Amatör spor kulüplerimizin sorunları ve çözümlemeleri
Amatör ruhlu olmak, hevesli olmaktır. Amatör ruhlu olmak, cesur olmaktır. Amatör ruhlu olmak, paylaşmaya açık olmaktır. Amatör ruhlu olmak, çalışmanın sadece para kazanmak için olmadığını bilmektir.
Amatör spor kulüplerimizin sorunlarına ve çözümlemelerine kısa başlıklarla değineceğimiz bu yazımızda amatör spor kulüplerinin gelir elde etmede sorun teşkil ettiği bir konu olarak herkesin üzerinde pek durmadığı üye aidatlarının verimli bir kaynak olmadığına parmak basmak istiyoruz. Gözlemlerimiz kulüp üyelerinin kağıt üstünde kalması ile hatta biraz iddialı olacak ama insanların kulübe üye olduğunu bilmemekte yada yıllar içinde unutmaktadır. Böyle olunca üye aidatlarının sorunsuz toplanmadığı daha doğrusu aidat istemenin söz konusu olmadığı gerçeği ile tüzüklerinde yıllar önce belirlenen üyelik aidatı günümüz koşullarına göre güncellenmemekte, sadece kağıt üstünde kalmakta ve yıl sonu beyannamelerde gelir-gider olarak işlenmekten öteye geçmemektedir. Bu arada üye aidatlarının elle tutulur aidatlar olmaması ile üye sayısı yüksek kulüpler olmadığı varsayımı ile bu geliri etkin bir kalem olmaktan çıkarmaktadır. Aidat konusunda amatör spor kulüplerinin çoğunluğun yarışma sporlarına yönelmiş olmaları ve herkes için spor fikrinin gelişmesine imkan tanıyan üyelik sisteminden uzak durmaları, halkın kulüp faaliyetlerinden faydalanmasına pek de imkan vermeyen bir yapılanma olarak karşımıza çıktığından kulüplerin üyelik noktasında eksikliklerini gidermesi faydalı olacaktır.
Amatör spor kulüplerimizde yaşanan gönüllü çalışmaya bağlı eksiklikler nadir olsada sorundur. Kulüplerin spor aktivitelerinin örgütlenmesi, yönetimi ve işleyişinde geleneksel olarak gönüllülük esas alınmalıdır. Sonuçta gönüllülük uygulamaları spor kulüplerinin sosyal birer oluşum olmalarına işaret etmekte, spor kulüpleri de sporun yaygınlaştırılmasında bu kaynaktan ekonomik olmasada farklı yönlerden fayda sağlamalıdır. Ancak amatör spor kulüplerinde gönüllü katılım ağırlıklı olarak yönetim kademesinde mali yönde görülmekte olup alt kademelerde çeşitli pozisyonlarda gönüllü olarak, karşılık beklemeksizin görev alma fikrinin yaygınlaşması kulübe işleyiş sağlayacaktır.
Amatör spor kulüplerimizde gelir oluşturamamak, yaşadığı sorunların başında geldiği görülmektedir. Gelir oluşturma noktasında hazır gelir beklemek yerine sponsor bulmaya çalışılmalıdır. Fakat amatör spor kulüplerine yapılan sponsorlukların firmalarca yalnızca en popüler branşlar için göze alındığı bilinmektedir. İlimizde gözlemlerimiz doğrultusunda amatör spor kulüpleri için sponsorluğun uygulamada dostane ilişkilere dayalı ve sınırlı malzeme yardımlarından daha doğrusu forma reklamından öteye gidemediği ve resmi sponsorluk sözleşmesine dökülmediği görülmektedir. Kulüplerimiz sponsorluk yasasını inceleyerek ciddi ve resmi çalışma yapmalıdırlar.
Yazımızın sonunda olmazsa olmazlarımız olan müessese kulüplerimizede kısaca değinelim. Kurum amatör spor kulüplerinin yönetimlerinin spora bakış açısına göre kulübün işleyişi avantaj ve dezavantajlara sahip olduğu görülmektedir. Buna göre kurum kulüpleri kurumlardan finansal destek ve tesislere erişimde ayrıcalıklara sahip olduklarından avantajlı görülmekte ancak kurum yöneticilerinin genel olarak spora olan ilgisi azaldığında bu kulüpler yada branşlar kapatılabilmekte ya da ödenekleri azaltılabilmektedir. Bununla birlikte kurum kulüplerinin liglerdeki yaygınlığı ve tesis kullanım sıkıntısı özellikle ilçelerimizde yaşamadıkları düşünüldüğünde amatör spor kulüpleri içinde en korunaklı bölgede olduklarını düşünmek yanlış olmayacaktır. Sonuçta kurum kulüplerinin desteklenmesi, çoğalması ve olanların yaşatılması gerekmektedir.
Amatör spor kulüplerimizin daha çok futbol takımlarının sorunlarına ve çözümlemelerine kısaca ve amatörce değindiğimiz bu başlıklara kulüplerimizin geliştirme ve uygulama noktasında çaba göstermesi dileğiyle. Esen kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.