Ucuz sebze hayal oldu!

Ucuz sebze hayal oldu!

Havaların ısınmasıyla sebze üretimin artacağını ve fiyatların düşeceğini söyleyen  Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, “Fiyatlar düşecek ama domatesin, salatalığın, patlıcanın, biberin kilosu 3-5 lira olmayacak” dedi 

Sebze ve meyve fiyatlarındaki afaki yükseliş devam ediyor. Tezgâhlar alev alev yanıyor. Fiyatlar, vatandaşın bütçesini hayli zorluyor. Marketler kadar pazarlarda da fiyatlar vatandaşa yüksek geliyor. Eskisi kadar ucuza sebze ve meyve tüketemeyen vatandaş bu duruma tepki gösteriyor. Son dönemlerde daha ucuz olduğu için çürümüş sebze ve meyve alımının artması da dikkatlerden kaçmıyor. 

FİYAT ARTIŞININ GEREKÇESİ ÇOK YÖNLÜ

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, sebze ve meyve fiyatındaki artışın gerekçelerini Merhaba Gazetesi'ne anlattı. Pirinç, “Şuan ihracat konusunda aşırı bir talep var. Hava şartlarının da fiyatın artmasına etkisi olmuştu. Ayrıca Ramazan ayı geldi. Vatandaşın Ramazan ayında sebze ve meyveye ayrı bir talebi oluyor. Girdi maliyetlerini söylemeye gerek yok, gerçekten girdi maliyetleri aşırı yükseldi. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan bir savaş var. Hepsi bir araya gelince ortaya böyle bir sonuç çıkıyor” dedi.  

FİYATLAR DÜŞECEK AMA ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Havaların ısınmasıyla birlikte üretimin artacağını, fiyatların da düşeceğini dile getiren Başkan Pirinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa'da üretimde birtakım sorunlar var. Türkiye'de öyle bir sorun yok. Üretebiliyoruz biz. Üretim arttıkça fiyatlar düşecek. Ancak domatesin, patlıcanın, biberin fiyatı 3-5 lira olmayacak. 20'li rakamlar da olmayacak. Vatandaştan bir ricamız var. Ramazan ayında mümkün oldukça ihtiyacımız kadar alışveriş yapmalıyız. Talep artınca fiyatlar da artıyor.” 

adsiz.jpg

ÜRÜNLERİN HALDEN ÇIKIŞ FİYATI ŞÖYLE 

Pazar fiyatlarının market fiyatlarına oranla daha düşük olduğunu, vatandaşın sebze ve meyve alımında pazarları tercih etmesi gerektiğini ifade eden Pirinç, şunları kaydetti: “Market fiyatları daha yüksek. Doğru. Marketleri eleştirmek de doğru değil. Mal alırken fire veriyorlar, nakliye ücretleri arttı. Marketlerin başka başka gideri de var. Halden 13 liraya alınıp, kilosu 19 liraya satılan salatalıktan marketler gerçekten kâr elde edemez. Bugün orta ölçekli bir domatesin halden çıkış fiyatı 20-22 TL. Patlıcanın halden çıkış fiyatı yine 20-22 TL. Biber 28-30 lira, salatalık da 13 liradan halden çıkıyor.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum