İbrahim Karabacak

İbrahim Karabacak

Amatör spor ailemizin naif ve mahcup delikanlısı: Zahir Renklibay

Amatör spor ailemizin naif ve mahcup delikanlısı: Zahir Renklibay

Tam ismi Muhammet Zahir Renklibay, 1957 Konya doğumlu. Konya Selçuk Eğitim Enstitüsünden mezun oldu ve Anadolu Üniversitesi biyoloji bölümünde lisansını tamamladı. Evli, 3 erkek çocuğu babası. Yıllardır yürüttüğü sürücü kursları işletmeciliği ile ilimizin sevilen, sayılan iş ve spor insanlarından biri.

 

Klasik bir özgeçmiş! Ama biz orasında değiliz. Bizim derdimiz, Zahir Renklibay’ın 50 yılı aşkındır derdi-tasası ve sevgisi olmuş futbol sevdasını; gün yüzüne çıkartıp cilalamak ve insanlara örnek olması yolunda omuz vererek bu derdini amatör spor ailemize paylaşmak olacaktır.

 

Çocukluğu; Dolav mahallesinde geçen ve bu mahallenin kültüründen beslenen, yetişen Zahir, 1971 yılında Konyaspor futbol okulunda spora başladı. Konyaspor minik, genç, amatör takımlarında daha sonra Yolspor ve Selçukspor takımlarında uzun yıllar amatör futbolcu olarak Konya sporuna hizmet etti.

adsiz-007.jpg

 

Bugünün şartlarına göre futbolculuğunu kıyaslarsak rahatlıkla üst düzey diyebiliriz. Fakat o günlerin şartlarına ve futbolcularına göre genç Zahir’in futbolculuk yaşamı sönük geçti diyebiliriz. Çünkü ağabeyleri rahmetli Naci ve Allah uzun ömür versin Ali Osman Renklibay, futbolculuk standartlarını öyle bir noktaya taşımışlardı ki, değil Zahir o dönemin birçok yetenekli futbolcusu onların çıkarttığı bu çıtaya ulaşamadılar. Bu nedenle futbolculuk yaşamı ağabeylerinin gölgesinde kaldı. Ama bu durumdan hiçbir zaman gocunmadı naif ve güçlü karakterinin kendisine bahşettiği öz güvenle bu tür benzetmelere ve karşılaştırmalara sadece tebessüm etti geçti.

 

Zahir, Konyaspor’un altyapı ve amatör takımda oynarken; Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Konya Yolspor’un yöneticileri futbol takımını profesyonel 3. Lige çıkarmaya karar vererek dehşet bir kadro kurmak üzere kolları sıvarlar. Dönemin ne kadar kalburüstü futbolcusu varsa Karayolları bünyesinde iş vererek futbol takımına dahil ederler. Kimler yoktur ki; rahmetli Nevzat, Azam, Cabbar ile Allah sağlık sıhhat içinde uzun ömürler versin; Adanalı Muammer, kaleci Mehmet, Halis, Halid, omuzdan Ali, Mehmet Özdil, Cabran, Behçet, Necip, Muammer, Erol, ayala Ahmet, kaptan İbrahim ve antrenör olarakta rahmetli Sadettin Temeller ile adeta amatör milli takım karması gibi bir takım oluşturulmuştur. Ve Zahir’de bu takıma transfer olur ve Karayollarında işe başlar. Aktif futbolculuk ve iş derken aynı zamanda üniversite öğrenimine de devam ettirmektedir.

 

Rahmetli Sadettin Temeller idaresindeki Yolspor, o yıllarda Konya amatör kümede fırtına gibi eser. Rakiplerin korkulu rüyası olmuş amatörün çok üstünde bir takım görüntüsünde başarılar peş peşe gelir. Zahir’de iş, okul, maç ve sıkı antrenman temposu dörtgeninde, elinden geleni yapar.

 

Gel zaman git zaman Yolspor’da misyonunu tamamlayan Zahir, daha sonraki yıllarda sürücü kursu işletmeciliği ile ticarete atılmış ve ileride kendi ile adeta bütünleşecek, anılacak ve 1927 yılında kurularak ülkemizin en eski amatör kulüplerinden olan Selçukspor’a transfer olur. Selçukspor’da yıllarca dolu dolu geçen aktif futbolculuk yaşamı sonrasında kulübün sahipsiz kalmaması adına son 10 yıl öncesine kadar zaman zaman futbolculuk, antrenörlük ve 40 yılı aşkındır sürdürdüğü Selçukspor başkanlığını maddi manevi devam ettirmektedir.

 

Selçukspor’da antrenörlük ve yöneticilik bağlamında devam ettirdiği başkanlığı şehrimizde efsane olmuş artık büyük küçük herkes tarafından Zahir başkan olarak anılmaktadır. Yarım asra yaklaşan Selçukspor gönüldaşlığında; hafta sonları evinde çocukları ile yapacağı sabah kahvaltısından ve ailesi ile geçirdiği zamandan çok deplasman yollarını, futbol sahalarını; yenmeyi ve yenilmeyi, sevinçleri ve hüzünleri ile büyütüp, acıyı bal eylemiştir. Sadece varlıkla değil yoklukla da var olmanın ve gönüllülüğün anlatılmaz emeği ile bezenmiş, sevgi zenginliğini takımının sarı-lacivert forma renklerinde hissetmiş ve doyasıya yaşamıştır. Maçların öfke sarmalında bazen kendini kaybederek şekeri yükselmiş ama galip geldiğinde olduğu gibi mağlup olduğunda da büyük olabilmiştir her zaman. Tribünde ya da yedek kulübesinde, takımının attığı bir gol sonrası “helal olsun sizlere” diye haykırıp, terle ıslanmış, kazancını kulübüne harcayan, amatör sporun gerçek kahramanı ve camianın naif, mahcup delikanlısıdır.

 

Spor Hizmetleri Genel Müdürümüz Mehmet Baykan’ın liderliğinde şehrimiz amatör spor kulüplerine ve gençliğine hizmetleri unutulmayan, gönüllerde hala “98 Ruhu” diye anlamlandırılan Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun yönetim kurulu üyeliğine seçilen ve mevcut başkan Remzi Ay’ın önderliğinde Konya ASKF başkan vekili olarak amatör spor kulüpleri ile Konya gençliği ve sporuna hizmetleri devam eden Zahir Renklibay’ın önceki dönemde Hilmi Kulluk ve bu dönemde de Fatih Özgökçen başkanlığındaki Konyaspor yönetimlerinde görevini halen sürdürmektedir. Ayrıca ilimizi TFF 3.Ligde temsil eden 1922 Konyaspor’un başkanlığını yapmaktadır.

 

Yıllardır şehrimiz sporuna dolayısıyla amatör ve son dönemlerde profesyenel futbola hizmetleri göz ardı edilemeyecek Zahir Renklibay’a amatör spor ailemizin tüm paydaşları adına teşekkürü bir borç biliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İbrahim Karabacak Arşivi
SON YAZILAR