Pazarda gramla satış dönemi başladı

Pazarda gramla satış dönemi başladı

Yurt genelinde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle seralardan ürün çıkışı, yarı yarıya azalınca halde ve pazarlarda fiyatlar yükseldi. 

Yurt genelinde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle seralardan ürün çıkışı, yarı yarıya azalınca halde ve pazarlarda fiyatlar yükseldi. Kar yağışı ve soğuk havanın yurt genelinde etkili olmasıyla ürünlerin bir kısmında don meydana gelirken, yolların kapalı olması nedeniyle de birçok kente sebze ve meyve yüklü kamyonlar giriş yapamadı. Seralardan çıkan ürünler, yarı yarıya azalınca halden alış fiyatları da arttı. Pazar yerlerinde meyve-sebze fiyatları ise yükseldi.

KİLO İLE DEĞİL TANE OLARAK SATIYODRUZ

Konya'da "Kadınlar Pazarı" olarak bilinen Melike Hatun Çarşısı pazarcı esnaflarından Bünyamin Çay, “Son zamanlarda fiyatlarda ciddi bir artış var. Bu yaşanan artışlardan sonra vatandaşların alım gücü ciddi manada düştü şu anda satışlarımız yavaş ilerliyor pazara alışveriş yapmaya gelen vatandaşlar artık kilo ile alışveriş yapmıyor domates, salatalık almak isteyen vatandaşlar tane olarak alıyorlar 4 adet 4 adet domates istiyorlar dedi. Fiyatlarda yaşanan artışların mevsim şartları ve seralarda yaşanan donlardan dolayı olduğunu dile getiren Çay, şuan kış mevsimindeyiz Tarladan ürün çıkarılamadığı için fiyatların yükselmesi normal. Bu yüksek fiyatlar fazla sürmez. Havalar ısındığı zaman yeniden bolluk olur. 2 hafta içinde fiyatların gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Don olayları artık bitiyor. Önümüzdeki günlerde fiyat biraz düşer” diye konuştu.

“DOMATES VE SALATALIĞIN KİLOSU 20 LİRA OLDU”

Yolların kapalı olduğunu ve tarlaların buz tuttuğunu dile getiren Pazarcı esnafı Çay, “Soğuk nedeniyle ürünler büyüyemedi. İşçi de soğuk havalarda tarlaya girmedi. Bu yüzden fiyatlar arttı ancak bu havalara göre ben fiyatları normal buluyorum. Vatandaşlarımızın da anlayışlı olmasını bekliyoruz. Havalar öyle soğudu ki bizler elimizi cebimizden çıkaramıyoruz. Şuan tezgâhlarımızda domatesin ve salatalığın kilosu 20 lira ıspanak 12 liradan satılıyor. Salata malzemeleri marul 10 lira havuç 8 lira turp ise 6 liradan satıyoruz. Don olayları artık bitiyor. Önümüzdeki günlerde fiyat biraz düşer. İnşallah bu yıl yağışlardan sonra kuraklık riski ortadan kalkar fiyatlarımız yaz aylarında normale döner inşallah” diye konuştu

adsiz-004.jpg

“AVRUPALILAR GİBİ TANE İLE ALIYORUZ”

Pazarda alışveriş yapan Muhammet Yiğitoğlu, isimli bir vatandaş pazardaki fiyatların aşırı arttığını belirterek şöyle konuştu: “ Salatalık 20 lira, domates 25 lira, biber 30 lira Tamam bunlar yaz sebzesi de tarım ülkesiyiz diye geçindiğimiz ülkemizde bu fiyatlar normal mi yani? Eskiden Avrupalılar taneyle alıyormuş meyveyi sebzeyi diye dalga geçiyorduk şimdi biz de onlar gibi alır olduk. Portakal 10 liradan aşağı zor bulunuyor ki bu da kış meyvesi. en ucuz olması gereken zaman. Eskiden cebimize 100 lira koyar tüm pazar alışverişini hallederdik artık mümkün değil. Tarım ülkesi, tarımın başkenti diyoruz, dediğimizle yaptığımız uymuyor. nereye gidiyoruz bilmiyorum, Allah sonumuzu hayretsin. Pazarcı esnafının da yapacağı bir şey yok, aldığı fiyata biraz kar koyup satıyor. Ama mahsulün tarladaki fiyatıyla pazardaki marketteki fiyatı arasında uçurum var. Tarlayla pazar arasında kimler kazanıyor bu halka bu zulmü kim yapıyor devletin araştırması cezasını vermesi lazım"

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum