Savaş meyve sebze piyasasını da vurdu!

Savaş meyve sebze piyasasını da vurdu!

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş sebze ve meyve piyasasını da olumsuz etkiledi. Türkiye’den gönderilen ürünlerde beklerken, iç piyasada ise fiyatlar hala cep yakıyor

Rusya - Ukrayna arasında gerilim devam ederken Türkiye’de sebze meyve fiyatları da durumdan etkilendi. Krizin başlaması ile birçok üründe fiyat artışları meydana geldi. Tırlarda bekleyen çoğu ürün, Rusya’nın ithalat alanında yaktığı yeşil ışığın ardından yola çıkabilme ihtimaliyle karşı karşıya kaldı. Piyasanın etkilendiği olumsuz hava bu doğrultuda düzelmeyi beklerken hal esnafı da fiyatların düşmesini beklediklerini kaydetti. Rusya'nın Türkiye'den meyve sebze ithalatını artırmak istemesinin fiyatlar için olumlu olacağını belirten Melike Hatun Çarşısı esnafı Bünyamin Çay, “12 TL’den sattığımız domates savaşın başlamasının ardından 18 TL’ye dayandı. Bunun gibi birçok ürünümüz krizden dolayı zamlanmıştı. Fakat son gelişmeler piyasaya olumlu etki yapabilir’’ dedi. Adnan Menderes Meyve ve Sebze Hal Başkanı Adnan Pirinç ise Rusya ve Ukrayna, Türkiye için ciddi bir pazar. Oralara giden mallar tekrar iç piyasaya dönmek zorunda kaldı’’ ifadelerini kullandı.  

RUSYA’NIN KARARI FİYATLARI DÜŞÜREBİLİR

Fiyatların kriz öncesi zaten yüksek olduğunu, krizle birlikte daha da arttığını kaydeden Konya Kadınlar Pazarı esnaflarından Bünyamin Çay, “Fiyatlar zaten yüksekti. Rusya - Ukrayna krizi daha da yükseltti. Savaş çıkınca ihracat yapılamadı. Mallar Türkiye’de kaldı. Normalde bu durumun fiyatlar üzerinde indirici etkene sahip olması gerekirken anlam veremediğimiz şekilde fiyatlar arttı. Rusya’nın ithalat için olumlu bir karar alması fiyatlar için olumlu bir etki meydana getirebilir. Hallerden giden ürünler araçlarda bekliyordu. Belki kapıların açılması piyasada olumlu bir etki meydana getirebilir. Yine de kesin bir şey söylemek mümkün değil. Piyasalar gerçekten çok karışık” şeklinde konuştu.

İHRACAT YAKINDAN ETKİLENDİ

Rusya’nın ithalat için olumlu bir adım atmasının hal esnafı için iyi bir haber olduğuna değinen Adnan Menderes Meyve ve Sebze Hal Başkanı Adnan Pirinç, ‘’Rusya ve Ukrayna, Türkiye için ciddi bir pazar. O bölgelere giden mallar tekrar iç piyasaya dönmek zorunda kaldığı için piyasa bu durumdan ciddi etkilendi. Yurt dışına çıkacak ürün iç piyasaya geri dönünce sıkıntılar meydana geldi. Dolayısıyla mallarda fiyatlar düşer diye beklerken bir düşüş yaşanmadı. Üreticinin ve ihracatçının zarar etmesi olumsuz bir mesele. Rusya eğer ithalat kararını uygularsa bu durum hal esnafı için olumlu bir adım olacak. 

RUSYA VE UKRAYNA’YA BAĞLI KALMAMAK GEREK

Türkiye’nin ihracatta Rusya ve Ukrayna’ya bağlı kalmamasının da gerektiğini vurgulayan Adnan Pirinç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “Kendimizi geliştirmemiz lazım. Zincir marketlere karşı geleneksel pazarlarımızı geliştirmeliyiz. Özellikle yeni ihracat sahaları edinmeliyiz.Bugün ne yazık ki girdi maliyetleri de çok yüksek. Avrupa’daki gibi çiftçiye mazot desteği, elektrik desteği vermeliyiz. Gübre fiyatları aldı başını gitti. Tabi bunun yanı sıra ithal olan sera malzemeleri olsun tohumlar olsun bunların hepsi çok yükseldi. Bunlar tabi üretimi etkileyecek unsurlar. Bunları daha makul fiyatlarla ürettirebilirsek çiftçiye üretim artsın. Çiftçiyi de ayakta tutmak lazım."

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum