Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Yeni yılda gençlerimiz adına yeni gelişmeler

Yeni yılda gençlerimiz adına yeni gelişmeler

Efendim uzun süredir hep söyleyip duruyoruz, ‘gençlerin hayırlı, güzel çalışmalarla, sanat ile spor ile meşgul edilmesi lâzım’, diye. Zaman boşluğu, insanı boş işlerle uğraşmaya götürebiliyor. Bilindiği üzere insan hayâtı boşluk kabul etmez. Günümüzde insanlarda mutlak bir yoğunluk var gibi görünüyor ama insanlar o yoğunluk diye bahsedilenlerin arasında nasıl saatlerini sosyal medyaya sarf edebiliyorlarsa demek ki, vakitler doğru yerlere de harcanabilir değil mi? Buradan hareketle yeni duyduğumuz bir husûsu gençlerimiz adına heyecanlanarak sizlerle paylaşmak istiyoruz. Buyurun başlayalım;

 Gençlik ve Spor Bakanlığı adına açıklamalar yapan Bakan yeni projelerini duyurdu: Bakanlığa bağlı 10 Spor Lisesi, 30 yeni Gençlik Merkezi kurulacak. Buralarda; “Yerli ve milli projelerin geliştirileceği, ‘Dene-Yap Atölyeleri’ oluşturulacağı, ‘Robotik ve Kodlama, Arduino ve Elektrik, Nesnelerin İnterneti, Enerji Teknolojileri, Üretim ve Tasarım, İHA, Siber Güvenlik, Matematik ve Fizik’ alanlarında eğitimler verilecek.

Bunlar hakikaten muhteşem icraatlar! Gençlerim adına doğrusu heyecanlandım. Konunun ayrıntıları ise şöyle;

“Bugüne kadar Bakanlığa bağlı tam 287 Gençlik Merkezi’nde iki buçuk milyona yakın kayıtlı genç üyelerinin bulunduğunu ve ‘Sen Varsın’ temâsından yola çıkarak toplumun her kesiminden gençlerle irtibat hâlinde olduklarını belirten Gençlik ve Spor Bakanı; ‘Gençlerin mutlu ve güçlü bireyler olması için çalışıyoruz. Türkiye’nin gençleri bu merkezlerde buluşuyorlar. Aklınıza gelen her sahada gençlerimizin hizmetindeyiz.” Dedi. Devamla;

'YÖK ile işbirliği yaparak 10 üniversite ve 20 ortaöğretim kurumunda 30 merkez daha açılacak. Tematik gençlik merkezlerinin açılması için çalışmalar sürüyor, inovasyon, edebiyat, medya ve hukuk temalı merkezler de kuracağız. Bu merkezlerde ARGE-Elektrik-Elektronik, Mekanik, Üretim, Endüstriyel Tasarım, İnovasyon, Ses-Kayıt, Çekim, Astronomi ve Uzay Bilimleri ile Girişimcilik Atölyeleri ve Kitap Kafelerin oluşturulacağını’ belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanı; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ile gerçekleştirilecek ‘Dene-Yap Atölyeleri’ olacak. Bilim-teknoloji-elektronik-matematik eğitim modeli çerçevesinde ‘robotik ve kodlama, arduino ve elektrik, nesnelerin interneti, enerji teknolojileri, üretim tasarım, kendi İHA’nı tasarla, matematik ve fizik, siber güvenlik eğitimleri verilecek. Bu proje 81 ilde 100 gençlik merkezinde uygulanacak ve 20 bin genç bu imkanlardan yararlanacak. Milli ve yerli projelerin geliştirilmesini amaçlıyoruz. Gençlerimiz bu atölyelerde ortaya koyacağı projelerle ülkemizin geleceğini inşa edecek.” Diye konuştu. 

Bunların yanı sıra; “Bilimsel veriler üzerinden çocukları spora yönlendirmek ve spor kültürünü yaygınlaştırmak için ‘Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi’ni hayâta geçirdiklerini şu âna kadar ön testleri yapılan 1 milyon öğrencimiz farklı spor branşlarına yönlendirildi. Hedefimiz bu sayıyı 2,5 milyona çıkarmaktır. Biz Türk sporunda sürdürülebilir bir sistem oluşturmayı hedefliyoruz. İleriki aşamalarda elit sporcu havuzu oluşturulacak. ‘Sportif Yetenek ve Spora Yönlendirme’ ile ‘Spor Türkiye’ projeleriyle ülkemizdeki yetenekli ve başarılı sporcuların üst düzeyde yetiştirilmesi amacıyla kurulan ‘Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’ 21 ilde 20 branşta faaliyetlerini sürdürüyor. Bu merkezlerden 983 sporcu faydalandı. Geçtiğimiz yıl çeşitli dallarda 1087 madalya kazanıldı. Yanı sıra ‘Yüzme bilmeyen çocuk kalmasın’ sloganından hareketle ülke genelinde ilköğretim çağındaki 100 bin öğrenciye yüzme eğitimi vermeye başladıklarını” Belirtti. İlâveten;

"Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim okullarında görevli beden eğitimi öğretmenlerine ‘engelli sporları eğitim seti’ dağıtılacaktır. Ayrıca Bakanlık bünyesinde çalışan bin antrenörü okullarda görevlendireceğiz. 10 spor lisesi kurulması için alt yapı çalışmaları tamamlanma aşamasında, yine Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir çalışmayla 100 okul spor kulübü açılacak. Çok fonksiyonel olmayan statları liseye çevireceklerini hatta stat ile okul iç içe olacak böylece öğrenciler hem stattan hem okuldan faydalanacaklardır.” dedi. Dahası var:

Bakan; ‘Gençler adına yurtların ikinci bir üniversite olması için içeriğini zenginleştireceklerini’ belirtirken; ‘Sâdece barınma ve yemekle kalmayacağız, gençlerin gönüllerini de doyuracağız. Bir öğrenci üniversitede okurken kaldığı yurtta da sanki ikinci üniversitesini okumuş olacak. Yurtdışındaki gençlere yönelik de çalışmalarının olduğunu, Türkiye’de okuyup mezun olan öğrenciler var. Yurtdışında da gençlerle bir araya geleceğiz. Yurtdışında Gençlik ve Spor Müşâvirlerimiz olacak. Başta Almanya olmak üzere Türklerin yaşadığı yerlere gençlik merkezleri kuracağız.’ Dedi.

Hakikaten eğer gerçekleşirse mükemmel girişimler… Bizim senelerdir, istediğimiz, beklediğimiz, arzu ettiğimiz çalışmalar bunlar. Şimdiye kadar yapılsaydı gençler terör baronlarının elinde ziyân olmayacaklar, hayırlı uğraşların içinde bulunacaklardı. Olsun yine de zararın neresinden dönülse kârdır bilinciyle yapılanlar çok sevindirici gelişmelerdir. İnşaALLAH amaca ulaşır. Başarılar diliyoruz.

Hayırlı cumalarınız olsun sevgili okurlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi