Zam furyası kitap sektörünü de vurdu!

Zam furyası kitap sektörünü de vurdu!

Artan fiyatlar ve hayat pahalılığı her sektöre etki ettiği gibi kitap fiyatlarını da vurdu. Rampalı Çarşı esnaflarından İrfan Ulus, “Pahalı kitap fiyatları insanı okumaktan soğutur oldu” dedi 

Kitap fiyatları da artan pahalılık ve zamlardan nasibini aldı. Kağıt fiyatlarındaki artışlar doğrudan kitap fiyatlarını yükseltirken vatandaşlar kitap alamaz oldu. İkinci el kitaplara olan ilginin arttığı da gözlemlenen bir başka durum oldu. Uzun yıllardan beri kitapçılık yaptığını kaydeden ve kitap fiyatlarının bu denli sıkıntılı olduğunu hatırlamadığını belirten Rampalı Çarşı esnaflarından İrfan Ulus, “Döviz kurlarındaki artışlar olsun, faize olan yönelim olsun her sektörü kıskaç içine soktu. Kitaplar da bu olumsuzluktan yoğun şekilde etkilenen bir sektör. Öyle ki kâğıdın yüzde 95’i dışarıdan geliyor. Matbaasından baskısına, taşımasından diğer maliyetlere masraflar yüzde 250’yi aşmış durumda. Yıllardan beri kitapçılık yaparım fakat fiyatların bu denli sıkıntılı olduğu bir süreç hatırlamıyorum” ifadelerini kullandı.

PİYASADAKİ ZAMLAR KİTAPLARI DA VURDU

Vatandaşların zaten okumadığını, okuyan bir avuç kişinin de fiyatlardan muzdarip olduğunu ifade eden İrfan Ulus, “Döviz kurlarında kısa bir sürede yüzde 100’ü aşan artış yaşandı. Bu artış kitap sektörünü de ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Piyasadaki zamlar kitapları da vurdu. Kitap alımlarında da düşüşler yaşanıyor. Bundan üç dört ay öncesine oranla yüzde 50 oranında bir düşüş var. Vatandaş zaten okumuyordu, okuyan bir avuç kişinin de artan fiyatlar karşısında beli büküldü. Buradan söylüyorum döviz azalmadıkça, faize olan rağbet düşmedikçe kitapların da fiyatları düşmez. Bir hafta önce 35 TL’den sattığım kitap bugün 90 TL oluyor. Bu bir zulümdür. Artan fiyatların önüne geçilmeli” şeklinde konuştu.  

EKONOMİK SIKINTILAR KİTAPSEVERLERİ DE VURDU

Ekonomik sıkıntıların kitapseverleri de vurduğunu kaydeden Kitapçı İrfan Ulus, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kitapsever insanlar o kadar sıkıntıya girdi ki neredeyse fiyatlardan dolayı kitap okumaktan soğuyacaklar. Bugün dükkâna gelen müşterilerin yüzde 60’ı kullanılmış ve 2. el kitap ister oldu. Ekonomik sıkıntılar kitap okumak isteyen gençleri de vurdu. Kim ne derse desin okumak bir ihtiyaçtır. Özellikle medyanın ve TV kanallarının yaptıkları yanlış algılara en doğru yaklaşımı yapanlar düzenli kitap okuyanlardır. Kitap okumanın kişiye onlarca fayda sağlar. Gelin görün ki bu fiyatlar insanları kitap okuyamaz hale getirdi.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.