Erdal Özel

Erdal Özel

Tercih

Tercih

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı.

 

Faiz sabit tutulur görüşü hakimdi ve beklenildiği gibi oldu. Döviz piyasasına çok fazla etki etmemesi de beklentilerin karşılandığını gösterdi.

 

Faiz enflasyonun sebebidir görüşü ile yönetilen para politikaları sonucunda bu ayda enflasyonun yüksek çıkacağını şimdiden tahmin edebiliriz.

 

Sürekli dikkat çekmeye çalıştığım üretici fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksi arasındaki farkın nihai tüketiciye yansımalarını görmeye başladığımız zaman durum dar gelirli vatandaş için daha da zorlaşabilir.

 

Faiz düşürülmüş olsaydı da üretici fiyat endeksi üzerinde olumsuz etkiler devam edecekti.

 

Üreticinin özellikle enerji ve hammaddeyi yurt içinden değil de yurt dışından temin ediyor olması üretim maliyetlerinde her zaman yüksek maliyete sebep olacak.

 

Hükümet burada bir tercih yapmak durumunda kalıyor ve dövizi düşük tutma çabası ile üreticinin yurt dışından daha düşük maliyet ile hammadde temin etmesini istiyor.

 

Peki yüksek maliyetli finansman giderleri?

 

Dışa bağımlılığı bitirecek reform niteliğinde yenilikler yapılmadan faiz düşer dolar yükselir, dolar düşer faiz yükselir.

 

Kısır bir döngü sadece…

 

Patates giderlerinden kurtulmak.

 

Tarımda plansız üretimin sonucunu ya el yakan fiyatlar ile vatandaş ödüyor ya da yeterli talep olmadığı için elinde kalan ürün yüzünden zarara giren çiftçi ödüyor.

 

Ekonomi eğitiminde temel grafiklerden birisidir örümcek ağı teoremi.

 

Bir sene az olduğu için yüksek getiri sağlayan bir ürün ertesi sene çok fazla çiftçi ekeceği ve arz fazlası yaracağı için zarar ettirir.

 

Özellikle tarım sektöründe kooperatiflerin kurulması, tarım bakanlığının bu duruma el atarak önümüzdeki yılın planlaması için üretici ile istişareler yapması, yönlendirmesi gerekiyor.

 

Bu yapılmazsa önümüzdeki yıllarda da ya çiftçi yollara ürün döker protesto eder, ya da halk maaşım yetmiyor diye sitem eder, üreticiye fırsatçı demeye devam eder.

 

Neyse ki 10 gün açıktı.

 

Ramazan ayı ile yasaklar yeniden hayatımıza girdi.

 

Hem de daha ağırlaşmış şekilde

 

Ramazan ayı öncesinde esnaf 10 gün açıktı.

 

10 gün değil ‘’128’’ gün de açık kalsa esnafın zararını gidermesi kolay gözükmüyor.

 

Bayram sonrasına kadar daha herkesin dişini sıkması gerekiyor ancak Ramazan ayını başlaması ile gıda fiyatlarındaki artış mağduriyetti daha da arttırıyor.

 

Serbest piyasa ekonomisi, isteyen istediği fiyata satar belki ama böylesi zor zamanda insanların özellikle bu mübarek ayı fırsata çevirmemesi gerekiyor.

 

Herkese hayırlı ramazanlar.

 

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erdal Özel Arşivi