Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

İçinde Dere Akan Harika Mağaralar

İçinde Dere Akan Harika Mağaralar

Önceki yazılarımda Konya’nın Turistik Beldelerimiz den Bakaran ve Çamlık civarında başlayan çeşitli su kaynaklarının, kayalık altlarından coşarak çıkmalarını konu etmiştim...

Dere haline gelen bu akan suların geçtiği Bakaran yaylasında konaklamış ve Çamlık beldesine gelmiştik...
Alpleri kıskandıracak görünümlü Çamlık’da konaklayıp Mikro- klima havalı dağların yeşilliği ve soğuk tatlı sularını içmiştik...
***
Bu gün çamlıktan ayrılıp Keskin ve dik kayalar arasından coşarak akan, ilk adı “Bakaran”, sırasıyla “Bent Boğazı”, “Uzunsu” deresi isimleri alan suyu, otomuz varsa önce bir miktar stabilize yol sonu keçi yollarından tabanvayla takip edelim...
Bakalım neler göreceğiz.!..
Öncelikle belirteyim ki. Bu civarda içinden dere akanlar yanında sadece sızıntılarla su birikintisi bulunan bulunmayan;
Balatini, Körükini, Suluin, Dede Tarlası, Çocuk attıkları delik, Gâvur beşiği, Döllüköğü, Baraj, Mastaltı, Asmacı İni, Devrent, Giriş Yolu, Sokmak, Saklı uçurum ve Eski Düden isimlerinde on beş mağara bulunmakta
Biz bunların içinden büyük veya su geçen uzun mağaraları gezmekle kalacağız. Vakti ve merakı olanlar diğerlerini de görebilirler tabii.
***
Balatini mağarası
Çamlık’a 5 km, Derebucak’a 6 km. uzaklıkta olup Körükini ile Suluin mağaralarının 3 km. kuzey batısında bulunan,  2030 m. boyut, 45 m. yüksekliği olan ve bu alanda ki en kapsamlı oluşumu ile güzelliğini muhafaza eden, dere yatağı mağaraya ulaşıp girdiğimizde.
Üst üste bulunan iki farklı seviye görünümü ile karşılaşır, genişçe kireç taşlarıyla kaplı nehir çıkıntısının sağ tarafından geçen faal bir dere mağarasını temaşa ederiz.
Üst katta oluşturan fosil kolun zemini tamamen mağara kili ile kaplı olma yanında, alt kat olan ve su taşıyan asıl galeri görülür. Buradan ilerlemek ancak suyun az olduğu dönemlerde su içinden yürünerek olabilmekte.
Devamını gidebildiğimizde Sadece biri 5 m. den daha derin olan üç adet dev cadı kazanını, geçiş tekniği ya da bot kullanarak geçebiliriz.
Bu kısımlarda ki Travertenler ve dev cadı kazanları mağaranın görülmeye değer güzelliğini serer önünüze.
Mağaranın bir özelliği de her mağaranın bir çıkışı olabilirken, burada bir giriş ama dört çıkışın bulunmasıdır..
                 İçerisini zelve temaşa ederken yer yer eski dönemlerden kalan mezar kalıntıları ve  diğer işaretler görmekle buranın bir yaşam alanı olarak da kullanıldığını anlamış oluruz.
***
     Körük ini Mağarası...
Balatini mağarası kuzey doğusunda, Çamlık-Derebucak yolundan ayrılan yol üzerinden de gidişimizle yaptığımız 4 km. yolculuk esnasında.
 Yan tarafımızda zaman zaman görünüp kaybolan dik ve keskin kayalıklardan köpürerek, durularak akan sular veya Uzun su deresi olarak devam ederken, Körük ini mağarasına varmadan evvel, küçük bir şelale yapmakta.
Çok güzel tonda yeşil bir renk alan suyun yeryüzündeki akışını zevkle temaşa ederken, daha evvel ki yıllarda çalıştığı anlaşılan etraftaki su değirmenlerinin harabe kalıntılarını da görürüz...
Bu temaşa esnasında kendimizde sessizlik duygusu veren bir huzurla yol alışımızla “Körük ini” tabelası çıkar karşımıza
1320 uzunluğu ve 30 metre yüksekliği olan Halk arasında “Gorik ini” de denilen mağara ağzına varınca, ilk işimiz kayalar arasında eğilerek girişle yüz m. kadar gidişle yaklaşık 8 m. yüksekliğinde ikinci bir giriş ağzına ulaşırız.
Yukarıda bazen göremediğimizi belirttiğim akan su veya başka sular, yöre sakinlerince ifade edildiğine göre birkaç düdene girer ve bu mağara içinden çıkarmış. sızıntı suları da gördüğümüz içeride 200 metre ilerlerken içeride ki kolları da rahatlıkla gezilebiliriz. Mağarada bulunan ilk iki kol gerçekten görülmeye değer.
200 m. sonra su havuzları ile karşılaşırız. Havuzların derinliği en fazla 1,5 m.               Ana kolda 200 metreden sonra sıkça sarkıt ve dikit görüntüleri karşınıza çıkar. Birçok farklı oluşumlu bu mağaranın son kısmına yaklaşıldığında oldukça yüksek ve geniş bir salona ulaşırız.
Suyun girişinde, su sesi dışında ki sakinlik ve etrafındaki tabii güzelliği yanında mağara içindeki renklerin kaynaşışını temaşa ederken anlatacak tasvir bulamıyor, haz ile seyre dalıyorsunuz.
Zifiri karanlıkta içerilere akarak kaybolan suyu, bot veya yayan takip etmek çok tehlikeli imiş!..
Buraya girebilmek için, mağara girişleri bilinçli ve deneyimli veya Jeolog olmak gerekiyor...
Mağaranın içinde 13 adet küçüklü büyüklü göller, Pamukkale benzeri traverten havuzlar bulunmakta imiş!
Bu 1250 metre uzunluğundaki büyük mağarada seyreden su yine mağara ağzından yeryüzüne Değirmen Dere vadisine çıkmakta...
 Ne yazık ki ileriye gidemediğimiz için geriye dönüp mağaradan çıkışla üst yüzeyden yürüyerek mağaranın su çıkış noktası olan Değirmen Dere vadisine gelmiş oluruz.
Buradan tekrar derenin açıkta ve mağaralara girişi içleri ve çıkışların oluşumunda ki güzelliklerin temaşasını gelecek yazımda beraber yaparız inşallah
***
Sizlerin ve bütün dünya Müslüman kardeşlerimin Berat Kandilini tebrik eder, hayırlara vesile ve duaların kabulü ile affımıza mazhar olması yanında sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi