
Bizler Konya'nın yakaladığı bu enerjiyi destekleyeceğiz. Çalıştığımız konulardaki somut verileri görmek bizi mutlu etti'' ile sözlerini bitirdi.
Maalesef ismini alamadığım galiba Alman Profesör kendi dili ile sinevizyon vasıtasıyla Organik Tarım ve normal Tarım’ın kıyaslamasını gösteri içinde anlattı.
***
Hakikaten Tarım sektörü için büyük ve faydalı olabilecek bu gelişmeyi sizlere teferruatıyla belirtmek için sundum konuşmaların özetini
Herhalde sizlerde aynı kanıya varacağınızı tahmin ederken çalışma içinde olan tüm ilgililer ve tarımcılara başarılar dilerim.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi