Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Ramazan’da Beslenme

Ramazan’da Beslenme

Ramazan ayını gelmesiyle birlikte çarşı ve pazarda bir hareketlilik başladı. Ramazan ayı bereketiyle geldi. Sofralarımız çeşitlenmeye başladı.

Ramazan ayında oruç tutmanın Müslümanlar için dini boyutu olsa da dini boyutu dışında vücuda pek çok yararı vardır. Vücut uzun süre aç kaldığında ileride vücuda zarar verebilecek hücreleri yemeye başlar. Tıp dilinde buna ‘ Otofaji’ denilir.

Son dönemlerde açlığın vücuda faydası konusunda pek çok bilimsel araştırma yapılmaktadır. Aralıklı açlık diyetleri bu diyet modellerinden biridir. Bu diyetin farklı formları vardır. Yaygın olarak uygulanan 16 saat açlık ve 8 saatlik yeme penceresinden oluşmaktadır. Bu diyet modelleri ramazan orucuna benzetilse de ramazan orucu ile karıştırılmamalıdır. Bu diyet modelinde aralarda kalorisi olmayan su, kahve, bitki çayı gibi içeceklerin tüketimi serbesttir. Fakat ramazan orucunda hiçbir şey tüketilmemektedir.

Sürekli Çalışan Sindirim Sistemi Yorulur

İnsanlar bir gıdayı gördüğünde dahi vücuttan sindirim enzimleri salgılanmaya başlar. Bu nedenle vücut her an vücuda gıda girecekmiş gibi kendini sindirime hazırlar. Bu kadar koordine bir mekanizma olması sürekli çalışan sindirim sistemi demektir. Haliyle de bu sistemin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Sürekli çalışan bir arabanın arıza yapma ihtimalinin arttığı gibi sürekli aktif olan bir sindirim sisteminin de hastalıklara yakalanma ihtimali artar. Bir ay boyunca tutulan ramazan orucu iyi yönetilebilirse vücuttaki sistemlerin özellikle sindirim sisteminin dinlenmesine yardımcı olur. Ramazan orucunun bu güzel faydalarından yararlanmak adına gelin birlikte nasıl bu süreci yönetebiliriz bakalım.

Ramazanda Sağlıklı Beslenme

  1. İftarınızı 1 bardak ılık su ve iftariyelik ( hurma, zeytin vb. ) ile açınız.
  2. İftarda mutlaka 1 kase sıcak çorbanız olsun ve çorbadan sonra biraz ara veriniz. Tokluk sinyallerinin beyne iletilmesi 15-20 dk dır. Eğer ara vermezseniz gerekenden fazla yemek yiyebilirsiniz.
  3. Ana yemek olarak haftada 2-3 gün et yemeği 3-4 gün sebze yemeği ve 1 gün de kurubaklagil yemeği yiyerek sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.
  4. Vitamin ve minerallerin temel kaynağı sebze ve meyveye beslenmenizde yer açın. Sebzeyi salata meyveyi hoşaf olarak tercih edebilirsiniz.
  5. Süt ve ürünlerine iftar ve sahurda yer açın. Kefir, süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri tokluğunuzu arttırmaya yardımcıdır.
  6. İftarda tatlıyı hemen yemeğin ardından değil 1- 2 saat sonra ara öğün olarak haftada 2-3 gün şeklinde tercih edebilirsiniz.
  7. Sahura kalkmanız açlık süresinin kısalmasına yol açmaktadır. Bu nedenle sahura kalkmanızda fayda vardır. Eğer kalkılmayacaksa uyumadan en az 45 dk önce sahur öğününüzü yiyin ki sindirim problemleri ile karşılaşmayın. Eğer diyabet gibi kronik rahatsızlığınız varsa sahura kalkmanız daha iyi bir seçenektir.
  8. Sahuru kahvaltı öğünü gibi düşünebilirsiniz. Yumurta, peynir, ceviz, bol yeşillik, 1 porsiyon mevsim meyvesi ve tam buğday ekmeği gibi sade bir sahur öğününü tercih edebilirsiniz. Aşırı tuzlu, yağlı gıdaların tüketiminden kaçının.
  9. İftar ile sahur arası ara öğün yapabilirsiniz. İhtiyaç hissetmezseniz sadece iftar ve sahur öğünü de yapabilirsiniz. (Ör: 1 bardak kefir + 1 elma)
  10. Günlük içmeniz gereken suyu iftar ile sahur arasına yayın ortalama 2-2.5 litre su içmeye çalışın. Kronik rahatsızlığınız yoksa günde 1 şişe maden suyunu da içecek planınıza ekleyebilirsiniz.
  11. Gün içinde yapmanız gereken egzersiz için kendinize uygun bir saat belirleyin. İftardan 1-5- 2 saat sonra iftardan 1-2 saat önce ya da açlığa toleransınız yüksekse sabah saatlerinde egzersiz yapabilirsiniz. Önemli olan düzenli bir egzersiz rutini oluşturabilmektir. Haftada en az 150 dk aktif olmaya çalışın.
  12. Davetlerdeki çeşitli gıdaların tadına bakın fakat porsiyon kontrolünü unutmayın. Fazla beslenmek sizi hasta ediyor bunu unutmayın.

Hayırlı ve bereketli Ramazanlar dilerim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dyt. Aslı Çolak Arşivi