A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi Sorular ve Cevapları

Fıkhi Sorular ve Cevapları

S.1) Hocam; Dinimizde ırkçılık var mıdır? Açıklar mısınız?

C.1) İslam Dini ırkçılığı haram kılmıştır. Peygamber Efendimiz (SAS) Veda Haccında irat ettiği hutbede şöyle buyurur: “Ey insanlar! Şüphesiz ki; Rabbiniz birdir. Babanız birdir. Dikkat ediniz, arabın aceme, acemin araba, beyazın siyaha, siyahın kırmızıya karşı takvadan başka bir üstünlüğü yoktur. Allah katında en hayırlınız Allah’tan en çok sakınanınızdır” (Kaynak: Beyhaki)

Diğer bir Hadis-i Şerifte Efendimiz (SAS) şöyle buyurur: “Müslümanlar kardeştir. Takva hali hariç kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur” (Kaynak: Taberani)

Kur’an-ı Kerimde Allah (CC) Hücürat Suresinin 13. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “Ey insanlar! Sizi bir erkek ve bir dişiden (Âdem ile Havva’dan) yarattık. Birbirinizle tanışasınız diye millet ve kabilelere ayırdık. Allah katında en üstün olanınız takvaca en üstün olanınızdır

Peygamber Efendimiz (SAS)’e sordular:

  • Ya Rasûlallah! Kişinin kavmini sevmesi ırkçılık sayılır mı?

Efendimiz (SAS) şöyle buyurdu:

  • Yalnız zulüm ve haksızlık karşısında, kavmine yardım etmişse işte o zaman ırkçılık sayılır

Peygamber Efendimiz (SAS) başka bir Hadis-i Şerifte şöyle buyurur: “Irkçılık yapan, ırkçılık için savaşan ve ırkçılık uğrunda ölen bizden değildir” (Kaynak: Ebu Davud)

S.2) Hocam: Biz sizi WhatSapp’tan ve YouTube’den takip ediyoruz. Siz eğip bükmeden, hatır gözetmeden cevap veriyorsunuz. Bazı hocalar kitaplarda çay yok. Onun için çaydan öşür verilmez diyorlar. Bu durumu açıklar mısınız?

C.2) İslam Hukukunun 2 kaynağı vardır.

1- Ana Kaynaklar

  1. Kitap (Kur’an-ı Kerim)
  2. Sünnet (Hadis-i Şerif)
  3. İcma-i Ümmet
  4. Kıyası Fukaha

Burada kıyas yoluyla çaydan da öşür verilecektir. Dut yaprağından, fesleğen ve şeker kamışından da öşür verilir. Bunlar gibi çaydan da öşür verilir. (Kaynak: Istılahatı Fıkhiyye Kamusu; Cilt 3, sayfa 566, madde 5)

S.3) Hocam; Köyde imamım. Köy halkı şöyle diyorlar; Biz gübre atıyoruz. Su veriyoruz. Bu masrafları öşürden düşecek miyiz diyorlar. Bazı hocalar bu masraflar öşürden düşülür diyorlar. Siz ne dersiniz?

C.3) Mal sahipleri yattıkları yerden hüküm veriyorlar. Öşürde yapılan masraflar düşülmez. Zaten kendiliğinden masraf yarı yarıya düşülüyor. Tarla yağmurla sulanıyorsa 10/1, dinamo, motorla sulanıyorsa 20/1 yani yüzde 5 eder.

İbni Abidin bu konuda şöyle der: İşçi, çift süren öküz, kanal temizlemesi, işçi ücreti düşülmeden öşür verilir masraf düşülmez. (Kaynak: İbni Abidin 2/51)

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; tarladaki tohum kendiliğinden sulandığı için masraf düşülmez.

S.4) Hocam; Halk arasında İşrak Namazı, Duha Namazı aynı namaz mıdır? Bu namazlar ne zaman kılınır? Açıklar mısınız?

C.4) İşrak Namazı ve Duha Namazı ayrı ayrı namazlardır.

