Diyânet yetkililerine
Efendim geçen gün oğlumla Üsküdar sokaklarını dolaşıyorduk pek çok câmiye rastladık. Vakit namazlarımızı farklı farklı câmilerde edâ etmek nasip oldu hamdolsun. Ecdattan Allah Teâlâ râzı olsun. Nerdeyse birkaç sokakta bir 1500 lü dönemlerden kalma eski târihi câmiler mevcut. Çoğu restore edilmiş, edilmeyenler de var kimini de bir hayırsever yenilemiş. Emeği geçenlerden yüce Rabbim hoşnut olsun. Ancak uzun zamandır hep aklımda saklı tuttuğum ama bu sokakları gezerken içimde daha bir belirginleşen fikri sizlerle paylaşmak istiyorum. Ayrıca da bir vatandaş olarak buradan ilgililere de seslenmek istiyorum.
Câmilerimiz sâdece vakit namazları sırasında açılıp ardından kilitlenen mekanlar olmamalı. Tamam namaz aralarında gelen cemaat için câmi dışında küçük bir bölüm ayrılıyor buna bir şey demiyoruz, iyi oluyor ama bu yetmez efendim. Ortalık bu kadar bozuk fikir akımlarıyla kaynıyorken, insanlar inanç bunalımlarından oradan oraya yaprak gibi sürüklenirken her gün artan intihar vakalarına şâhit olurken neden câmilerimiz boş kalsın, kapısına kilit vurulsun?
Alışveriş merkezleri, çarşılar, pazarlar, cafeler lebâlep dolarken, âdeta insan kaynarken bilhassa şâhit oldum onca soğuğa rağmen ‘tahtakale’de yürünmüyor sokaklarda insan kalabalığından. İnsanlar neredeyse birbirlerinin üstünde gidiyorlar öyle bir izdiham. Câmileri hatırlıyorum aynı kalabalık oralarda yok. Neden yok? Düşünmek gerekiyor. Evet yemek yemek, barınmak, giyinmek ihtiyaç fakat inanmak da, en büyük ihtiyaç. Bilhassa çağın gelişen yüzünden bahsederken pek çok sıkıntıyla nasıl baş edeceğini bilmeyen tecrübesiz dünyalılar için aslında din en gerekli ihtiyaçtır.
Aşınan değerler, kaybolan güzellikler, yitirilen ahlâkî umdeler hep aranıyor. Çocuklar, gençler bilinmez bir mecrâya doğru sürükleniyorlar. Yetişkin ve yaşlılarda bunlardan hâli değil. Bunu bir kere iyice anlayalım. Bilhassa mega şehirlerde tıpkı gençler gibi davranan onlar gibi rengârenk, allı-pullu giyinen kadın ve erkeklerin yanı sıra 70 yaşında kulağında küpe takan yaşlı ihtiyar erkekler var. Yine gençlerin gittiği mekanlarda vakit geçiren yaşı ileri zatlar var. Böylesi bir ahlâkî sefalet tablosu varken câmiler neden kilitli kardeşim? Ey Diyânet yetkilileri siz sâdece vakit namazları kıldırmak ve Cuma namazı için mi görevlisiniz? O câmiler bana kalsa tamı tamına yirmi dört saat açık kalmalı.
Her ihtiyaçlı câmiye gelmeli. Câmi görevlisinin nasihatlerine, ilgisine, bilgisine muhtaç olan pek çok insanımız var. Câmiler insan için olmalı yalnızca namaz kıldırmak için değil. Câmilerimiz hamdolsun pek çok güzel imkanları içinde barındıran, ferah, aydınlık mekanlar olarak insanın rûhuna hitap eden kutsal yerler… Oralarda neler yapılmaz? Görevlisi çalışkan olan câmilerde güzel fâliyetler oluyor. Meselâ, Üsküdar’da Kuşkonmaz câmiinde mükemmel faaliyetler icra ediliyor. Neden diğer câmilerde de olmasın?
Bu arada orası gibi hizmet veren başka câmilerimizde var elhamdülillah ama yetmez. Biz istiyoruz ki, nöbetli, vardiyeli, geceli-gündüzlü halkımıza, insanımıza dîni hizmetler verilsin. Biz istiyoruz ki, eski Osmanlı da olduğu câmilerde kitaplar okunsun, ders halkaları teşkil edilsin. Osmanlı’da üç ‘şerif’ okunurmuş. Bunlar Buhârî Şerif, Şifâi Şerif, Mesnevî Şerif. Aynen bunun gibi câmiler arı gibi kaynamalı, her yaştan çocuk-genç-orta yaşlı-ihtiyar her kesime hitap edici erkek-kadın herkese ayrı ayrı hizmet halkaları oluşturulmalı. Câmi görevlileri yan gelip yatmamalı başka işleri yan uğraş yapmamalı. Onlar bu işin dertlisi olmalı. Diyânet görevlilerini ona göre seçmeli ihtiyaçları varsa gerekli elemanları almalı. Var olan elemanlarına da her türlü insan iletişimi bilgi ve teknolojik donanımı sağlamalı. Bir zamanlar başlamıştı; ‘Âile İrşad Merkezleri’ diye. Doğrusu bu merkezler adına kayda değer bir çalışma görülmedi. Pek tabi işler maaş için değil Hak rızâsı gâyesine mâtuf olmalı ki netice alınabilsin.
Velhâsıl câmilerin namaz vakitleri hâricinde böyle boş boş âtıl olarak bekletilmesi çok yönlü israftır. Fikrî, zihnî, ahlâkî olarak dağılan, savrulan bunca insan varken, ruhsal sıkıntılara giren onca insan varken diyânet câmilerini insanlara yararlı olmaya açmaz ise Hak katında sorumlu olacaklarından emin olsunlar. Bize bu kadar imkan tanınıyor gerisi yasak, kânunlara aykırı söylemlerine de girilmesin. Kardeşim sen bunun için dertlen biraz, araştırma yap câmileri daha çok insanların rûhî ihtiyaçlarını gidermek adına sahaya koy gerisi gelir. Hamdolsun devlet bu hususta gerekeni yapar. Yeter ki siz bu azimde olun. Daha aslında çok yazacak şey var. Mesele anlaşıldı sanırım.
Hayırlı Cumâlar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.