Kahve
Kahvenin kırk yıllık hatırı var derler atalarımız. Bir kişiyle kahve içtin mi aradaki bağları yumuşatır, sohbeti arttırır. Özellikle Türk kahvesi toplumumuzda değerlidir. Evlenecek gençlerin kız isteme törenlerinde gelin tarafından damada kahve yapılır. Böylesine önemli bir günde başka bir içeceğin sunulmaması Türk kahvesini daha da bir değerli kılmaktadır. İster Türk kahvesi olsun ister farklı bir kahve toplum kahveyi sevmektedir. Kahve sıkça tercih edilen içeceklerden biridir hatta sudan sonra en çok tercih edilen içecekler arasında yerini alır.
Kahve tropikal ülkelerde yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir. Ülkemizde yetişmemektedir. Kahvenin sağlık üzerine olumlu etkileri vardır. Kahvenin sağlık üzerine etkileri özellikle içeriğindeki kafein, kafeik asit, klorojenik asit gibi fitokimyasal bileşikleri içermesinden kaynaklanmaktadır.
**
Kahve tüketimiyle ilgili yapılan birçok çalışma şeker hastalığı, çeşitli kanser türleri, Alzheimer hastalığı gibi hastalıklarda kahvenin faydalı olabileceği yönündedir. Pek çok hastalığın sebebi olan oksidatif stresi iyileştirdiği düşünülmektedir. Ayrıca, kahvenin içeriğindeki kafein ve metabolitleri sağlıklı zihinsel faaliyetlerin sürdürülmesine yardımcıdır. Afestol ve kahweol adı verilen maddeleri içermesinden dolayı bazı kötü huylu hücrelere karşı da bir koruma görevi görür.
**
Her şeyin fazlası zarardır.16. yüzyılın önemli bilim insanlarından biri olan Paracelsus:’Zehir ile ilacı ayıran dozdur ’demiştir. Bu nedenle her gıdayı kararında tüketmek önemlidir. Kahvenin de fazlası zararlıdır. Fazla kahve alımı kan kolesterolünü yükseltmektedir. Bu da beraberinde kalp krizi gibi kalp damar sağlığını tehdit eden hastalıkları getirmektedir. Ayrıca kahvenin içeriğindeki kafein bağımlılık yapmaktadır. Kahve bağımlıları kahve içmeyi bir anda bırakınca kas yorgunluğu ve buna bağlı problemlerle karşılaşabilmektedir. Özellikle hamile kadınlar, menopoz sonrası dönemde olan kadınlar, herhangi bir kalp ve damarsal problemi olanlar, hipertansiyon ve kolesterol hastalarının aşırı kahve tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir.
KAHVE TÜKETİRKEN DİKKAT!
-Kremalı ve fazlaca şekerli kahveler yerine daha sade kahveleri tercih edebilirsiniz. Türk kahvesi ve filtre kahve tercih edeceğiniz kahveler arasında yer alabilir.
-Süt tozu sağlıksızdır. Süt tozu yerine ısıttığınız sütü kahvenizde kullanabilirsiniz.
-Günlük 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçının. Fazla kahve kalp çarpıntısına ve pek çok olumsuz duruma yol açar.
-Çok geç saatlerde kahve içmekten kaçının. Kahve içeriğindeki kafein, uykusuzluğa yol açabilir ve bunun beraberinde de uyku kaliteniz düşebilir.
-Sabah kalkar kalkmaz kahve tüketiminden kaçının. Kan şekeriniz aniden düşebilir, mide rahatsızlıklarına yol açabilir ve özellikle reflü gibi mide rahatsızlıklarınız varsa bu rahatsızlığınız tetiklenebilir.
-Kahvenin vücuttan su atıcı özelliği vardır bu nedenle kahve tüketince 1 bardak su içmeyi de ihmal etmeyin “Bir fincandaki kahve gibidir hayat. Bazen tatlı bazen değildir. Önemli olan kahvenin tadı değil zaten, onu kiminle içtiğinizdir.” Bob Dylan
Sağlıkla kalın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.