Ramazan Kural

Ramazan Kural

Ahilik Ve Önemi

Ahilik Ve Önemi

Ahilik kökeni Arapçaya dayanan kardeşlik anlamına gelir.

 

Günümüzün esnaf odalarının başlangıç teşkilatı olarak kabul edilir. Ahilik 13. ve 20. yüzyılları arasında esnaf ve zanaatçı meslek gruplarına verilen bir isimdir. Toplumun ekonomik yapılarını kontrol eden bu meslek grupları, her yıl 'Ahilik Kültür Haftasını' olarak kutlanmaktadır.

 

Ahilik, Ahi Evran Veli tarafından 1200'lü yıllarda o dönem Anadolu'ya göç eden Türkmenlere hem aş hem de iş imkanı sağlamak amacıyla kurulmuştur.

 

Ahilik teşkilatı aynı zamanda tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman, vasıflı ve kaliteli bir meslek sahibi üretici bireyler ve esnaf yetiştirilmek amacıyla kurulmuştur.

 

Ahilikte esnafların ticaret ahlakı konusunda birtakım kurallar çerçevesinde hareket etmesi gerekir. Ahilik zamanında kanaat önderi durumunda olan Hacı Bektaşi Veli Hazretlerinin tavsiyelerinden yola çıkarak kurulduğu biliniyor.

 

Ahiliği ahlaki ve insani prensiplerle oluşturmuştur. Ahilik teşkilatı kurucusu Ahi Evran’dır. Kuruluş amacı ticarete ahlaki ilkeler kazandırmak, esnaf dayanışmasını sağlamak, halkımız arasında ticaret kültürünü yaymak ve geliştirmektir. O dönemlerde de ticaretin payı ve önemi çok önemliydi.

 

Halkın ticaret ve sanat konusunda aldatılmadan en iyi şekilde hizmet almasını sağlamaktır.

 

Ahilik günümüz ticaret yapılarından en önemli farkları resmi olarak yer almayan ahlaki, İslami öğelerin ve dayanışma kültürünün ilke olarak uygulanmasıdır.

 

Böylece hem ticarette dürüstlük hem de dayanışma sağlanabilmiştir. Ömrünün uzun olması ve günümüzdeki organizasyonlardan bile yararlı olması sebebiyle ahilik dönemini yapılan ticaret uygulamalarını örnek almak sebebiyle ahilik haftası kutlanmaktadır.

 

Birçok ilde düzenlenen programlarla ahilik haftası kutlanıyor.

 

Bu yıl 13-19 eylül tarihleri arasında kutlanan programda Fuar, kermes, sergi, ikram, resim, seminer ve benzeri faaliyetler le çok güzel ve örnek olacak programlar yapılıyor.

 

Konya’mızda ahilik haftasında Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Muharrem Karabacak, yönetim kurulu üyeleri, oda Başkanları ile esnaflar, Vali Vahdettin Özkan’ı ziyaret te bulundular.

 

Ahiliğin benimsediği prensipleri bugünkü esnaf ve zanaatkâr insanların ticaret yaparken kul hakkı ve ahlak kurallarını düşünerek ahiliği örnek alarak çalışmalıdır.

 

Bu nedenle Ahilikte, insana verilen değer ve tüketici ve üreticiyi de korumaya yönelik faaliyetler ile

 

Sosyal ve ekonomik hayata ve birçok alanda etkilerini günümüze yansıtılması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Kural Arşivi