Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

DEMİR EKSİKLİĞİ

DEMİR EKSİKLİĞİ

Demir canlılar için olmazsa olmaz temel bir mineraldir . Yaşamın ilk 15 yılı organizmalarda demir birikir. Bir depolama süreci olduğu için gelişme döneminde bireylerin demir ihtiyacı çok daha fazladır. Yetişkinler belli döngülerin eşlik ettiği bir mekanizma ile % 95 tekrar demiri vücutlarında dönüştürebilirken çocukların vücudu % 70 oranında dönüştürebilir. Geriye kalan demir ihtiyacını yani %30 ‘luk demir ihtiyacını gıdalardan karşılarlar. O nedenle özellikle çocuk ve bebeklerin demir ihtiyacı yetişkin bireylere göre daha fazladır. Demir ince bağırsakların yukarı kısımlarında emilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ

Vücutta yeterli miktarda demir kalmadığında anemi yani vücutta kansızlık görülür. Kansızlıkla birlikte kan hücre sayısı azalır, hemoglobin miktarı düşer. Kansızlıkla birlikte demirin en önemli görevi olan vücutta oksijen taşıma görevi aksar. Baş dönmesi, halsizlik, iştahsızlık, yorgunluk, kırılgan tırnaklar ve bağışıklık sisteminde yetersizlikler görülmeye başlar. Anemi sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Dünya popülasyonunun yaklaşık % 30 ‘unda demir eksikliği anemisi görülmektedir.

ANEMİ NEDENLERİ

Çeşitli nedenlere bağlı bireyde kanama olması

Geçirilen enfeksiyonlar

Hamilelikler

Bireyin demir, folik asit ve B12 vitaminini yetersiz alması demir eksikliği anemisinin görülme nedenlerindendir.

VÜCUTTA DEMİR EMİLİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

1. C vitamini ile birlikte alınan demir daha kolay emilmektedir.Mümkün olduğunca beslenmenizde taze sebze ve meyvelere yer verin. Salatalarınıza limon sıkın.

2. Yemeklerden hemen sonra ve yemekle birlikte çay kahve tüketmeyin. Bunların tüketimi demirin emilimini azaltır. Çayı yemeklerden hemen sonra içme alışkanlığınız var ise daha açık ve limonlu bir çay tercih ediniz.

3. Beslenmenizde posanın çok olması demir emilimini etkilemektedir bu nedenle posalı besinleri dengeli tüketmeniz demir emiliminiz için önemlidir.

DEMİR KAYNAKLARI NELERDİR?

Kümes hayvanları, karaciğer, kırmızı et, balık

Yumurta

Taze ve kuru meyveler (İncir, hurma ,üzüm, kuru üzüm )

Pekmez (kara dut pekmezi, üzüm pekmezi)

Kabuklu yemişler

Koyu yeşil yapraklı sebzeler (Ispanak ,kabak, brüksel lahana, karalahana ,pazı ,kırmızı pancar , maydanoz ...)

Kurubaklagiller ( Fasülye, mercimek, nohut )

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi