Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Kim bunlar?

Kim bunlar?

Son zamanlarda ilgisi olsun olmasın hemen her siyasi meselede söz dönüp dolaşıp seçimlerin zamanında mı yoksa erkene alınarak mı yapılacağı konusuna geliyor.

Seçim konusu gündeme gelince de çokbilmişlerin gündeme getirdiği konu ise ilk defa bu seçimde oy kullanma hakkını elde edecek olan gençlere geliyor.

Ya da yeni adıyla Z Kuşağına.

Hemen hemen her yıl da bir ad değiştiren kuşakta bu defa alfabenin son harfine geldiğimiz görünce bu hesapla için de bulunduğumuz 2020 yılından itibaren önümüzdeki 20 yıllık süre içerisinde yetişen kuşağa ne ad verileceği ya da alfabenin ilk harfine mi dönüleceği ihtimalini biz de bir yana bırakalım.

Sahi nedir bu her tarif edenin yeni bir ad yeni bir eklenti yapmak zorunda oldukları kuşak tarifi.

Adına farklı zaman dilimlerinde doğan nesiller anlamına gelen kuşak kavramı bize nasıl dayatıldı veya bu kuşakların özellikleri neye ve kime göre belirlendi.

Gerçekten 20 yıl arayla doğan her yeni kuşak doğuştan mı bu davranışları kazandılar yoksa onlarda var olduğu söylenen bu davranış biçimleri birileri tarafından onların doğuştan var olan özelliklerinin bir takım metotlarla değiştirilebildiği mi gösteriyor?

Yanlış hesaplamadı isek son tasnif ile birlikte insan nesli toplamda 6’ıncı kez kategorize edildi.

Yedincisi için ise çok farklı bir sonuç beklenebilir.

Veya 1925 ve 1945 yılları arasında doğanlara neden Sessiz Kuşak denildi?

1946 ve 1964 yılları arasında doğanlara “Baby Boomer” denilmesinin temelinde kontrol edilemeyen nüfus artışımı vardı sadece?

Ya da Sessiz Kuşak ismiyle anılan kuşak; uyumlu, kanaatkâr, çalışkan, tutkulu ve otoriteye saygılı olduğu için bu adı almış ise bir sonraki dönemde dünya egemenlerinin istemediği nüfus artışına nasıl sebep olmuştu bu itaatkâr kuşak?

1965 ile 1979 yılları arasında doğan çocukları ifade eden X Kuşağını yeniden otoriteye saygılı ve kanaatkâr kılan sebepler ne idi?

Bir sonraki kuşak olan ve 1980 ve 2000 yılları arasında doğanları ifade eden Y kuşağının otoriteye karşı saldırgan, sorgulayıcı, tatminsiz gibi özellikleri nasıl belirlendi?

Milenyum çocukları olarak bilinen 2000 yılından günümüze kadar olan zamanda doğmuş kişiler ise Z kuşağına dâhil ediliyor.

Neredeyse doğdukları andan itibaren teknoloji ile tanışan, ilk çocukluk döneminden itibaren televizyon, bilgisayar ve mobil telefon teknolojisi ile haşir neşir olan, ilkokul çağında ise internet aracılığıyla sosyalleşmeye başlayan, ekonomisini ve sosyalitesini teknoloji olmasa yürütemeyen ve teknolojiyi araç kılmak yerine amaç olarak gören okuma özürlü olan bu kuşak Z kuşağı olarak yaftalandı.

Sizce nasıl görünüyor bilmiyoruz ama bu kuşak adlandırması bizim hiç hoşumuza gitmedi ve gitmeyecek.

Özellikle de 2020 yılından sonra 20 yıl süre ile dünyaya gelecek nesle bir takım mahfillerde söylendiği gibi gerçekten ALFA KUŞAĞI denilirse.

Çünkü ifade edildiği kadarıyla robotlarla iç içe olacakları için robotlaştırılmaları bir yana bu günlerde kafaya takılan gözlükler başlayan sanal gerçekliğin yarın öbür gün oluşturdukları ortamlarda kişilere gerçek hayatta bulunmadıkları bir coğrafi bölgede bulunmadıkları bir zaman diliminde bulunma hissi oluşturarak diledikleri gibi yönetmek mi hedeflenecektir.

Dünya milletlerinin zenginliklerini sömürenlerin nihai hedeflerinin dini inançları yok edilmiş, ülke sınırları kaldırılmış milletlerin dünya vatandaşlığı gibi yaldızlı kavramlarla sayılarını kontrol edilebilir bir seviyeye getirilmesi olduğu geçmişte olduğu gibi gizlemeye bile gerek duyulmadan artık açık açık ifade edilmektedir.

Bu kuşak isimlendirmesinin insanlık âlemi için belki de bu güne kadar karşı karşıya kalınan en derin bir hendek veya derin dipsiz bir kuyu, en şiddetli ateşte kaynatılan bir kazan ya da içinden çıkılamayacak derecede bir balçık haline getirilmiş bir bataklık olduğuna inanıyoruz.

Çünkü adı her ne kadar masumca konulmuş gibi görünüyor olmasına rağmen temelde en başta aile içinde çatışmalara sebep olacak şekilde kurgulanmış bir ayrımcılık var.

Düşünebiliyor musunuz bir aile içinde evladın babaya sen bizden daha aşağı bir tabakadasın anlamına gelen “senin kuşağın otoriteye saygılı ve uyumlu, kendine verilen şeylere karşı kanaatkâr bir kuşakken biz sizlerin aksine teknoloji ile büyüyen ve sosyalleşen, analitik düşünme özelliğine sahip özgüveni yüksek bir kuşağız” demesini.

Farklı farklı harflerle adlandırılan nesilleri ve onlara bu isimleri koyanları tanıyor muyuz?

Bu arada bir de hangi kuşağa dahil olduğu belli olmayan hatta ne idiğü beli olmayan yorumcular var.

Gerçekten kim bunlar?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi