Yeşil enerji temiz enerji
Fosil, enerji kaynaklarının sınırlılığı ve pahalılığı gibi etkenler, elektrik enerjisini çok büyük bir öneme sahiptir. Sanayiden tarıma bütün sektörlerde kullanılan değişmeye ve her yıl artan bir maliyettir. Gelecekte insanlık için bugün olduğundan çok daha büyük bir öneme sahip olacaktır.
Bugün durup çevremize ve kendi ailemize baktığımızda daimi ve her gün artan oranda tüketim halinde olduğumuzu görüyoruz. Mevsim ihtiyaçlarına göre değişen tüketimlerimiz bize günün sonunda cep yakan kâğıt parçaları ile geri dönüyor.
Yapılan zamlar ile ısınmaya korkarken, öte yandan sağlığımızı düşünmek zorundayız. İşte bu noktada yenilenebilir enerji önemine bir kez daha ön plana çıkarıyor. Sonsuz enerji kaynağı olan doğadan aldığımız güç ile hem tasarruf sağlıyor hem de çevremizi koruma altına alıyoruz.
Enerji bakanlığının verilerine göre Türkiye 2020 yılında ekim ayında bir önceki yıla göre elektrik ithalatı çok büyük oranda düşmüştür.126 milyon kilovat saatten 55 milyon kilovat saat olmuştur.
Elektrik tüketimi 2020 ekim de 2019 yılının aynı ayına göre yüzde 4,96 artışla 24 milyar 26 milyon 533 bin kilovat saate çıkmıştır. Üretim de yüzde 5,5 artışla 24 milyar 290 milyon 851 bin kilovat saat oldu.
Elektrik üretiminin yüzde 18,3'ü hidroelektrik santrallerinden, yüzde 33,5'i doğal gaz santrallerinden, yüzde 21,4'ü ise ithal kömür santrallerinden sağlandığı biliniyor.
Üretimde rüzgâr enerjisinin payı yüzde 4,6 yerli kömür santrallerinin payı ise yüzde 16,9 olarak kayıtlara geçti.
Kalan yüzde 5,3'lük kısım ise jeotermal, güneş, fuel-oil ve biyokütle kaynaklarından elde edildi.
Enerji ithalatın azalması ve bazı ülkelere ihraç yapılması güzel bir şey evet ama, üretilen enerjinin ithal kömür santrallerinden değil rüzgar, jeotermal ve güneş kaynakların kullanılmasıyla elde edilmesi amaçlanmalıdır. Maliyetleri çok daha ucuz ve sınırsız kaynaklardan elde ediyorsun.
Yeniden şekilleşmeye başlayan dünya gelecekte elektrik kullanımında doğal kaynaklardan elde etmek için bugünden çok büyük yatırımlar yapmaya başladı bile.
Yenilenebilir kaynaklar, AB’nin elektrik üretiminde fosil yakıtları ilk kez geçmiş durumda.
AB'nin elektrik üretiminde 2019'da yüzde 34 olan yenilenebilir kaynakların oranı, 2020 yılında yüzde 38'e yükseldi. Böylece AB üyesi 27 ülkede yenilenebilir enerji, 2020’de ilk defa fosil yakıtları geride bırakarak AB’nin ana elektrik üretim kaynağı haline geldi.
ABD Başkanı Joe Biden, 2030 yılına kadar federal sularda açık deniz rüzgâr enerjisi kapasitesinin ikiye katlanması kararına. İmza attı.
İlgillere, AB birliği ve ABD gibi ülkeler çok büyük yatırımlar yapmaktadır. Hepsinin ortak hedef ve çabası 2035-2050 yılına kadar yüzde 100 yeşil ve temiz enerji elde etmek.
Ülkemizin de doğal kaynaklara olan yatırımları artırıp gelecekte yeşil enerji, elektrik, su ve alan ısıtma ve motorlu taşıtlar için yakıt dahil olmak üzere tüm önemli kullanım alanlarında fosil yakıtların yerini alabilir .
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.