İşrak Namazı: Sabah Namazı kılındıktan sonra olduğu yerde zikirle meşgul olan bir Müslüman, kerahet vakti çıktıktan sonra yani güneş doğduktan 45 dakika geçtikten sonra kerahet vakti çıkar, o zaman 2 rekât İşrak Namazı kılınır.

Duha Namazı: Sabah Namazından 3 veya 4 saat sonra kılınır. 2 rekât ve 12 rekât olarak kılınan namazdır. (Kaynak: Nimet-ül İslam; sayfa 377)

S.5) Hocam; Cuma Namazında bir hoca bir vakit namazını terk eden kimse 80 yıl yanacak dedi. Bunu açıklar mısınız?

C.5) Namazı terk etmenin cezası çok büyüktür. Sadece kadınlar özel günlerinde namazı kılmazlar ve kazada etmezler. Erkekler için baygınlık, delilik gibi durumlarda mazeret sayılabilir. Baygınlık hali geçtikten sonra geçen namazlarını kaza ederler.

Dört Mezhebin mensupları; namazı terk edenlere uygulanacak cezaları ayrı ayrı uygulamışlardır. Kur’an-ı Kerimde Allah (CC) Maun Suresi 5. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “Onlar namazlardan gafildirler” Taha Suresinin 124. Ayet-i Kerimesinde isi: “Kim benim kitabımdan. Kim ki benim zikrimden (namazımdan) yüz çevirirse onun için dar bir geçim vardır. (enflasyonist bir baskı vardır) Kıyamet gününde onları kör olarak hasrederiz

S.6) Hocam; Biz esnafız. Zekâtı senetle taksitlere bölerek verebilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.6) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; zekâtı peşin vermek daha faziletlidir. Senetlere bölerek verirken gelecek günlerdeki enflasyon farkını hesap ederek fakirin lehine olmak üzere fazla verirsiniz.

Diyelim ki; 10.000.-TL zekâtınız var. 5 ay sonra ödenecekse enflasyon farkını hesap ederek fazla verilmesi gerekir.

S.7) Hocam; Benim kocam öldü. Hacca yazıldım. Bu yıl da Hac kuram çıktı. Bana sen yalnız gidemezsin diyorlar. Siz ne dersiniz?

C.7) Hanefi Mezhebine göre; yalnız bir kadının Hac İbadetini yapması mekruhtur.

Şafii Mezhebine göre; kadının yanında kocası yoksa bir yakını (mahremi) yoksa yanında en az 3 tane bayan (kadınlar gurubu) varsa o takdirde o gurupla farz olan Haccına gidebilir. Nafile Hacca gidemez.

Hanefi olan bir bayanın Hac kurası çıkmış, Diyanetle veya güvenilir bir şirketle bir kadın gurubuyla Hacca gidebilir.

Şafii mezhebine göre; güvenilir bayanlar varsa beraber Hacca gidebilirler.

S.8) Hocam; Sizi Eskişehir’den arıyoruz. Umre’ ye gideceğiz. Erkekleri ihramsız Tavaf Mahalline almıyorlarmış. Biz Kâbe’yi görmeye gidiyoruz. Bazı hocalar sahte ihramla Tavafa girmek haramdır, kul hakkıdır diyorlar. Bu konuyu açıklar mısınız?

C.8) Helal ve haram hükümlerini koyan Allah (CC) ve Rasülüdür. Adam helale haram derse dinden çıkar. Peygamber Efendimiz (SAS) Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurur: “Kâbe’ye 120 sevap iner. 60 sevap tavaf edenlere, 40 sevap namaz kılanlara, 20 sevapta Kâbe’yi seyredenlere” Kâbe’nin hakkı tavaftır.

Umre’ ye giden yaşlı bir adam 2nci veya 3ncü katta tavaf etmesi çok zordur ve 7 km’dir. Bu Suudi’nin bir uygulamasıdır. Siz uygun zamanda tavaf edin inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi