Oğuzhan Kara

Oğuzhan Kara

Helal kazanç 

Helal kazanç 

Alemlerin Rabbi, rahman ve rahim olan, din gününün sahibi, yaratan, yaşatan, yöneten, rızık veren, kendisine kulluk yapılan, rızası gözetilen ve kendisinden yardım istenilen Allah’a hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e salat ve selam olsun.

Dinimiz islam, hırsızlık, gasp, zimmetine mal geçirmek, rüşvet, karaborsacılık, ölçü ve tartıda hile yapmak, aldatmak gibi gayrimeşru yollardan kazanç elde edilmesini yasaklamış ve bu tür kazançları haram saymıştır. Meşru kazanç yollarında çalışırken, işin gereklerini hakkıyla yerine getirmemek, işi savsaklamak gibi yanlış davranışların  da kazancın haram olmasına yol açacağını  bilmekteyiz.

***

Kıyamet günü malımızı nerede kazandığımızdan ve malımızı nerede harcadığımızdan hesaba çekileceğimize iman ediyoruz. Bu imanımızdan dolayı da helal rızık ve infak peşindeyiz. Helal olanın temiz olduğunu ve temiz olanın da helal olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı “Allah'ın size helâl ve temiz olarak verdiği rızıklardan yiyin ve kendisine iman etmiş olduğunuz Allah'tan korkun”.(Maide Suresi 88) ayet-i kerimesine ittiba ediyoruz.

***

Kulluk kalitemizin arttığı bu ramazan ayı  vesilesiyle doğru terazi ile tartmamızın önemini, ölçüde ve tartıda hile yapmamamız gerektiğini, yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmemizin Allah’ın emri olduğunu   hatırlayarak  kendimize geliyoruz. “Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temizlerinden yiyin ve Allah’a şükredin.”(Bakara Suresi 172)

***

Helal olanın sağlıklı, sağlıklı olanının helal olduğunu biliyoruz. Helal kazanmanın önemini hatırladığımız bu ramazan ayı vesilesiyle aileyi ve toplumu mahveden faiz, at yarışı, ganyan, piyango, kumar, iddaa oyunu gibi haramlardan uzak durduğumuz gibi onların yayılmasına da engel oluyoruz.  “Eğer mü’min iseniz Allah’ın helâlinden kazandırdığı kârlar sizin için daha hayırlıdır...” (Hud Suresi 86)

***

Doğrunun ve doğruyu yanlıştan ayırmanın apaçık delilleri olan Kur’an’ın indirildiği bu ay vesilesiyle helal olanın faydalı olduğunu hatırlıyoruz. Ve helal olan ikinin haram olan beşten bereketli ve faydalı olduğunun şuuruna varıyoruz bu ramazan. Kerim Kitabımızın çağrısına kulak veriyoruz: “Pis ile temiz bir olmaz. Pisin çokluğu hoşuna gitse bile. Ey akıl sahipleri! Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz.“(Maide Suresi 100)

***

Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapatıldığı, şeytanın da zincire vurulduğu bu ramazan ayında helal lokmanın sadece yemeğin içeriğinde olmadığını hatırlıyoruz. Ve lokmanın helal olması için kazancımızın da helal yollardan olması gerektiği şuuruna varıyoruz. Haramın azının da çoğunun da haram olduğunu bilerek, helal olan kazancımıza azıcık! haram karıştırarak şeytanı sevindirmiyoruz. “Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara Suresi 168)

***

Motoru, aküsü, filtreleri gibi teknik aksamı iyi olan aracımızın deposundaki kötü  yakıtın  aracımıza zarar verdiğini bilmeyenimiz yoktur. Gözle görülmeyen, ancak ileri tahlillerde varlığını görebildiğimiz virüsün  vücudumuza, ağaçlarımıza attığımız yanlış ilaçların ağaçlarımıza nasıl zarar verdiğini de hepimiz biliriz. İşte bunun gibi midemizdeki haram lokma, damarlarımızdaki haksız kazanç da bize, ailemize ve topluma zarar verir. 

***

İçerisinde kul hakkı, kamu hakkı olan haksız kazanç,  ibadetlerimizi layıkıyla yapmada bize engel olur. Midemizde bulunan haramlar, bize, dışarıdaki haramları helalmiş gibi gösterir. Damarlarımızda dolaşan haramlar huşumuza zarar verdiği gibi düşüncemize de sirayet eder. Bu ve benzeri haramların dualarımızın kabulüne engel olacağını Peygamber Efendimiz (s.a.v) haber veriyor: “Allah yolunda sefer yapmış, üstü başı tozlanmış bir adam, ellerini göklere uzatarak: ”Ya Rab, ya Rab!” diye yalvarıyor. Hâlbuki onun yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, gıdası haramdır. Böylesinin duası nasıl makbul olur?”

***

 Ramazan ayına ulaştırılmış Müslümanlar olarak Allah’a karşı gelmekten sakındığımız için oruçlarımızı tutuyoruz.  Bu ramazan ayı vesilesiyle Allah’ın razı olduğu işleri yapmamızın helal, Allah’ın  razı olmadığı işlerin  de  haram olduğunun bilincine varıyoruz. “Rabbin rızkı dilediğine bol verir, dilediğine daraltır. Şüphesiz ki O, kullarından haberdardır, (onları) çok iyi görür”.( İsrâ Suresi 30)  ayetini hatırlıyor ve dua dua yalvarıyoruz: Rabbim, rızkımı helal yolda kazanmada ve helal yolda harcamada bana yardım eyle. Rabbim kazancımı bereketli eyle.  Allah’a emanet olunuz.

                                                                                                                                                  

           

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oğuzhan Kara Arşivi